avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 845 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Abuz presedinte bloc - va rog ajutor / sfat
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Abuz presedinte bloc - va rog ajutor / sfat

Buna seara,

Imi cer scuze pentru ca nu stiu unde sa incadrez aceasta intrebare dar am fost martorul unei situatii incredibile si am nevoie de un sfat / ajutor.

Acum 2 ore vecina de palier m-a anuntat ca are scapari teava de gaz din apt ei. Am verificat si apartamentul era o mare punga de gaz. Puteai auzi cum iese prin teava. Am sunat imediat la 112 unde am fost directionat catre pompieri si Distrigaz. Intai a venit echipa de pompieri care a inchis racodrul catre aragaz dar cand a venit si Distrigaz am aflat ca sunt scapari inclusiv din robinet pentru ca este vechi. Prin urmare a fost inchisa teava de gaz a blocului si domnul de la Distrigaz a spus ca Presedinta de bloc are contract cu o companie care poate veni si repara atat teava si sa monteze si un racord nou. Am sunat presedinta si in secunda in care i-am spus ce s-a intamplat a inceput literalmente sa urle la mine (exista martori) si sa spuna, citez "o sa platesti din buzunarul tau pana nu o sa mai poti, costa enorm sa se dea drumul la gaze, ai facut o prostie colosala, cand ai simtit miros de gaz trebuia sa ma suni pe mine intai si nu la 112". Va spun sincer ca am ramas masca si tot ce am putut sa ii spun a fost ca o reclam la politie pentru amenintari. Tot episodul s-a intamplat acum o ora. Ce fac in acest moment? Nu cred ca e normal ca in fata unui astfel de pericol - usturau ochii de la cat gaz era in apartamentul vecin - sa nu sun imediat la 112. Am anuntat imediat reprezentantul Distrigaz care era inca in apartamentul vecin si acesta a spus ca daca exista un contract legitim cu compania care monteaza racorduri atunci ei pot da drumul la gaze. Nu stiu ce contracte a incheiat doamna Presedinta dar in acelasi timp as vrea sa stiu daca o pot actiona legal pentru amenintarile facute telefonic si in prezenta martorilor (vecina care mi-a dat nr de telefon al Presedintei si care a auzit discutia).

Orice sfat / idee m-ar ajuta si va multumesc mult in avans. Inca o data imi cer scuze daca nu incadrez corect intrebarea dar sper sa ajunga la cine ma poate ajuta.

Cu stima,
Eugen
Uau Elga50 Foarte tare info din link, am dat print si am lipit la toate scarile :)

Multumesc mult
Dupa discutiile purtate cu d-stra incep sa am incredere tot mai mare in mine, am incercat sa conving si pe altii ca una-i legislatia asociatiilor de proprietari si alta ni se aplica. Dar cum toti ne vrem eroi dar sa moara altii ptr noi am ramas singur in lupta asta. Comitetul executiv al asociatiei functioneaza dupa un principiu de actualitate, la vremuri noi... oameni noi cu o singura conditie, sa ramanem tot noi. Foarte multi se retrag motivand ca administratora are relatii puternice in primarie, in lumea politica.
HG 400/2003 avea un articol care nu inteleg de ce nu nu a fost preluat si de noua legislatie, din 3 in 3 ani avea loc reevaluarea administratorilor. Acum atestarea lor este definitiva desi, ma repet, mai toate merg dupa HG amintit mai sus. Avem secretar, avem sefi de scara, dupa mine pot sa aiba ambasadori, ministri dar nu pe banii proprietarilor. Legislatia prevede ca membrii comitetului pot fi sau nu remunerati, la noi ii lege sa ciuguleasca ceva. Cred ca si aici ar trebui lucrat la legislatie, a plati pe cineva inseamna ca merita dar ca sa ai fond de premiere cand avem restantieri multi, cu sau voia lor, ceva nu-i in regula. Din manualul Asociatiei de proprietari am retinut ca este indicat ca fiecare scara sa aiba un reprezentant in comitetul executiv, ca este recomandat ca presedintele, membrii comitetului executiv sa fie alesi pe o perioada de maxim 2 ani. De cand ma stiu, aceiasi oameni in comitet, acelasi presedinte pana acum 3 luni cand a schimbat domiciliul, asta cam de cand a aparut HG 400.
Se poate cere un audit care sa vina din afara localitatii mele?

Asociatiile de proprietari se conduc dupa Legea 230/2007 si HG 1588/2007 cu normele de aplicare a legii.
HG 400/2003 nu se mai aplica, este perimata si a fost inlocuita de HG 1588/2007.

Cat despre activitatea pe gratis, scuzati-ma, dar un om ales in comitet isi consuma timp pentru asociatia de proprietari in loc sa se uite la televizor sau sa se duca la crasma la o bere cu baietii, sau sa croseteze, sau sa faca o prajitura etc.
Nu stiu de unde ati scos chestia asta cu activitatea voluntara, dar in zilele noastre nimic nu mai e pe gratis pentru ca pur si simplu au disparut gazetele de perete unde erau aratati cei merituosi si macar ar fi avut o remarcare intru lauda care sa le mangaie orgoliul.
Acum si daca faci un bine iti auzi vorbe de ocara, ce sa mai discutam de apreciere?!?

Mda! O verificare a asociatiei de proprietari nu se poate face - gratuit :) - decat de catre serviciul specializat din primaria dv.
Altfel puteti angaja un expert contabil pe care sa-l platiti dv. sau un grup de proprietari care v-ar impartasi opiniile.
Gheorghe-Traian a scris:

Se poate cere un audit care sa vina din afara localitatii mele?


Pentru impartialitate va recomand un audit efectuat de PricewaterhouseCoopers, Deloitte, KPMG sau Ernst&Young.
Absolut toti pot trimite auditori inclusiv din strainatate iar auditul va fi facut "pe bune".

Nu am citit manualul asociatiilor de proprietari, banuiesc ca este cel facut de Opaina, nu spun ca nu ar contine si lucruri bune dar in momentul in care presedintele FAPR a acceptat sa conduca o perioada regia de termoficare cu rezultate submediocre ma duce la gandul ca acest individ este un oportunist si ma face sa ma gandesc de 2-3 ori inainte de a citi ceva din "gindirea" domniei sale.

Alegerea membrilor CEx pe o perioada limitata poate avea si efecte benefice dar si efecte adverse.
Ce fac proprietarii in situatia in care expira mandatele membrilor si alti proprietari nu vor sa faca parte din CEx sau nu sunt gospodari?
Cum s-ar zice, care ar fi varianta potrivita, "e rău cu rău, dar e mai rău fără rău"?

Care ar fi motivele pentru care atestatul de administrator sa fie cu valabilitate limitata? Sa fie verificat daca si-a imbogatit bagajul legislativ, daca sta bine cu sanatatea? Cine ar plati pentru re-atestarea administratorului?
Taximetristii si conducatorii auto transport marfa au obligatia vizarii atestatelor la fiecare 5 ani, administratorii de imobile sunt obligati sa isi vizeze atestatele anual prin HCL-uri! Probabil administratorii au mai mari sanse sa ucida din culpa proprietarii decat conducatorii auto!:)
O mare idiotenie a autoritatilor locale. Probabil a fost tot o propunere a marelui ganditor de la FAPR, Opaina.



Am dovezi destule cum ca cei din conducerea asociatie mele merg dupa HG 400/2003. Impreuna cu mai multi propietari am cerut sa vedem si noi statele cu salarii si remunerari la care administratora a spus nu avem dreptul. Habar nu avea de prevederile articolului 10 din Legea 230/2007 si atunci cum sa nu ne irite faptul ca ptr. unii asociatia devine un troc din care lapaie cativa, unii aflati in hibernare. Nu pot fi seful unei sectii de tamplarie dar nu am habar de acea meserie, cum sa acceptam remunerarea celor care isi pun semnaturile pe listele cu ceea ce avem de achitat si ptr. unii 2x2 fac 4, ptr. altii 2x2 fac...5 si ptr alesi 2x2 fac ...1,5? Dezavuez ideea de a nu fi platit ptr o munca prestata corect dar nu pot accepta sa fim prostiti intr-asa hal.
Suntem pregatiti ptr un audit contracost dar unde ne putem adresa si cam la ce suma se ridica? Nu prea ne-ar surade ideea sa-l faca cei prevazuti de lege ptr. ca din experienta anilor trecuti nu putini administratori au fost si agenti electorali.
Incep sa cred ca si pe aici suntem pe tabere, tabara "Cine nu-i cu noi ii impotriva noastra", tabara "Corb la corb nu-si scoate ochii"...
Administratorii se apara intre ei, proprietarii ei vorbesc ei aud, in functie de rezultatele auditului ce-l vom sustine material vom decide daca ne adresam sau nu justitiei.

Nici eu nu iau ca biblie manualul asociatiei de proprietari dar este un indreptar destl de bun ptr. administratori si mai ales ptr. comitetul executiv sau comisia de cenzori.Daca v-as arata cum arata o lista cu ceea ce trebuie sa platim fata de asociatie v-ati schimba parerea si v-ati intreba cum de a ajuns administratora. Mai dureros ca cei care ar trebui sa verifice calculele isi pun semnatura, isi asuma o mare raspundere in cazul in care se va face un audit dupa carte ca la carte. In cariera mea am lucrat dupa legi si instructiuni si cand venea auditul stateam linistit, respectand legea traiesc linistit.
Nu ca sustin in continuare reatestarea periodica dar administratorilor, am convingerea ca multi is paraleli cu legislatia, cu contabiitate. Discutiile purtate pe aici imi intaresc convingerile trebuie sa fac, eu si cei care ma sustin, ca si la noi sa intre totul in normalitate.
Ultima modificare: Joi, 9 Iulie 2015
Adriantot, moderator

Alte discuții în legătură

Asociatie proprietari fara administrator claudia_petre87 claudia_petre87 Buna ziua, Detin un apartament in orasul Mioveni, jud. Arges. In acest bloc toata lumea are contorizare individuala la apa, gaze, factura de gunoi se ... (vezi toată discuția)
Consum apa nedeclarat Xerxes77 Xerxes77 Buna ziua. Locuiesc la bloc, si am o problema cu modul in care se calculeaza cheltuielile cu apa. Toti vecinii au apometre, niciunul nu este verificat ... (vezi toată discuția)
Intrebari despre asociatii de proprietari MrV MrV Buna ziua tuturor, Am cateva intrebari pentru comunitatea avocatnet. Stiu ca unele din intrebari au raspunsul pe forum, alte raspunsuri nu le-am gasit. In ... (vezi toată discuția)