Am o nelamurire si poate ma ajuta cineva de specialitate si anume:
am castigat la instanta de fond dreptul de reintegrare in procesul cu angajatorul, acesta a facut recurs pentru anularea sentintei favorabile mie, termen este 14.07.2009 la Curtea de Apel Bv, dar astazi 03.07.2009 am primit o adresa de la angajator prin care imi cere sa ma prezint in termen de 24 de ore de la primirea adresei pentru a ma reintegra, asta inseamna ca in data de 06.07.2009 trebuie sa ma prezint la firma.Mentionez ca in prezent sunt in somaj deoarece am fost concediat cu art.65 alin 1, iar daca incep lucru trebuie sa anunt la somaj reintegrarea, iar in data de 14.07.2009 la recurs daca castiga angajatorul ce fac, sau ce fac in perioada pana la recurs ca nu stiu cum sa procedez.Trebuie sa astept recursul pentru ca ieri am luat de la Curtea de Apel motivatia recursului angajatorului si spune ca si voluntar sau prin executare silita nu poate pune in aplicare sentinta de la instanta de fond, asa "probleme mari arefirma".
Multumesc.
Am revenit cu problema mea de la serviciu dupa reintegrare.Dupa ce am semnat acel proces verbal mi-am luat concediu de odihna si medical pentru fiul meu ca a fost bolnav.Azi 24.09.2009 m-am prezentat la serviciu si mi s-a dat decizia de concediere cu art.61 alin.a).
Din pacate trebuie sa contest si aceasta decizie la tribunal, desi nu s-a terminat recursul cu primul proces.Fiind un caz m-ai complex as dori sa ma apar singur deoarece avocatul nu poate retine toate etapele, faptele cum s-au petrecut lucrurile in aceasta perioada de la reintegrare si pana la" cercetarea prealabila", faptul ca nu mi-au m-ai fost date inapoi instrumentele de lucru pentru a-mi putea satisface atributiile de serviciu, sa fiu dat afara disciplinar ca lipsa totala de activitate in cadrul firmei.Astept sfaturi de la dvs. daca e bine sa ma apar singur sau nu.Am facut sesizare la ITM Bv in 25.08.2009 pentru modul in care sunt tratat, azi am fost pe acolo sa ma interesez daca au facut vreun control, culmea cazul meu nu era dat la inspectorii de teren, ci la o jurista, iar cand i-am spus ca eu sunt reclamantul, mi-a spus ca acum i-a chemat pe cei de la firma cu toate actele, si n-ar fi placut sa ma gaseasca acolo.Concluzia mea este ca ei au fost vorbiti,in momentul in care am primit decizia de concediere azi, eu m-am dus din instinct sa vad ce s-a intamplat cu petitia mea, iar cei de la ITM in loc sa vina in control sa ma vada ca stau izolat in depozit, au chemat pe cei de la firma cu actele desi eu n-am facut referire la acte ci doar la modul cum sun tratat in firma.
Coruptia este la toate nivelurile in Romania si nu cred ca se mai poate indrepta .
Domnule, felicitari pentru perseverenta, si pentru buna cunoastere a drepturilor dvs.
Din cele citite, mai ca as fi inclinat sa va spun ca va puteti prezenta singur in urmatorul litigiu.
Insa am o retinere perpetua in a recomanda justitiabililor sa se prezinte in instanta fara avocat, retinere care se acutizeaza atunci cand justitiabilul este cat de cat pregatit in domeniu. Tocmai atunci se pot intampla cele mai multe situatii neprevazute si neobservate de catre partea in proces, si care sa mai fie si iremediabile.
Daca nu aveti incredere ca avocatul poate retine toate faptele descrise de dvs., incercati sa gasiti un alt avocat, cu care sa fiti pe aceeasi lungime de unda.
Sa stiti ca aceasta este problema multor clienti, nemultumiti ca avocatul nu este destul de atent, sau ca nu expune instantei destul de insistent micile lor dureri.
De multe ori, clientul are dreptate, insa am vazut si cazuri in care avocatul avea dreptate sa nu insiste pe toate detaliile (stia el ce stia, fie despre un argument mare, dar pe care clientul nu il percepea ca atare, fie despre personalitatea judecatorului, etc.). Poate ca putina detasare si putina obiectivitate nu strica.
In alta ordine de idei, pe fondul problemei:
1. Nerespectarea termenului de 5 zile duce la anularea deciziei de concediere disciplinara.
2. Din punct de vedere procedural, eu zic ca soarta procesului 2 depinde in tottalitate de solutionarea recursului 1.
Daca ajungeti sa va judecati in 2, inainte de recursul 1, ma gandesc la o suspendare a cauzei 2 pana la slutionarea 1.
Acu, depinde in esenta de mersul celor doua actiuni. Trebuie gandite toate variantele.
3. In privinta concedierii disciplinare, toate argumentele par a fi in favoarea dvs., si pare ca aveti sansee bune de castig,
Numai recursul sa il castigati, si apoi e mai clar...
In sfarsit am primit astazi decizia de la curtea de apel ca angajatorului i-a fost respins recursul.Acum ma pregatesc sa deschid al doilea proces pentru a contesta concedierea mea disciplinara din cadrul firmei.
.. stati putin... nu ati contestat inca decizia de concediere disciplinara??
Vedeti ca termenul de contestatie este de 30 de zile de la data la care ati primit decizia!!!! Verificati daca mai sunteti in termen si grabiti-va!
Multumesc pentru promtitudine.
Acum vin de la tribunal , unde am depus o noua contestatie, eram in termen pana vineri 23.10.2009
O sa va tin la curent cu noul proces.