avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 937 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Regim munca
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Regim munca

buna ziua . va rog sa ma ajutati in a ma dumiri privind unele aspecte ale regimului de munca si anume :salariat incadrat cu norma intreaga ,durata nedeterminata ,care lucreaza si concura la siguranta circulatiei,la punctul D din actul aditional se specifica statia unde salariatul se prezinta pentru a efectua serviciul ,conform pregatirii locul muncii fiind la circa 70 km distanta de locuinta salariatului .la punctul H durata muncii :40 ore /saptamana , subpunctu a" tura=inegal,subpunctul b"se mentioneaza programul de lucru se poate modifica in conditiile regulamentului intern /acordului mentionat . :aici vin si adaug eu ca toti salariatii au fost fortati sa dea o declaratie pe proprie raspundere ca sunt de acord sa efectueze serviciul la siguranta circulatiei 24 de ore datorita lipsei trenului de naveta ,declarat in declaratia de traseu . ba ca sa fie si mai agresiv angajatorul ,a venit cu prescriptii de lucru modificate in sensul ca :la prezentarea la serviciu in tura de seara sunt 2 lucratori pentru 2 posturi ,dimineata unul din ei preda serviciul si celalalt preia si atributiunile de la postul celalalt ,le executa intocmai si la timp asta insemnand munca dubla de 2 ori o data ca lucrezi la program de 24 de ore a 2 a ca preiei si activitatea celuilalt salariat si raspunzi direct de tot ce executi .in instructiile dupa care se lucreaza este stipulat clar ,fara interpretari ,ca salariatul care a lucrat 12 ore si nu are schimb ,mai poate efectua serviciul inca 3 ore pe proprie raspundere ,dupa care va fi supravegheat de seful statiei ,acesta avand posibilitatea de a se declara inapt ,seful statiei fiind obligat sa preia atributiunile salariatului .acum sa descriu un pic mai clar situatia si sa pun intrebarile la care vreau raspunsuri . 1 salariatul pleaca de acasa la ora 15 45 ,de atunci fiind considerat in timpul serviciului ,ajunge la serviciu si isi ia serviciul in primire la ora 17 50 ,executa serviciul pina la ora 7,30 ,merge la biroul de miscare semneaza la condica de prezenta la rubrica iesire si imediat dedesubt la intrare si la alcoolscop ,este verificat de seful de tura ,merge la postul opus unde colegul i-a facut predarea ,semneaza in registrul postului de luarea in primire ,executa serviciul la amble posturi ,repet la siguranta circulatiei apoi la ora 17 50 preda serviciul si ajunge acasa la ora 20 . intrebarea mea este : cate ore a lucrat efectiv acest salariat tinand cont ca a facut si in locul celuilalt coleg ? tura urmatoare este peste 72 de ore si pleaca el acasa iar celalalt ramane singur . unde ne putem adresa concret intrucat avem colegi cu tensiune si drumurile de la un post la celalat in conditiie descrise si pe canicula nu fac decat sa altereze starea de sanatate .sa nu imi spuneti de sindicat pentru ca desi cunosc situatia ,sunt indiferenti ,mrg pe principiul rezista cine poate . ba chiar pe caicula care a fost nu au vazut un strop de apa ci fiecare si-a adus de acasa . cu respect radulescu
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 12:05, 2 Decembrie 2016
Impacarea cu situatia existenta la respectivul ITM, pe care o expuneti, nu va ajuta sa rezolvati situatia de la firma unde lucrati.
Dupa parerea mea, numai daca veti face sesizare scrisa (adresa comuna), atat la ITM cat si la Inspectia muncii (IM), cu nr. de inregistrare/ data, aveti sanse de a se rezolva ceva. La sesizarea scrisa, trimisa catre IM si ITM anexati in copie si documentul pe care il detineti, iar in textul din sesizarea comuna explicati ce rost are acesta anexa.
Nu poate fi lipsit de interes si anexarea unor note (semnate si datate) de catre colegii care au fost deja la ITM si au purtat discutia respectiva. Daca au fost in audienta, chiar daca nu au lasat ceva scris, in registrul de audiente al ITM se pot regasi ca fiind nominalizati in data respectiva ...
Sesizarea scrisa facuta va avea greutate daca va fi semnata de toti angajatii de la respectivul loc de munca/ post de lucru.
Daca ancheta IM va stabili ca ceea ce mentionati in sesizare se verifica in teren, inspectorul sef al ITM cat si inspectorii direct implicati in abordarea problemei pot fi aspru sanctionati disciplinar, chiar isi pot pierde locul de munca/ functia.
multumesc inca o data pentru raspunsuri . usor de zis ,mai greu de facut . daca din 10 salariati care sunt in situatia expusa ,doar 2 sau cel mult 3 au curajul sa semneze reclamatia ,desi repet toti sunt nemultumiti si au de suferit ,este clar ca nu mai exista solidaritate si in cazul asta ar fi bine daca fiecare ar actiona angajatorul in instanta pentru nerespectarea contractului colectiv de munca ,al codului muncii si atunci fiecare poate obtine in instanta drepturile cuvenite . cat priveste inspectorul de la itm ,a fost destul de sictirita acea doamna ca este deranjata ,ba chiar a trebuit sa astepte vreo ora si ceva sa vina ca era plcata undeva numai de dumneaei stiut locul prin birouri a fost raspunsul ,si nici vorba sa inregistreze vreun nume ceva ,am detaliat cum au decurs faptele . ignoranta totala fata de muncitorul cinstit acesta este rezultatul cocotarii in functii a unor persoane ca domnia sa .liderul de sindicat ,abordat fiind ,cunoscand bine situatia spune ca nu are ce face ca astea sunt directivele conducerii si e greu sa se gaseeasca o alta cale de respectarea ccm-ului si contr col de munca . .am ajuns sclavi pe plantatie . nu ne mai ramane decat sa mergem fiecare sa ne cautam in instanta drepturile ,fiind nevoiti sa achitam onorarii avocatilor . cu respect va multumesc radulescu
Decizia va apartine, eu doar v-am sfatuit care ar fi calea legala de urmat, cu sanse de reusita.
va multumesc inca o data cu respect radulescu
Va rog sa va adresati, in scris, la ITM si sa cereti un numar de inregistrare iar daca nu va accepta trimiteti sesizarea la ITM prin posta cu aviz de primire. ITM este obligat, prin lege, sa verifice sesizarea d-voastra si sa va raspuinda in scris in termen de maxim 30 de zile. Nu cred ca cei de la ITM isi permit sa incalce legea.

Alte discuții în legătură

Pontaje raduradulescu raduradulescu buna ziua . am o nelamurie si anume cum este pontat un salariat in situatia in care in lucreaza 24 de ore ,mai mult de o luna si in ccm este clar inscris ... (vezi toată discuția)
Strigator la cer!pana si itm a ajuns sa fie corupt in aceasta romanie tot mai murdara!oare a mai ramas ceva necorupt in aceasta tara??? Gyna Gyna Buna ziua!Am avut si inca le mai am postate ,doua comentarii despre ilegalitatile ce se comit la locul meu de munca.Am fost sfatuita sa apelez la ITM si am ... (vezi toată discuția)
Accident de traseu silviana13 silviana13 Avand in vedere ca pe 7 ian 2014 am avut un aciident de traseu soldat cu picior in gips si CM 1 luna cel putin, va rog sa imi spuneti ce presupune acesta . ... (vezi toată discuția)