avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 714 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Tarati intr-un proces cu asociatia de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Tarati intr-un proces cu asociatia de proprietari

Nu imi dau seama ce se intampla cu justitia, cum se pot face atatea faradelegi si ilegalitati ? Pe scurt, am inchiriat un apartament cu un coleg de servici pe timp de un an de zile. Proprietarul acestui apartament avea o datorie la asociatie de 6000 lei, la data cand noi am inchiriat apartamentul.Cand noi plateam la asociatie, neavand un contract legal, plateam pe numele proprietarului. La incheierea contractului, noi am plecat din apartament. Dupa noi, proprietarul a mai inchiriat si la alte persoane acest aapartament. Dupa un an si ceva am fost citati si tarati in procesul pe care asciatia de proprietari i l-a intentat acestuia. De fapt, proprietarul ne chema in acest proces si ne invinuia ca nu i-am platit noi intretinerea pe perioada contractului. La acea dat i s-a respins cererea de introducere in proces, apoi dupa inca un an , ne cheama din nou, intr-un alt proces si desi am depus probe la dosar ca datoria la asociatie nu este a noastra, instanta de judecata i-a admis cererea acestuia si ne-a introdus in proces in calitate de chemate in garantie.Si astazi s-a dat pronuntarea, desi avem chitantele ca noi am platit asociatia pe perioada contractului, aceste chitante fiind pe numele proprietarului, s- au luat in calcul pentru a-i acoperi lui, datoria din urma, iar noi am ramas sa platim sin asociatia pe perioada respectiva plus penalitati si cheltuieli de judecata, ce este de facut? Ce putem face la recurs?
Administratorul nu a fost citat de instanta pentru a depune marturie?

Ce a declarat administratorul cand a fost intrebat de judecatorul cine a platit intretinerea in perioada cat ati locuit in chirie?
Pe orice chitanta trebuie completata suma si ce REPREZINTA- aici se scrie luna pentru care se achita. Daca pe fiecare chitanta s-a completat luna pentru care ati achitat si in plus puteti depune si pozitia din lista de plata, aveti o proba. Pe de alta parte, ati convenit sa incalcati legea, deoarece proprietarul, probabil obisnuit cu matrapazlacuri, v-a convins. Pentru ca sa intelegeti (nu va cert!) cum stati, sunteti si dv vinovata, dar el nu stiu cum a indraznit sa va introduca in proces, asa, vinovat cum este de evaziune fiscala (nu a platit impozitul pe venitul din chirii). Ca solutii, puteti face o plangere penala, sau un denunt (vedeti care este azi regimul denunturilor)- la politie sau la parchet. Este gratis, adica, statul plateste. Ati fost la fond (judecatorie), faceti recurs in termen legal (15 sau 20 zile, de la data comunicarii hotararii- prin posta), dar va trebuie un avocat care sa aiba competente in problema aceasta dificila. Daca ati fi semnat ceva, in sensul ca platiti dv acei bani, ar avea sens pretentiile omului. Urmariti ce cale de atac aveti (recurs sau apel), ce termen si depuneti cerere de recurs MOTIVATA. Poate ar trebui pe langa avocat sa vorbiti cu acest personaj si sa il avertizati ca daca va face aceste mizerii ar putea plati la fisc pe cinci ani in urma impozitul si penalizarile. Aveti toate sansele sa castigati la recurs, oricum, decat sa platiti pentru ce nu datorati, platiti unui avocat care stie ce este de facut, sunt si aici. Pana atunci, faceti copii dupa documentele asociatiei. Tot ce puteti avea ca probe, adunati.
Nu mai faceti intelegeri fara asistenta, omul nu este de incredere, ca sa nu spun altfel. SI...
[ link extern ]
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Iunie 2015
courvoisier, utilizator
Sunt de acord ca in justitie sunt multe probleme, in sensul ca se pot face multe lucruri pentru imbunatatirea actului de justitie, dar acest aspect nu justifica comportamentul dvs de a nu va interesa de procesul in care sunteti implicata, iar apoi sa spuneti ca instantele sunt corupte si sa vina DNA-ul sa faca dreptate.
In opinia mea, daca aveati un comportament diligent, macar in timpul procesului, nu se ajungea la o astfel de situatie.
Sa speram, pentru dvs, ca in al 12-lea ceas veti reusi sa indreptati situatia in care ati ajuns.
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Iunie 2015
Francisc Gerber, Avocat
Dv. sunteti victima justitiei, a proprietarului si a administratorului pentru ca:
- de datoriile la asociatie, chiar daca sunt create de chirias, raspunde proprietarul;
- chiar daca proprietarul va cheama in procesul cu asociatia si arata contractul de mana, acest contract are o data de incepere si o data de incheiere, iar legatura cu plata dovedita cu chitantele dv. il putea duce usor la concluzia ca v-ati platit intretinerea din perioada cat ati fost chiriasi. Desi chitantele purtau numele proprietarului si scria pe ele restante, daca sunt in posesia dv. denota ca dv. ati platit, nu proprietarul si n-ati platit restanta proprietarului, ci cotele dv. de intretinere. Si chiar sa fi fost asa, judecatorul putea constata ca pe total ati platit ce datorati la asociatie pe timpul cat ati locuit acolo;

- proprietarul este un escroc si dv. sunteti victima lui.
- administratorul este, fie un batut in cap, fie un dus cu capul.

Fac apel, pe aceasta cale la administratori, sa nu mai scrie pe chitante numele proprietarului, daca plata este facuta de oricine altcineva, fie chirias, fie persoana straina de imobil (parinte, prieten, vecin) pentru ca poate aduce prejudicii grave platitorului de buna credinta, ca in cazul de fata.
Nu importa ca are contract inscris la ANAF sau la notar sau ca nu-l are. Pe chitanta trebuie scris numele platitorului pentru ca acesta este un document folositor acestuia in cazuri de incidente. Administratorului nu-i foloseste la nimic daca scrie un nume sau altul. El scade suma de la apartamentul respectiv, nu din contul persoanei proprietarului.
Pe chitantele eliberate chiriasilor sa scrie ce platesc acestia - luna curenta, eventual restanta lor proprie, nu restante, intelegandu-se din asta ca achita eventual restantele proprietarilor. Nu mai operati alandala, ci exact sumele specifice in aceste cazuri de exceptie.
Administratorul este dator moral sa atentioneze chiriasul sau platitorul asupra riscurilor la care se expune daca plateste pe numele proprietarului. Nu toti oamenii stiu ce-i poate astepta, unii sunt cu capul in nori, altii au destule preocupari cu munca, cu familia, cu bancile, cu bolile etc. Ajutati-i pe oameni sa evite necazurile cu proprietarii.

Le faceti un eventual bine celor care platesc si nu dati apa la moara escrocilor profitori de pe urma necazurilor unor oameni care ajung la mana lor scarboasa.
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Iunie 2015
elga50, moderator
La mine a fost si mai si, dupa ce m-am mutat timp de vreo 2 luni administratorul imi elibera chitante pe numele fostului proprietar ptr ca folosea o baza de date! Cu toate ca ii spuneam cum ma cheama si ma striga! Imi spunea foarte senin ca nu conteaza numele celui care plateste ci nr apartamentului. Bineinteles ca nu plecam pana nu imi dadea chitanta corecta dar ma scotea din minti cat de superficial trata problema, din moment ce eu eram proprietar de ce sa apara pe chitanta numele fostului proprietar? Dupa 2 luni l-am dat pe "brazda"!:)

Alte discuții în legătură

Restante la intretinere si penalitati sinady sinady Buna seara, Am o problema cu apartamentul copiilor (mostenit de la tatal lor, succesiune facuta la termen). Desi nu locuim acolo din 2012, trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Chitanta de plata la intretinere ContSters110396 ContSters110396 Buna ziua... As dori sa ma lamuriti in ceea ce priveste urmatoarea situatie: ...Proprietar al apartamentului in care stau este tatal meu care nu mai ... (vezi toată discuția)
Plata intretinerii pe numele chiriasului Tzimpirika Tzimpirika Societatea la care lucrez a inchiriat apartamente pentru angajati. Pe langa chirie, achitam si utilitatile (inclusiv intretinerea). Chitantele de la ... (vezi toată discuția)