avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 845 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Abuz presedinte bloc - va rog ajutor / sfat
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Abuz presedinte bloc - va rog ajutor / sfat

Buna seara,

Imi cer scuze pentru ca nu stiu unde sa incadrez aceasta intrebare dar am fost martorul unei situatii incredibile si am nevoie de un sfat / ajutor.

Acum 2 ore vecina de palier m-a anuntat ca are scapari teava de gaz din apt ei. Am verificat si apartamentul era o mare punga de gaz. Puteai auzi cum iese prin teava. Am sunat imediat la 112 unde am fost directionat catre pompieri si Distrigaz. Intai a venit echipa de pompieri care a inchis racodrul catre aragaz dar cand a venit si Distrigaz am aflat ca sunt scapari inclusiv din robinet pentru ca este vechi. Prin urmare a fost inchisa teava de gaz a blocului si domnul de la Distrigaz a spus ca Presedinta de bloc are contract cu o companie care poate veni si repara atat teava si sa monteze si un racord nou. Am sunat presedinta si in secunda in care i-am spus ce s-a intamplat a inceput literalmente sa urle la mine (exista martori) si sa spuna, citez "o sa platesti din buzunarul tau pana nu o sa mai poti, costa enorm sa se dea drumul la gaze, ai facut o prostie colosala, cand ai simtit miros de gaz trebuia sa ma suni pe mine intai si nu la 112". Va spun sincer ca am ramas masca si tot ce am putut sa ii spun a fost ca o reclam la politie pentru amenintari. Tot episodul s-a intamplat acum o ora. Ce fac in acest moment? Nu cred ca e normal ca in fata unui astfel de pericol - usturau ochii de la cat gaz era in apartamentul vecin - sa nu sun imediat la 112. Am anuntat imediat reprezentantul Distrigaz care era inca in apartamentul vecin si acesta a spus ca daca exista un contract legitim cu compania care monteaza racorduri atunci ei pot da drumul la gaze. Nu stiu ce contracte a incheiat doamna Presedinta dar in acelasi timp as vrea sa stiu daca o pot actiona legal pentru amenintarile facute telefonic si in prezenta martorilor (vecina care mi-a dat nr de telefon al Presedintei si care a auzit discutia).

Orice sfat / idee m-ar ajuta si va multumesc mult in avans. Inca o data imi cer scuze daca nu incadrez corect intrebarea dar sper sa ajunga la cine ma poate ajuta.

Cu stima,
Eugen
Icealinuta multumesc mult pentru informatii.
Da asa e corect sa cereti factura de la firma care cere suma de plata. Dar daca blocul a facut o verificare de doi ani cum se face cu o firma autorizata , de ce la o avarie se mai plateste ? Pentru ce platim noi acea verificare din doi in doi ani ? Buna ziua , ti a luat banu , am plecat , la revedere ! Ei banu tu ca firma dar, trebuie sa garantezi pe doi ani ca la o scurgere de gaze vii si remediezi problema si PA ca tu mi ai luat niste bani odata.
Romanul s-a nascut dibaci ! Multi, ignorand pericolul la care se expun ei si vecini, fac modificari neautorizate instalatiei de gaze din varii motive ! Alteori datorita uzurii morale anumite componente nu mai corespund si pun in pericol GRAV locatarii unui bloc ! Exemplele sunt din nefericire multe in ultimul timp !
Verificarea instalatiei de gaze este OBLIGATORIE si se face periodic o data la cel mult doi ani ! In afara de verificarea de doi ani se mai face o revizie la un termen mai mare, o data la 10 ani si implica mai multe proceduri. Aceasta revizie se executa OBLIGATORIU după orice accident care poate afecta instalaţia de utilizare...amanunte veti gasi pe net.
Verificarea instalatiei de gaze nu il scoate din schema pe "Dorel" care vrea sa aibe cald iarna in casa dar elimina o serie de alte pericole si uneori chiar descopera acei "romani dibaci" ! Firmele care fac aceste verificari sunt autorizate si raspund penal in caz ca din neglijenta lor se produc accidente ! Nu pot sa spun ca 100 % sunt corecte dar 99,99% sigur sunt corecte iar firma care face verificarea ar trebui stabilita de adunarea generala a proprietarilor si nu de presedinte / administrator astfel inlaturandu-se orice suspiciune asupra bonitatii si seriozitatii lor ! Cei care nu consulta adunarea generala vizavi de aceasta problema sunt susceptibili de "luare de mita" pentru ca unele dintre aceste firme acorda si discounturi in cazul in care se verifica mai multi abonati de la o anumita locatie !
In cele de mai sus m-am referit la abonatii fara bransament individual !
Ca o paranteza: gazul metan e inodor, nu are miros, lui i se adauga mercaptan pentru a capata miros. Mercaptanul e cam scumput comparativ cu gazul metan asa ca in anumite zone sau perioade de timp puteti constata ca daca dati drumul la gazul de la aragaz aproape ca nu ii simtiti mirosul ! Asa ca o simpla garnitura uzata va poate aduce nenorocire ! Este caz penal dar banul e ochiul dracului !
Ultima modificare: Marți, 7 Iulie 2015
icealinutza, utilizator
Si cam cum ar trebui consultati proprietarii in privinta firmei?

Dupa logica dv., aia cu mita, ar insemna sa se aleaga si firma care face o reparatie pe instalatia de apa, si aia care fac reparatia instalatiei electrice, firma cu care inchei contract de service ascensor, interfon, video, sa se aleaga si furnizorul de energie electrica (ca acum se poate schimba furnizorul) si ala de gaze....
Ar insemna sa scoti proprietarii din casa macar o data pe luna, iar uneori chiar in regim de urgenta, cand e avarie in subsol, adica, ma rog, prestam democratic la modul cel mai transparent cu putinta in timp ce apa curge-n draci.
Ma gandesc ca si negocierea contractelor ar trebui sa se faca tot in AG ca sa vada locatarii cat cere unul, cat mai lasa altul, vede lumea daca-si fac cu ochiul complice pentru un ce pesches si in felul acesta sunt deconspirati si fortati sa nu se mai preteze la coruptie ....

Aveti idei originale, pe langa cele asezate si arhicunoscute.
Sunteti buna de presedinta de asociatie la Braila unde e o harababura de-ti sta mintea-n loc!
Revin ptr a nu stiu cata oara cu intrebarea: daca a totul contorizat(apa, gaze, curent luminat scara blocului, 0,11mc/persoana gunoi menajer, 1 leu/persoana apa pluviata, ce mai poate intra la rubrica "Cheltueli pe numar persoane"? Din legislatie ar mai ramane vidanjarea foselor dar nu avem asa ceva si slava Domnului am studiat cate ceva, Legea 230/2007, HG 1588/2007, Manualul asociatiei de proprietari(editie noua). Pentru comparatie am studiat si HG 400, se pare ca ptr. multe asociatii de proprietari a ramas biblia de capatai. La asociatia ma am secretar, sefi de scara, vicepresedinte ori legislatia actuala prevede ca vicepresedintele se numeste numai in situatii deosebite.
Nu generalizez dar in multe asociatii de proprietari administratorii sunt si , la propriu si figurat, si presedinti, si comitet executiv, si ... sefi de feude

Alte discuții în legătură

Asociatie proprietari fara administrator claudia_petre87 claudia_petre87 Buna ziua, Detin un apartament in orasul Mioveni, jud. Arges. In acest bloc toata lumea are contorizare individuala la apa, gaze, factura de gunoi se ... (vezi toată discuția)
Consum apa nedeclarat Xerxes77 Xerxes77 Buna ziua. Locuiesc la bloc, si am o problema cu modul in care se calculeaza cheltuielile cu apa. Toti vecinii au apometre, niciunul nu este verificat ... (vezi toată discuția)
Intrebari despre asociatii de proprietari MrV MrV Buna ziua tuturor, Am cateva intrebari pentru comunitatea avocatnet. Stiu ca unele din intrebari au raspunsul pe forum, alte raspunsuri nu le-am gasit. In ... (vezi toată discuția)