Gabriela Pintea a scris:
... o sumă de bani se poate reţine doar în baza unui titlu. Asociaţia nu avea titlu - hotărârea instanţei - deci a procedat ilegal.
O afirmatie absolut corecta. Numai ca asociatia nu a "retinut" nici o suma. Se poate retine pe statul de plata o suma de bani uni salariat tot asa cum se pot retine din pensia cuiva iar exemplele pot continua. Retinerea o poate face cel ce ar trebui sa-i dea omului salariu sau pensia, retinere facuta in baza "unui titlu" asa cum ati spus. Dar asociatia de proprietari nu are cum, nu are de unde sa-i retina unui proprietar bani. Asociatia, prin afisarea sumei datorate pe lista de plata sau prin facturare, de exemplu, instiinteaza debitorul ca are de platit acele sume dar, repet, nu are cum sa-i retina banii. Daca cel care a luat la cunostinta de suma afisata, o si achita, este o cu totul alta discutie, alta incadrare si nu "retinerea" unei sume.
@paul50, spune:
Regulile contabilitatii obliga la precizarea sursei de unde se face cheltuiala (partea de pasiv din balanta)
Permiteti-mi cateva precizari de ordin contabil pentru lamurire.
Contabilitatea in partida simpla a asociatiilor de proprietari se tine conform Ord. 1969/2007. In anexa 2 a acestui ordin exista spre final "Situatia soldurilor elementelor de activ si pasiv".
Plata onorariului avocatului, a unei expertize si altele asemenea se face din casierie sau banca ceea ce duce la diminuarea soldului casei sau bancii, ambele gasindu-se in Parte I, Elemente de activ. Suma cu care s-a diminuat casa ori banca se inregistreaza tot in activ, la pozitia 5. Debitori. Nu se diminuiaza fondurile asociatiei si nu se inregistreaza nimic in pasiv. Asa se pastreaza echilibrul balantei.
Atunci cand suma se va incasa de la cel actionat in judecata, banii intra in casa ori banca, creste soldul acestora si concomitent diminuam soldul de la pozitia 5.Debitori.
Daca asociatia pierde procesul, nu recupereaza banii, recupereaza partial... sunt alte situatii si necesita alta discutie, alt tratament atunci cand se va sti daca a pierdut, ce a pierdut... Dar pana atunci sumele se consemneaza asa cum am spus si nu raman "in aer"
Sustin unii ca trebuie sa se constituie un fond special. Nu am nimic impotriva dar avocatul trebyuie platit astazi iar acel fond constituit acum va colecta bani in el in caterva luni, de la unii si nu de la toti. Daca vrem sa acoperim 1000 lei onorariul achitat astazi avocatului, afisam pe lista de plata fondul repartizat fiecarui proprietar, de exemplu 10-20-...30 lei/ fiecare. Dar din cei 120 de proprietari unul este actionat in judecata, altii 3 sunt restantieri de 7-8 luni si le pregatim si lor dosarul pentru instanta, vreo 20 au restrante de 4-5 luni. Pe acestia nu putem sa ner bazam ca vor plati partea din onorariu ce le-ar reveni lor iar dupa vreo 4 luni constatam ca am incasat doar 600 lei din cei 1000 lei achitati avocatului.
Iar daca asociatia, peste 1-2-3 ani, castiga procesul si recupereaza banii (onorariul) va fi iar o intreaga tevatura sa restituie banii proprietarilor care au contribuit...
E complicat si nici un proprietar nu este obligat sa contribuie la acest fond iar cu restantierii profesionisti nici nu se poate discuta de posibilitatea ca acestia sa contribuie cu ceva.
Eu mi-am spus punctul de vedere, punct de vedere luat din legislstie si din practica, dar cine are alte solutii mai simple, mai de succes, e liber sa le aplice.