avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1322 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Custodie comuna
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Custodie comuna

Buna ziua! Suntem divortati de 4 ani si avem un baietel de 5 ani jumate care locuieste cu mine adica la mama( are domiciliu la mine) in urma divortului legea in temeiul art.42 Codul familiei, cu acordul pariintilor, incredinteaza mamei cresterea si educarea minorului iar istanta ia act ca reclamantul renunta la capatul de cerere privind legaturile personale cu minorul, aceasta hotarare a fost pronuntata pe 18.05.2011 mentionez ca am hotarat impreuna sa vina o data pe saptama sa vada baiatul, dupa o perioada de cateva luni nu am putut sa ne intelegem in privinta programului el m-a dat in judecata pentru program de vizita si istanta i-a acordat in a doua si a patra saptamana din luna de sambata orele 10 pana duminica orele 16, o sapt in vacanta mare si 3 zile de sarbatori Pascale si de Craciun aceasta hatarare este pronuntata in data de 15.11.2011.Timp de 4 ani nu am avut probleme si copilul a fost lasat sa mearga la tatal dupa programul stabilit asta pana cum cateva zile cand fostul meu sot m-a amenintat ca ma va chema in istanta pentru custodie comuna. Intrebarea mea este daca eu nu sunt de acord el poate castiga custodia comuna si daca el poate obtina aceasta custodie tinand cont ca legea pt custodie comuna a fost data in octombrie 2011 iar noi avem o hotarare pt program de vizita pronuntat in data de 15.11.2011. Multumesc

Cel mai recent răspuns: againstPAS , utilizator 15:25, 27 Mai 2015
Da baietelul avea 1 an si jumatate cand a primit acel program doua weekenduri pe luna ,saptama in vacanta mare si cele trei zile de sarbatori ani pari si impari si timp de 4 ani a primit copilul regulamentar chiar si cat a fost el plecat din tara un an l-au luat bunici lui.
Titularul dreptului de vizitare este tatal, nu bunicii. Dvs procedati asa cum socotiti a fi in interesul copilului. Nimeni nu va obliga sa dati copilul bunicilor, nimeni nu va opreste! Faceti asa cum stiti ca e mai bine.
"Probe de sange"....nu ar admisibile intr-un proces civil ??? Stiu eu ce sa zic...ma gandesc la procesul de paternitate de exemplu, in care proba ADN e obligatorie. Adica INML si recoltare sange. Nu exista nicun text in procedura civila care sa limiteze expertiza doar la anumite tipuri. Textul e cat se poate de generos: cand instanta apreciaza ca e nevoie de parerea unui specialist.
Daca dvs aveti dovezi ca dnul e consumator de droguri, puteti proba cu martori si solicita si o expertiza. Daca instanta nu se va socoti lamurita va putea dispune efectuarea unei expertize. Sau nu!
Intrebarea nu este daca el consuma sau nu droguri, ci daca acest consum ii afecteaza capacitatea de a lua decizii in ceea ce priveste copilul. (asa cum intrebarea nu este ca un parinte consuma alcool, ci daca respectivul consum pune copilul in pericol).

As tinde sa zic ca raspunsul este NU, pentru ca dvs nu ati avut nici o retinere in a lasa copilul in grija tatalui in perioadele cat avea program de vizita, deci ati considerat ca este in siguranta in prezentat tatalui.
Ca urmare, daca persoana este suficient de responsabila sa lasati copilul singur in prezenta lui pentru mai mult de o zi, este suficient de responsabila si ca sa poata fi consultata in privinta scolii la care inscrieti copilul, in privinta tratamentelor medicale, in privinta activitatilor extrascolare, in privinta tarii in care locuieste copilul, mai ales ca sunteti doi parinti care trebuie sa luati aceste hotarari, nu trebuie sa le ia el singur.
Repet, asta este concluzia mea in urma celor relatate de dvs.
Mie personal mi se pare extrem de nepotrivita o astfel de cerere de expertiza si nu cred sincer ca instanta va dispune o asemenea expertiza. Dar are si dna proastasatului dreptate, mai ales ca se pare ca dansa are si o experienta de instanta destul de vasta.
Ultima modificare: Marți, 26 Mai 2015
againstPAS, utilizator
Am inteles si va multumesc pentru ajutor! Problema lui nu este copilul pentru ca daca isi dorea cu adevarat sa participe la cresterea lui o facea de mult timp dar faptul ca eu imi voi reface viata la afectat pt ca baietelul este foarte atasat de partenerul meu de viata si tot ce vrea este sa imi faca mie rau folosindu-se de copil! Eu ma gandesc doar la baiat pentru ca de cateva saptamani este foarte schimbat daca il cert sau il pedepsesc imi spune ca nu mai doreste sa stea cu mine ci la tatal lui pentru ca el ii face toate poftele si nu il cerata sau pedepseste.... O ultima intrebare daca o sa ajungem la custodie comuna el trebuie sa participe si cu bani (nu doar cu cei 180 lei pe care mi da lunar) inafara de comunicarea intre noi si vizitele copilului?

Alte discuții în legătură

Model cerere vizitare minor andreiionel andreiionel Am custodie comuna cu sotia mea si m-am inteles verbal sa vad baiatul la doua spatamani. De la o vreme il vad rar si numai la ce ore vrea ... (vezi toată discuția)
Custodie exclusiva minor Loredanasava Loredanasava Buna seara. Sunt mama unui baietel de aprox. 11 luni. Nu sunt casatorita cu tatal acestuia iar copilasul locuieste impreuna cu mine, la adresa la care ... (vezi toată discuția)
Custodie totala Dudumaya Dudumaya Buna seara, ma numesc Leonte Claudia si locuiesc in Danemarca. In iulie urmeaza sa aduc si baiatul in varsta de 15 ani pt a l inscrie la scoala.Ma intereseaza ... (vezi toată discuția)