Am o nelamurire si poate ma ajuta cineva de specialitate si anume:
am castigat la instanta de fond dreptul de reintegrare in procesul cu angajatorul, acesta a facut recurs pentru anularea sentintei favorabile mie, termen este 14.07.2009 la Curtea de Apel Bv, dar astazi 03.07.2009 am primit o adresa de la angajator prin care imi cere sa ma prezint in termen de 24 de ore de la primirea adresei pentru a ma reintegra, asta inseamna ca in data de 06.07.2009 trebuie sa ma prezint la firma.Mentionez ca in prezent sunt in somaj deoarece am fost concediat cu art.65 alin 1, iar daca incep lucru trebuie sa anunt la somaj reintegrarea, iar in data de 14.07.2009 la recurs daca castiga angajatorul ce fac, sau ce fac in perioada pana la recurs ca nu stiu cum sa procedez.Trebuie sa astept recursul pentru ca ieri am luat de la Curtea de Apel motivatia recursului angajatorului si spune ca si voluntar sau prin executare silita nu poate pune in aplicare sentinta de la instanta de fond, asa "probleme mari arefirma".
Multumesc.
Nu cred ca este buna solutia cumulului calitatii de salariat cu cea de somer, decat in cazurile permise de lege.
Prin urmare, eu as intreba in ce baza a dispus angajatorul reincadrarea ? A emis o decizie de revocare a deciziei de concediere , a pus in executarea hotararea judecatoreasca de bunavoie ...:-/
Avand in vedere ca nu este reglementata o astfel de situatie, decat sa aiba surpriza bietul om ca ramane fara indemnizatie de somaj, mai bine sa plateasca 7 zile catre AJOFM, de buna voie. Se emite o decizie de imputare pentru suma respectiva si atat.
Citez din Legea 76/2002
Art. 46. - Drepturile băneşti prevăzute la art. 43 fac obiectul executării silite pentru debite provenite din plata necuvenită a acestora, precum şi pentru cazurile prevăzute de Codul de procedură civilă ori de alte dispoziţii legale speciale.
Art. 47. - (1) Sumele acordate în mod necuvenit din bugetul asigurărilor pentru şomaj, precum şi orice alte debite constituite la bugetul asigurărilor pentru şomaj, altele decât cele provenind din contribuţii, se recuperează pe baza deciziilor emise de agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă sau, după caz, de centrele regionale de formare profesională a adulţilor, care constituie titluri executorii.
(2) Sumele prevăzute la alin. (1) se recuperează de la beneficiari în termenul general de prescripţie legal.
(3) Sumele rămase nerecuperate de la beneficiarii decedaţi nu se mai urmăresc.
Sunt doua aspecte total diferite :
1. indemnizatia de somaj
2. recursul
In ceea ce priveste recursul, pot sustine ca atata timp cat angajatorul a decis reintegrarea cererea de recurs a ramas fara obiect ... Angajatorul a decis sa puna in executare de buna voie hotararea pronuntata de prima instanta.
La primul termen de judecata, salariatul poate sustine ca angajatorul a decis reintegrarea lui pe baza hotararii primei instante.
Am revenit dupa primele trei zile de la reintegrare. M-am prezentat la firma in termen de 24 de ore in baza adresei primite.Nimeni nu se astepta sa vin, chiar patronul semnase adresa ,dupa care a plecat in concediu cam 3 saptamani, motivul este ca se apropie recursul in 14 iulie si probabil vrea sa arate instantei ca are cele mai bune intentii.Problema
se pune altfel: el nu este in firma si nimeni nu poate lua o hotarare ce sa faca cu mine, nu mi-au trimis adresa la ITM precum ca m-am prezentat la munca, nu mi-au eliberat ordinul de reintegrare pentru a merge la Somaj sa-mi rezolv situatia, n-am semnat nici protectia Muncii, discriminarea catre mine continua si anume: n-am voie sa stau cu colegii de aceeasi functie cu mine in birou, trebuie sa stau cu doamnele din depozit care ambaleaza marfa, nu m-i s-a dat nimic de facut, stau 9 ore pe zi si privesc.Este o situatie foarte tensionata, la oameni le este frica sa-mi raspunda la salut, de stat de vorba in pauza nici nu poate fi vorba.Asa ca astept sa se termine si cu recursul, pentru ca nu pot sa-mi dau demisia acum, patronul probabil ar arata instantei ca eu nu am vrut decat sa- l sicanez , iar eu chiar am vrut sa demonstrez ca a gresit foarte mult fata de mine prin modul cum a procedat.Daca inaintea concedierii am stat intr-o magazie cu marfa si-a am avut o masa si un scaun, acum dupa reintegrare stau in depozit si am doar un scaun si acesta pentru ca l-am cerut nu ca m-i s-ar fi oferit.In concluzie ce pot sa spun despre aceasta solutie care o aplica instanta cu reintegrarea: o mare tampenie comunista.
Revin cu problema mea dupa reintegrare.Desi nu s-a terminat inca recursul facut de angajator, acesta continua sa ma hartuiasca si dupa reintegrare.Acelasi scenariu, am o masa si un scaun si nu am acces la nici o informatie, colegilor le este frica sa vorbeasca cu mine.In data de 14.07.2009 am primit in sfarsit fisa postului in care mi se cere sa fac o serie de rapoarte zilnice, saptamanale si ma subordonez direct ,directorului de vanzari.
In raport scriu ce activitate vreau sa desfasor in saptamana respectiva la care adaug ce am nevoie de la firma pentru a putea pune in aplicare.Ex: Birou cu calculator cu conexiune la baza de date a firmei, masina de serviciu pentru deplasare, telefon mobil, bani pentru diurna, cazare si combustibil, mostre, cataloage etc, lucruri care le aveam inainte de a incepe procesul de fond.Directorul de vanzari i-a la cunostinta de cerintele mele, dar nu pune nimic in aplicare si eu stau zilnic de la 8-17 in fata mesei goale pe un scaun si astept.Ieri am primit din partea patronului convocare pentru cercetare disciplinara pentru data de 24.08.2009 pentru lipsa totala de activitate de la reintegrare si pana in prezent.Mentionez ca nu mi s-a dat nici o sarcina de realizat iar eu sa fi refuzat.Pur si simplu nu sunt bagat in seama, mi se ingradeste dreptul la munca, nu mi se ofera conditiile de dinaintea concedierii desi in sentinta se spune ca partile vor fi puse in situatie anterioara, nu se intampla acest lucru.Eu sunt constient ca patronul este furios ca a pierdut procesul, probabil nici in recurs nu are sanse prea multe si incearca sa ma dea afara disciplinar.Problema este ca nu stiu ce sa fac, nu as vrea sa demisionez acum pana nu se finalizeaza recursul care are un nou termen pe 07.09.2009.Sa fac plangere penala la parchet, la ITM, este ingrozitoare situatia.
La cercetarea disciplinara de luni 24.08.2009 are voie sa participe si avocatul meu pentru ca nu exista sindicat sau lider sindical.Daca ma poate ajuta cineva cu sfaturi ca nu stiu ce sa mai fac.
Multumesc.