avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 794 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Restantier obligat sa plateasca onorariul avocatului ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Restantier obligat sa plateasca onorariul avocatului desi procesul a fost suspendat

Buna.Sunt proprietar de apartament si in urma unor probleme financiare am ramas restant la intrtinere (1500lei) si am fost dat in judecata de asociatie care mia impus plata avocat care am platito,precizez ca procesul sa suspendat gara noci o solutie,pot cere inapoi pîata avocat Va multumesc
O discutie bine-venita. Citind raspunsurile pentru aceasta intrebare am nelamuriri si, ca mine, poate si altii care acceseaza forumul.

Presedintele de asociatie in putine cazuri are studii juridice. Daca un judecator il intreaba: “Admiteţi excepţia lipsei calităţii procesuale pasive...?” in functie de raspuns poate sa castige sau sa piarda procesul. Deci, angajarea unui avocat care sa reprezinte in instanta asociatia este necesara. Se incheie un contract si suma datorata avocatului se incadreaza in domeniul cheltuielilor administrative ale asociatiei pentru serviciul prestat de acesta pentru activitatile si actiunile de recuperare a unor sume de bani de la debitori, sume care nu au fost platite catre furnizorii de utilitati, consumate de toti proprietarii, intr-un imobil tip condominiu (in care in mod normal nu se poate sista numai unui apartament furnizarea utilitatilor).

Inteleg ca din H.G. 1588 din 19/12/2007, art.44, al.(1) acest tip de cheltuieli se distribuie in lista de plata fie proprietarului debitor sau fie comform cota-parte indiviza de proprietate dar numai dupa ce exista o hotarare in acest sens, respectiv, castigata de asociatie (se distribuie proprietarului apartamentului) sau de proprietarul debitor (se distribuie la toti proprietarii).

Procesul poate dura mai mult timp iar onorariul avocatului se achita la inceput cand se depune chemarea in judecata a debitorului. Avocatul emite o factura care se inregistreaza in contabilitatea asociatiei la furnizori iar caseria plateste suma contra chitantei emisa de avocat. Regulile contabilitatii obliga la precizarea sursei de unde se face cheltuiala (partea de pasiv din balanta). Deoarece nu se poate inca distribui in lista de plata sursa de bani nu poate fi fondul de rulment, H.G. 1588 din 19/12/2007, art.24, al.(1) si al.(2). Inteleg ca este necasara constituirea unui fond special care va fi corespondentul platii prin casa. Regulile contabilitatii impun ca aceste fonduri sa nu fie pe minus (deoarece reprezinta bani incasati). Inteleg ca singura sursa pote fi numai fondul de penalitati al asociatiei, comform H.G. 1588 din 19/12/2007, art.25, al.(2), aceasta fiind o cheltuiala de natura administrativa, printr-un transfer intre fonduri, inaintea platii prin casa.

Dupa ce hotararea devine definitiva aceasta suma platita avocatului se recupereaza prin lista de plata de la debitor sau de la toti proprietarii, comform cota-parte indiviza, prin distribuirea facturii emise de avocat. Corespondentul incasarii este acest nou fond special. Urmeaza, dupa incasarea debitului, transferul din fondul special catre fondul de penalitati al asociatiei.

Sper ca mi-am format o imagine completa si corecta asupra acestui fenomen si va multumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 4 Martie 2015
paul50, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Gabriela Pintea a scris:
... o sumă de bani se poate reţine doar în baza unui titlu. Asociaţia nu avea titlu - hotărârea instanţei - deci a procedat ilegal.

O afirmatie absolut corecta. Numai ca asociatia nu a "retinut" nici o suma. Se poate retine pe statul de plata o suma de bani uni salariat tot asa cum se pot retine din pensia cuiva iar exemplele pot continua. Retinerea o poate face cel ce ar trebui sa-i dea omului salariu sau pensia, retinere facuta in baza "unui titlu" asa cum ati spus. Dar asociatia de proprietari nu are cum, nu are de unde sa-i retina unui proprietar bani. Asociatia, prin afisarea sumei datorate pe lista de plata sau prin facturare, de exemplu, instiinteaza debitorul ca are de platit acele sume dar, repet, nu are cum sa-i retina banii. Daca cel care a luat la cunostinta de suma afisata, o si achita, este o cu totul alta discutie, alta incadrare si nu "retinerea" unei sume.

@paul50, spune:
Regulile contabilitatii obliga la precizarea sursei de unde se face cheltuiala (partea de pasiv din balanta)

Permiteti-mi cateva precizari de ordin contabil pentru lamurire.
Contabilitatea in partida simpla a asociatiilor de proprietari se tine conform Ord. 1969/2007. In anexa 2 a acestui ordin exista spre final "Situatia soldurilor elementelor de activ si pasiv".
Plata onorariului avocatului, a unei expertize si altele asemenea se face din casierie sau banca ceea ce duce la diminuarea soldului casei sau bancii, ambele gasindu-se in Parte I, Elemente de activ. Suma cu care s-a diminuat casa ori banca se inregistreaza tot in activ, la pozitia 5. Debitori. Nu se diminuiaza fondurile asociatiei si nu se inregistreaza nimic in pasiv. Asa se pastreaza echilibrul balantei.
Atunci cand suma se va incasa de la cel actionat in judecata, banii intra in casa ori banca, creste soldul acestora si concomitent diminuam soldul de la pozitia 5.Debitori.

Daca asociatia pierde procesul, nu recupereaza banii, recupereaza partial... sunt alte situatii si necesita alta discutie, alt tratament atunci cand se va sti daca a pierdut, ce a pierdut... Dar pana atunci sumele se consemneaza asa cum am spus si nu raman "in aer"

Sustin unii ca trebuie sa se constituie un fond special. Nu am nimic impotriva dar avocatul trebyuie platit astazi iar acel fond constituit acum va colecta bani in el in caterva luni, de la unii si nu de la toti. Daca vrem sa acoperim 1000 lei onorariul achitat astazi avocatului, afisam pe lista de plata fondul repartizat fiecarui proprietar, de exemplu 10-20-...30 lei/ fiecare. Dar din cei 120 de proprietari unul este actionat in judecata, altii 3 sunt restantieri de 7-8 luni si le pregatim si lor dosarul pentru instanta, vreo 20 au restrante de 4-5 luni. Pe acestia nu putem sa ner bazam ca vor plati partea din onorariu ce le-ar reveni lor iar dupa vreo 4 luni constatam ca am incasat doar 600 lei din cei 1000 lei achitati avocatului.
Iar daca asociatia, peste 1-2-3 ani, castiga procesul si recupereaza banii (onorariul) va fi iar o intreaga tevatura sa restituie banii proprietarilor care au contribuit...
E complicat si nici un proprietar nu este obligat sa contribuie la acest fond iar cu restantierii profesionisti nici nu se poate discuta de posibilitatea ca acestia sa contribuie cu ceva.
Eu mi-am spus punctul de vedere, punct de vedere luat din legislstie si din practica, dar cine are alte solutii mai simple, mai de succes, e liber sa le aplice.
@adriantot

Nu am posibilitatea sa aplaud pentru ca nu am inca butonul dv. activ.
Considerati acest mesaj ca aplauze cu ovatii chiar :) :bow:
Adriantot a scris:

Gabriela Pintea a scris:
... o sumă de bani se poate reţine doar în baza unui titlu. Asociaţia nu avea titlu - hotărârea instanţei - deci a procedat ilegal.

Asociatia, prin afisarea sumei datorate pe lista de plata sau prin facturare, de exemplu, instiinteaza debitorul ca are de platit acele sume dar, repet, nu are cum sa-i retina banii. Daca cel care a luat la cunostinta de suma afisata, o si achita, este o cu totul alta discutie, alta incadrare si nu "retinerea" unei sume.

....
Plata onorariului avocatului, a unei expertize si altele asemenea se face din casierie sau banca ceea ce duce la diminuarea soldului casei sau bancii, ambele gasindu-se in Parte I, Elemente de activ. Suma cu care s-a diminuat casa ori banca se inregistreaza tot in activ, la pozitia 5. Debitori. Nu se diminuiaza fondurile asociatiei si nu se inregistreaza nimic in pasiv. Asa se pastreaza echilibrul balantei.
Atunci cand suma se va incasa de la cel actionat in judecata, banii intra in casa ori banca, creste soldul acestora si concomitent diminuam soldul de la pozitia 5.Debitori.

Daca asociatia pierde procesul, nu recupereaza banii, recupereaza partial... sunt alte situatii si necesita alta discutie, alt tratament atunci cand se va sti daca a pierdut, ce a pierdut... Dar pana atunci sumele se consemneaza asa cum am spus si nu raman "in aer"

O pozitie originara domnule Andriantot, "onorariu avocat angajat de Asociatie (in practica, in cele mai multe cazuri de presedintele asociatiei angajaza avocat si stabileste onorarii fara acordul membrilor sai) imputat la plata debitorului pe liste numai in baza facturii si chitantei avocatului, fara o decizie a instantei...motivata prin faptul ca... nu pot fi inregistrate in contabilitate sumele privind plata onorariului".

Daca ati fi formulat " cereri de informare" pe langa serviciile specializate din primarii, vi s-ar fi comunicat faptul ca inregistrati aceste operatuini in mod gresit si ati fi fost obligat la corectia acestora si cu putin noroc ati fi incasat si o amenda, in calitate de administrator.

Haideti sa luam varianta inversa. Eu in calitate de membru in asociatie, actionez in instanta Asociatia, respectiv conducerea acesteia si angajez avocat. La plata onorariului, vin u chitanta si factura la dvs., administrator si cer sa o treceti pe lista de plata in dreptul apartamentului presedintelui sau membrilor comitetului executiv, pentru ca am deschis o actiune in instanta "in pretentii" impotriva asociatiei. Sunt curioasa unde o incadrati?

Si un al aspect operatiunea de "consemnare" pe lista de plata in dreptul apartamentului debitorului a cheltuielilor cu avocatul angajat de asociatie, "nu exista", nici legal si nici ca termen.

Aceste cheltuieli "extraordinare" se aproba de toti membrii asociatiei, eventual in bugetul de cheltuieli, se defalca si se trec pe cheltuieli cota-parte tuturor proprietarilor, banuind ca fiind criza nu constituim fonduri speciale. Ca vor sau nu vor, asociatia le reprezinta interesele, sunt cheltuieli ale entitatii juridice asimilate oricaror cheltuieli cu tertii. Daca le recuperati in instanta de la debitor, numai si numai in baza hotararii definitive, aveti dreptul sa-i imputati acestuia sumele admise (de fel 300-400 lei se admint maxim ) la cotele de intretinere (mai putin suma imputata deja in cota-parte indiviza).
Ultima modificare: Miercuri, 4 Martie 2015
Daniela Sogor, Consultant asigurari
Adriantot a scris:

Plata onorariului avocatului, a unei expertize si altele asemenea se face din casierie...

Inteleg ca la dvs. nu se inregistreaza facura. Avocatul este obligat de lege sa emite factura si chitanta, ori dupa regulile contabile (in simpla partida sau in dubla partida) furnizorii, unde sunteti obigat de lege sa inregistrati factura, este pe pasiv. De aici comentariul care urmeaza este inutil.

Alte discuții în legătură

Repartizare chelt avocat cmd_ro cmd_ro Cum se repartizeaza cheltuielile cu onorariul avocatului , la toti locatarii sau numai locatarului care este dat in judecata pentru restanta ? (vezi toată discuția)
Calcul penalităţi GHEORGHIAN GHEORGHIAN Dacă la calculul penalităţilor aferente cotelor lunare de întreţinere se iau în calcul şi sumele avansate de Asociaţie pentru asistenţă ... (vezi toată discuția)
Din ce bani platim avocatul/reprezentantul in instanta al asociatiei ? Daniel4x4 Daniel4x4 Buna seara ! Asociatia noastra a desemnat-o pe d-na Administrator pentru a ne reprezenta in instanta in procesele deschise pentru recuperarea restantelor de ... (vezi toată discuția)