Imi cer scuze pentru ca nu stiu unde sa incadrez aceasta intrebare dar am fost martorul unei situatii incredibile si am nevoie de un sfat / ajutor.
Acum 2 ore vecina de palier m-a anuntat ca are scapari teava de gaz din apt ei. Am verificat si apartamentul era o mare punga de gaz. Puteai auzi cum iese prin teava. Am sunat imediat la 112 unde am fost directionat catre pompieri si Distrigaz. Intai a venit echipa de pompieri care a inchis racodrul catre aragaz dar cand a venit si Distrigaz am aflat ca sunt scapari inclusiv din robinet pentru ca este vechi. Prin urmare a fost inchisa teava de gaz a blocului si domnul de la Distrigaz a spus ca Presedinta de bloc are contract cu o companie care poate veni si repara atat teava si sa monteze si un racord nou. Am sunat presedinta si in secunda in care i-am spus ce s-a intamplat a inceput literalmente sa urle la mine (exista martori) si sa spuna, citez "o sa platesti din buzunarul tau pana nu o sa mai poti, costa enorm sa se dea drumul la gaze, ai facut o prostie colosala, cand ai simtit miros de gaz trebuia sa ma suni pe mine intai si nu la 112". Va spun sincer ca am ramas masca si tot ce am putut sa ii spun a fost ca o reclam la politie pentru amenintari. Tot episodul s-a intamplat acum o ora. Ce fac in acest moment? Nu cred ca e normal ca in fata unui astfel de pericol - usturau ochii de la cat gaz era in apartamentul vecin - sa nu sun imediat la 112. Am anuntat imediat reprezentantul Distrigaz care era inca in apartamentul vecin si acesta a spus ca daca exista un contract legitim cu compania care monteaza racorduri atunci ei pot da drumul la gaze. Nu stiu ce contracte a incheiat doamna Presedinta dar in acelasi timp as vrea sa stiu daca o pot actiona legal pentru amenintarile facute telefonic si in prezenta martorilor (vecina care mi-a dat nr de telefon al Presedintei si care a auzit discutia).
Orice sfat / idee m-ar ajuta si va multumesc mult in avans. Inca o data imi cer scuze daca nu incadrez corect intrebarea dar sper sa ajunga la cine ma poate ajuta.
Stimate domn, apelul la numarul de urgenta era intemeiat, asa cum au remarcat si echipajele pompierilor venite la fata locului.
Deci, nefiind un apel fals, nu va poate incrimina nimeni pentru nimic. Eu nu cred ca era datoria dvs sa stiti cu cine are si cu cine nu are contracte asociatia dvs de proprietari.
In plus, facturile la reparatii , asa cum vi s-a spus se fac pe asociatie, partea comuna (ceea ce e dincolo de usa) sau se fac pe numele proprietarului respectiv (dincolo de usa lui, in casa, in apartament).
Nu cred ca veti plati ceva...... Daca va cere bani, cereti-i chitanta si, ulterior, dati-o pe mana politiei....
Sesizarea dvs. a fost inteimeiata si autentificata de personal competent. Sa platiti ce ? O sesizare in fals , era imediat pedepsita. D-na Presedinta este putin pe langa legea 230 dupa care se conduc asociatiile. Spune-tii ca plata pe partile comune ( fiind vorba de conducta comuna) se fac functie de cota indiviza, de catre toti locatarii. Obligatia de a sesiza o scurgere de gaze intra in atributiunile tuturor locatarilor, inclusiv a persoanelor straine venite in vizita sau fiind simpli trecatori . Despre istericale, exista o Politie sau Primarie. Va felicit pentru promptitudine cu care ati sesizat scurgere de gaze, evitand un pericol .
Chitanta nu are cum sa va dea...suma va fi inclusa in cheltuielile de intretinere si va fi defalcata in tabelul lunar. Eventual, pe chitanta de intretinere specifica luni respective poate fi specificat cat reprezinta costul pentru verificarea instalatiei de gaze. Ca sa verificati corectitudinea, cereti presedintelui sa va arate factura emisa de societatea care a executat verificarea gazelor si impartiti valoarea la numarul de apartamente verificate.
Verificarea instalatiei de gaze se face periodic (o data la doi ani daca nu ma insel) si este obligatorie pentru cei care nu au bransamente individuale (nu intra cei care au bransamente individuale - centrale termice de apartament - care se supun altor reguli), Costul unei verificari curente pentru cei care nu au bransamente individuale variaza functie de zona din tara si firma care executa verificarea si este undeva intre 30 - 70 lei / apartament
Nu-mi este clar daca aveti constituita legal asociatie de proprietari sau nu pentru ca din ce cunosc este obligatoriu sa aveti administrator, presedinte, comisie de cenzori...