avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1080 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Abuz presedinte bloc - va rog ajutor / sfat
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Abuz presedinte bloc - va rog ajutor / sfat

Buna seara,

Imi cer scuze pentru ca nu stiu unde sa incadrez aceasta intrebare dar am fost martorul unei situatii incredibile si am nevoie de un sfat / ajutor.

Acum 2 ore vecina de palier m-a anuntat ca are scapari teava de gaz din apt ei. Am verificat si apartamentul era o mare punga de gaz. Puteai auzi cum iese prin teava. Am sunat imediat la 112 unde am fost directionat catre pompieri si Distrigaz. Intai a venit echipa de pompieri care a inchis racodrul catre aragaz dar cand a venit si Distrigaz am aflat ca sunt scapari inclusiv din robinet pentru ca este vechi. Prin urmare a fost inchisa teava de gaz a blocului si domnul de la Distrigaz a spus ca Presedinta de bloc are contract cu o companie care poate veni si repara atat teava si sa monteze si un racord nou. Am sunat presedinta si in secunda in care i-am spus ce s-a intamplat a inceput literalmente sa urle la mine (exista martori) si sa spuna, citez "o sa platesti din buzunarul tau pana nu o sa mai poti, costa enorm sa se dea drumul la gaze, ai facut o prostie colosala, cand ai simtit miros de gaz trebuia sa ma suni pe mine intai si nu la 112". Va spun sincer ca am ramas masca si tot ce am putut sa ii spun a fost ca o reclam la politie pentru amenintari. Tot episodul s-a intamplat acum o ora. Ce fac in acest moment? Nu cred ca e normal ca in fata unui astfel de pericol - usturau ochii de la cat gaz era in apartamentul vecin - sa nu sun imediat la 112. Am anuntat imediat reprezentantul Distrigaz care era inca in apartamentul vecin si acesta a spus ca daca exista un contract legitim cu compania care monteaza racorduri atunci ei pot da drumul la gaze. Nu stiu ce contracte a incheiat doamna Presedinta dar in acelasi timp as vrea sa stiu daca o pot actiona legal pentru amenintarile facute telefonic si in prezenta martorilor (vecina care mi-a dat nr de telefon al Presedintei si care a auzit discutia).

Orice sfat / idee m-ar ajuta si va multumesc mult in avans. Inca o data imi cer scuze daca nu incadrez corect intrebarea dar sper sa ajunga la cine ma poate ajuta.

Cu stima,
Eugen
Buna ziua (din nou)

Revin pentru ca:

1. Presedinta de bloc a declarat ca nu da drumul gazelor pana cand fiecare apartament nu plateste suma aferenta (initial 3000 ron apoi dupa "negociere" 1600 Ron). Cand o vecina a cerut chitanta a zis ca nu se poate da.

2. Duminica a adus intr-adevar o echipa care a verificat 8 apartamente din 16 si din cele 8 a cerut bani doar la 3 sau 4. Au fost inclusiv la mine acasa dar nu au cerut nimic...

Intrebarea mea este urmatoarea. Se poate achita, in cazul in care dintre dvs, cei care cititi mesajul vreun avocat are timp, sa achit 1-2 ore de consultanta si sa veniti la o adunare a locatarilor sau macar in prezenta mai multor vecini si sa mergem la Presedinta? Eu am reusit sa asesc legea 230/2007 dar sincer nu ma pricep la toate detaliile, pot sa subliniez articolele pe care le incalca si sa i le prezint dar as dori sa tratez problema cat se poate de serios. Daca este cineva disponibil va rog contactati-ma prin mesaj privat. Din cate am auzit ar fi o "intalnire" maine seara (nu am fost informati oficial, s-a transmis din vorba in vorba..).

In alta ordine de idei, am vazut in legea 230/2007 ca administratorul (noi nu avem, avem doar Presedinte) este obligat ca lunar sa ne prezinte cheltuielile / situatia financiara / bugetul. In cazul in care noi, locatarii nu am vazut astfel de informatii de 5 ani de zile (zic 5 ani pentru ca de atata timp sunt eu aici), pot face o sesizare la Anaf sau catre alta institutie de stat care sa verifice situatia contabila, financiara si investitiile / reparatiile?

Multumesc mult inca o data pentru informatii.

Cu stima,
Eugen
Ultima modificare: Marți, 7 Iulie 2015
elga50, moderator
In primul rand trebuie sa intelegeti ca presedintele asociatiei nu este stapanul blocului iar proprietarii sclavii lui. Presedintele este un proprietar vremelnic la conducerea asociatiei si nu drepturi asupra proprietarilor. Poate exagerez spunand ca in locul dvoastra m-as fi dus la
presedinta sa o strang putin mai mult de gat. Faceti o sesizare la politie impotriva individei pentru amenintari iar cu prima ocazie propuneti schimbarea ei. De ce nu aveti administrator?
Puteti sesiza neregulile si compartimentului ptr relatia cu asociatile de proprietari din primarie. Un avocat nu va poate ajuta cu prea mult, mai degraba proprietarii din imobil pot convoca o adunare generala extraordinara (20%) si sa o schimbati din functie. O expertiza contabila este destul de scumpa si se plateste de catre cine o solicita. Dar daca schimbati presedintele va fi obligata sa prezinte raportul de activitate pentru descarcarea de gestiune, asta in cazul in care presedinta este cea care tine administratia.
o sa platesti din buzunarul tau pana nu o sa mai poti, costa enorm sa se dea drumul la gaze, ai facut o prostie colosala, cand ai simtit miros de gaz trebuia sa ma suni pe mine intai si nu la 112"

...N-ati intrebat-o ? daca era in concediu sau in spital, trebuia s-o asteptati sa revina ? #-o
Multumesc mult Cyan. Prima intentie a fost sa ii ofer un colier de echimoze dar sincer sa fiu m-au calmat comentariile de pe forum. Da, ai dreptate, din cate vad se face abuz masiv si voi intra mai mult in detalii / voi cere info ref la structura eronata (lipsa administrator / cine alcatuieste asociatia etc) maine cand am convocat eu ceilalti proprietari.

Cu stima,
Eugen

CatalinCD ba da, am vrut sa o intreb multe dar oricum ca urmare a discutiei telefonice de sambata seara cand i-am spus ca daca faceam ce zice ea probabil apaream la stiri cu "scara de bloc distrusa" ma cam ocoleste. Doar ca nu se lasa si transmite vecinilor ca din senin am facut eu sesizare la Distrigaz si de aceea nu are scara gaze acum :) E de rasul (nervos al) curcilor...
Ultima modificare: Luni, 6 Iulie 2015
Adriantot, moderator
Convocarea proprietarilor trebuie facuta conform legii altfel hotararile AGEx nu pot fi luate in considerare.

Art. 23. -
(4) Pentru situaţii speciale sau de maximă urgenţă, adunările generale extraordinare ale asociaţiei pot fi convocate oricând de către comitetul executiv sau de către cel puţin 20% din numărul proprietarilor membri ai asociaţiei de proprietari.
(5) Proprietarii trebuie anunţaţi, prin afişare la loc vizibil sau pe bază de tabel nominal convocator, asupra oricărei adunări generale a asociaţiei de proprietari, cu cel puţin 7 zile înainte de data stabilită, inclusiv cu privire la ordinea de zi a adunării generale. Ordinea de zi anunţată se poate completa prin hotărârea adunării generale.

[ link extern ]
Ultima modificare: Luni, 6 Iulie 2015
cyan, moderator

Alte discuții în legătură

Asociatie proprietari fara administrator claudia_petre87 claudia_petre87 Buna ziua, Detin un apartament in orasul Mioveni, jud. Arges. In acest bloc toata lumea are contorizare individuala la apa, gaze, factura de gunoi se ... (vezi toată discuția)
Consum apa nedeclarat Xerxes77 Xerxes77 Buna ziua. Locuiesc la bloc, si am o problema cu modul in care se calculeaza cheltuielile cu apa. Toti vecinii au apometre, niciunul nu este verificat ... (vezi toată discuția)
Intrebari despre asociatii de proprietari MrV MrV Buna ziua tuturor, Am cateva intrebari pentru comunitatea avocatnet. Stiu ca unele din intrebari au raspunsul pe forum, alte raspunsuri nu le-am gasit. In ... (vezi toată discuția)