avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 679 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... preaviz cu santaj?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

preaviz cu santaj?

Buna dimineata

Am si eu o mare nelamurire.De la 1-06-2009 mi sa comunicat verbal ca de la 1-06-2009, din motive economice si totodata prin desfiintarea postul,am spus ca sunt de acord ,dar sa-mi dea ,cum e legal, in scris ,insistand zi de zi.
Pana la urma mi-a dat un preaviz in forma scrisa avand urmatorul continut

Avand in vedere situatia economica cu care ne confruntam, va comunicam ca incepand cu data de 01-06-2009 sunteti in perioada de preaviz in conformitate cu prevedirele art. 73 alin 1 din Legea nr.53/2003,urmand ca incepand cu data de 29-06-2009 sa incetati activitatea in cadrul societatii noastre conform art. 65 din Legea nr. 53/2003
Pe parcursul termenului de preaviz aveti toate drepturile si obligatiile care decurg din contractul de munca

Urmeaza semnatura mea si a patronului. fara stampila si nr. de inregistrare.Dupa semnare mi-a spus ca dupa terminarea lunii si implicit a programului de munca stabilit de dansul(10 schimburi a24 ore) mai stam de vorba
colegii mei care au plecat in somaj de luna trecuta ca daca vreau si eu somajul neaparat sa accept conditiile patronului(lipsa preazizului,renuntarea la drepturilor salariale din luna cu preaviz,la salariul compesator)
Intrebarea mea,si va rog nespus de mult,daca se poate, e urmatoarea,tinand cont ca totusi doresc sa intru in somaj deoarece indeplinesc conditiile cerute de lege;
-Daca reclam la ITM problema raspunsul il primesc in 30 zile ,adica cu mult peste terminarea preavizului, iar eu daca nu semnez ceea ce vor ei de fapt la terminarea preavizului(in previz nu se specifica data achitarii drepturilor salariale) urmeaza, logic cred eu absente nemotivate si implicit......?

multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 21:18, 11 Septembrie 2009
De fapt instiintarea de preaviz este tot o decizie de concediere mai ales ca ti-a scris si articolul cu care ti se va incheia contractul de munca si data desfacerii acestuia. Referitor la salariu , mai bine iti iei banii , iar daca te pune sa semnezi ,sa semnezi exact ptr suma pe care ai luat-o. Incheierea CIM este exact aceasta decizie care se va duce la ITM ; nu mai exista alt act aditional la CIM.
Ilie Gina a scris:

De fapt instiintarea de preaviz este tot o decizie de concediere mai ales ca ti-a scris si articolul cu care ti se va incheia contractul de munca si data desfacerii acestuia.

Totusi, aceea decizie trebuia sa aiba un numar de inregistrare si sa fie si stampila unitatii. O semnatura se poate contesta, dar stampila ramane...
Rozi draga, nr de inregistrare se poate da oricand ,mai ales ca se practia de catre unele firme sa-si pastreze cateva nr mai vechi, iar stampila unitatii la fel . Important este ca exemplarul pe care il duce la camera de munca sa cuprinda si nr de inreg si stampila. Oricum camera de munca nu-ti primeste documente nestampilate si fara nr de inregistrare.
Gina, o instiintare de preaviz, chiar daca contine si art. de concediere nu este o Decizie de concediere !
Si asta indiferent ca are sau nu nr de inregistrare....

Decizia este un act juridic diferit si cu consecinte legale diferite.
Fac aceasta observatie ca sa nu derutam oamenii care astepata raspunsuri pe forum.
Decizia de concediere este actul unilateral al angajatorului prin care se dispune incetarea contractului individual de munca .

Potrivit dispozitiilor art. 74. alin. (1) din Codul muncii „Decizia de concediere se comunica salariatului in scris si trebuie sa contina in mod obligatoriu:
a) motivele care determina concedierea;
b) durata preavizului;
c) criteriile de stabilire a ordinii de prioritati, conform art. 69 alin. (2) lit. d), numai in cazul concedierilor colective;
d) lista tuturor locurilor de munca disponibile in unitate si termenul in care salariatii urmeaza sa opteze pentru a ocupa un loc de munca vacant, in conditiile art. 64.”
Daca prin decizia de concediere se comunica durata preavizului si toate celelalte nu inteleg de ce mai trebuie instiintare de preaviz.
Daca stii exact articolul de lege spune-mi-l si mie te rog.
Merci frumos!

Alte discuții în legătură

Drepturi compensatorii in cazul desfacerii contractului de munca cu art 65 din legea muncii ilie cristina ilie cristina buna ziua!am si eu o problema..sotul meu lucreaza la o societate care are 9 angajati dintre care unul este si el...pe data de 16.06.2010 a primit o instiintare ... (vezi toată discuția)
Art 65 alin. 1? helenita helenita Art. 65. [concedierea pentru motive obiective] (1) Concedierea pentru motive care nu ţin de persoana salariatului reprezintă încetarea contractului ... (vezi toată discuția)
Concediere individuala,obligatiile angajatorului ContSters53513 ContSters53513 Buna ziua, As dori sa aflu cum as putea sa concediez pe cineva motivand cu desfiintarea postului ca urmare a dificultatilor economice?Ce documente imi ... (vezi toată discuția)