avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 635 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Domiciliu in CI & Chirias fara aprobare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Domiciliu in CI & Chirias fara aprobare

Buna ziua,
V-as ruga daca sunteti amabili sa ma ajutati cu un sfat dpdv juridic la cele doua probleme de mai jos:
1. Sotul meu este coproprietar cu sora lui al unui imobil (mostenire in urma decesului ambilor parinti); el locuieste insa in apartamentul meu, avand si mutatia facuta pe buletin. As vrea sa stiu daca are aceleasi drepturi si obligatii legate de imobilul respectiv, chiar daca nu locuieste efectiv in acel imobil. Spun asta pt ca i s-a spus ca daca nu locuieste acolo nu mai are nici un drept...
Si as mai vrea sa stiu: daca se muta inapoi acolo trebuie sa isi faca din nou mutatie pe buletin, chiar daca este proprietar al imobilului?
2. Imobilul are un demisol inchiriat de sora lui, pt care aceasta nu ii mai acorda sotului meu nici o parte din chirie. Intrebarea este: cum tb sa procedam pt a inceta inchirierea acelui spatiu? Mentionez ca imobilul are un demisol si un parter inalt, parter locuit exclusiv de sora lui, suprafata parterului ar fi mai mare decat cea a demisolului, cu alte dotari, dar s-ar putea spune ca s-ar imparti parterul surorii si demisolul sotului meu. Cine ar trebui sa decida asta? Cum sa procedam? Daca nu exista un act de inchiriere cui ne adresam?
Va multumesc, stiu ca sunt multe intrebari.
Cel mai recent răspuns: stressy , utilizator 11:49, 10 Iulie 2009
solutia ar fi ca sotul dvs sa ceara in instanta iesirea din indiviziune .
ulterior sa-si intabuleze cota=parte din imobil, si astfel se rezolva toate problemele.
sora sa nu va mai putea dispune in privinta cotei-sale parti din imobilul respectiv .

iar sotul dvs va putea de ex sa inchirieze partea sa din imobil, daca efectiv nu doreste sa locuiasca acolo.

iar in ceea ce priveste chiria perceputa de cumnata dvs, poate introduce in instanta actiune in pretentii , pt a primi jumatate din banii incasati cu titlu de chirie , de catre sora dansului .
Dc chiriasul renunta si pleaca, sotul meu isi face mutatie in acel imobil, este obligat sa si locuiasca acolo in acel spatiu ca sa poata dispune de el? Adica fara iesirea din indiviziune nu poate pune un lacat pe acel spatiu nelocuit de sora sa?
Este necesara mutatia pe buletin la acea adresa? Poate locui acolo chiar dc are mutatia pe alta adresa?

Aveti idee cat ar dura un proces pentru iesire din indiviziune? Pt ca sora lui i-a spus ca n-are decat sa o dea in judecata, procesul dureaza 3 ani, apoi 3 ani recurs, si in timpul asta ea e bine merci cu chiria........ mentionez ca are la activ cateva procese, pensie de la stat de urmas pt 2copii, pensie alimentara de la o pers fizica, daune de la rca, si altele.
Sotul meu a incercat sa aplaneze conflictul, noi nici nu am avut pretentii la jumatate din chirie, deoarece sunt 2 copii la mijloc, ai surorii lui, si ne-am gandit la ei, dar situatia noastra financiara s-a complicat si pt noi este esentiala cota parte din chirie, chiar nici jumatate nu am vrut, doar 1/5. Nici macar suma nu e declarata complet, banuiesc ca daca se cheama politia se complica lucrurile.
Nu are voie sa puna lacat pe nimic, atata vreme cat nu e proprietar exclusiv. Nu trebuie sa isi faca mutatie, are drepturi acolo, mutatia nu ii confera drepturi de proprietate.
Nu se poate estima cat poate dura un proces.
Nu trebuie sa faca iesire din indiviziune ci o actiune in pretentii pentru suma din chirie. Sora ar trebui insiintata ca va plati si diferenta de chirie si onorariile avocatilor, etc. deci nu are interes sa nu plateasca.
Daca face iesirea din indiviziune, imobilul va fi partajat in 2 parti egal, daca acest lucru nu e posibil, va fi atribuit unuia din comostenitori care va fi obligat sa plateasca jumatate din valoarea imobilului celuilalt frate.
Numai in situatia in care contractul de inchiriere se incheie pe o perioada mai mare de 5 ani este considerat ca fiind un act de dispozitie, si in acest caz trebuie inchieat de ambii proprietari.
Avand in vedere ca sotul dvs nu a primit jumatate din chirie, va trebui sa parcurga procedura concilierii directe, dupa care va solicita instante suma cuvenita.
Pe de alta parte, cel mai bine ar fi sa introduceti si o actiune de iesire din indiviziune.
Intrebare: sotul meu isi poate vinde cota lui de 50% fara iesirea din indiviziune?
multumesc

Alte discuții în legătură

Evacuare fost sot -ajutor voinea75 voinea75 Fostul sot a parasit domiciliul in sept 2010, solicitand sotiei sa-i dea bani de chirie ca sa o lase in pace. Sotul este violent. Terorizeaza copilul.Aceasta ... (vezi toată discuția)
Ce drepturi au partile intr-o succesiune mihayu78 mihayu78 sintem 2frati care au primit ca mostenire la decesul tatalui(unic proprietar) un apartament cu 3camere.s-afacut succesiunea la notar fiecaruia revenindu-i 1/2 ... (vezi toată discuția)
Proprietate comuna aschiutza aschiutza Buna ziua, Inainte de toate, rog sa-mi fie iertata stangacia in formularea subiectului... Divortul meu s-a pronuntat pe data de 20 aprilie 2010, inca nu am ... (vezi toată discuția)