avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 934 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Regim munca
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Regim munca

buna ziua . va rog sa ma ajutati in a ma dumiri privind unele aspecte ale regimului de munca si anume :salariat incadrat cu norma intreaga ,durata nedeterminata ,care lucreaza si concura la siguranta circulatiei,la punctul D din actul aditional se specifica statia unde salariatul se prezinta pentru a efectua serviciul ,conform pregatirii locul muncii fiind la circa 70 km distanta de locuinta salariatului .la punctul H durata muncii :40 ore /saptamana , subpunctu a" tura=inegal,subpunctul b"se mentioneaza programul de lucru se poate modifica in conditiile regulamentului intern /acordului mentionat . :aici vin si adaug eu ca toti salariatii au fost fortati sa dea o declaratie pe proprie raspundere ca sunt de acord sa efectueze serviciul la siguranta circulatiei 24 de ore datorita lipsei trenului de naveta ,declarat in declaratia de traseu . ba ca sa fie si mai agresiv angajatorul ,a venit cu prescriptii de lucru modificate in sensul ca :la prezentarea la serviciu in tura de seara sunt 2 lucratori pentru 2 posturi ,dimineata unul din ei preda serviciul si celalalt preia si atributiunile de la postul celalalt ,le executa intocmai si la timp asta insemnand munca dubla de 2 ori o data ca lucrezi la program de 24 de ore a 2 a ca preiei si activitatea celuilalt salariat si raspunzi direct de tot ce executi .in instructiile dupa care se lucreaza este stipulat clar ,fara interpretari ,ca salariatul care a lucrat 12 ore si nu are schimb ,mai poate efectua serviciul inca 3 ore pe proprie raspundere ,dupa care va fi supravegheat de seful statiei ,acesta avand posibilitatea de a se declara inapt ,seful statiei fiind obligat sa preia atributiunile salariatului .acum sa descriu un pic mai clar situatia si sa pun intrebarile la care vreau raspunsuri . 1 salariatul pleaca de acasa la ora 15 45 ,de atunci fiind considerat in timpul serviciului ,ajunge la serviciu si isi ia serviciul in primire la ora 17 50 ,executa serviciul pina la ora 7,30 ,merge la biroul de miscare semneaza la condica de prezenta la rubrica iesire si imediat dedesubt la intrare si la alcoolscop ,este verificat de seful de tura ,merge la postul opus unde colegul i-a facut predarea ,semneaza in registrul postului de luarea in primire ,executa serviciul la amble posturi ,repet la siguranta circulatiei apoi la ora 17 50 preda serviciul si ajunge acasa la ora 20 . intrebarea mea este : cate ore a lucrat efectiv acest salariat tinand cont ca a facut si in locul celuilalt coleg ? tura urmatoare este peste 72 de ore si pleaca el acasa iar celalalt ramane singur . unde ne putem adresa concret intrucat avem colegi cu tensiune si drumurile de la un post la celalat in conditiie descrise si pe canicula nu fac decat sa altereze starea de sanatate .sa nu imi spuneti de sindicat pentru ca desi cunosc situatia ,sunt indiferenti ,mrg pe principiul rezista cine poate . ba chiar pe caicula care a fost nu au vazut un strop de apa ci fiecare si-a adus de acasa . cu respect radulescu
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 12:05, 2 Decembrie 2016
raduradulescu a scris:

mai multi din colegi au apelat la un imprumut car ,au mers la casierie si au achitat


Buna dimineata!
Pentru acei bani s-a eliberat vreo chitanta (factura)? Daca da, ce scrie pe acea chitanta?
İmi cer scuze, dar imi este destul de neclara situatia si nu pot crede faptul ca se accepta aceasta situatie de catre salariati de a castiga un proces cu angajatorul si apoi de a plati "executarea". İn baza carui act s-a dispus ca salariatii sa plateasca executarea?
Acceptand sa plateasca "executarea" inseamna ca accepta si faptul ca drepturile salariale care au facut obiectul actiunii nu le revin (din punctul meu de vedere, poate alte persoane vad altfel situatia).
buna dimineata . este greu de crezut ce detaliez dar ,va asigur ca este purul adevar . nici eu personal nu mi-am putut imagina ca ca avem un colectiv format din asa salariati ,usor de manipulat ,usor de intimidat .stimate tarkan ,personal nu cunosc ce scrie pe chitanta respectiva ,intrucat nu mi s-a cerut sa platesc si nici nu plateam daca mi se cerea ,insa asa cum am spus doar o parte din salariati au fost obligati si va explic cum : x....salariat a urmat cursurile unei scoli de grad ,a facut cerere de avansare in functie ,si in situatia asta directorul chema pers respectiva si-i spunea exact asa : vrei sa treci pe functie ? da . platesti executarea ,apoi vezi postul . salariatul ca sa isi vada interesul ,face imprumut la car si plateste . sau : x ...salariat face o cerere sa ocupe post intr-o alta subunitate ,mai aproape de domiciliu ,post ramas vacant dupa iesirea la pensie a unui alt salariat ,este chemat de director si intrebat : ai executare ? da . platesti executarea si vezi postul .aceeasi procedura ,car plateste executarea si obtine postul . ca sa nu mai spun ca nu toti salariatii au actionat angajatorul in instanta pentru drepturi salariale din lipsa banilor pentru onorariul avocatului ,si in momentul castigarii drepturilor salariale ,a executarilor silite ,au inceput sa se invidieze intre ei ca de ce tu primesti bani ,iar eu nu ca am lucrat pe tura impreuna ? dar vedeti dumneavoastra oamenii nu se informeaza inainte de a arunca cu vorbe ,nu stiu sa actioneze angajatorul in judecata ci prefera sa se supuna orbeste ordinelor lor . din pacate aceasta este realitatea si nu poti face nimic daca nu vor oamenii ,nu ai cum sa-i convingi sa nu mai accepte sicanari si intimidari ,ca in cazul expus regimul de munca impus fortat . cu respect va mutumesc tuturor radulescu
Platile apar la noi ca o retinere din salar ,adica salariatul nici nu cunoaste ca a platit decat in cazul retinerilor mari .
Luna viitoare regasesti suma restituita sub forma orelor suplimentare .
Citez din mesajul dvs. raduradulesc...: " ... dar vedeti dumneavoastra oamenii nu se informeaza inainte de a arunca cu vorbe ,nu stiu sa actioneze angajatorul in judecata ci prefera sa se supuna orbeste ordinelor lor . din pacate aceasta este realitatea si nu poti face nimic daca nu vor oamenii ,nu ai cum sa-i convingi sa nu mai accepte sicanari si intimidari ,ca in cazul expus regimul de munca impus fortat. ..."
Fara a dori sa fiu malitios, nu ma pot abtine sa nu scriu: "Fiecare individ asa cum isi asterne, asa doarme." sau altfel spus: "Toti avem sefii pe care ii meritam." Pe romaneste: daca cineva se complace in situatia pe care o descrieti, nu are niciun rost sa incerci sa-l convingi ca nu trebuie sa accepte o astfel de situatie, ca trebuie sa lupte pana la capat pentru drepturile sale si ca angajatorul nu este nici pe departe Dumnezeu, chiar daca detine pixul cu care poate concedia.
Exista legi si acestea trebuie respctate de toti. Majoritatea angajatorilor care procedeaza asa cum descrieiti situatia, se bazeaza tocmai pe inactiunea lucratorilor si pe lipsa de reactie prompta a autoritatilor.
Ce-i de facut ? Nu exista solutii plangacioase ca vaicarelile pe forum de discutii (pe forum se primesc sfaturi de urmat sau nu, alegerea apartinand celor care cer sfatul, nu rezolvari ale problemelor). Calea de urmat plauzibila este tot cea legala: sesizare institutii ale statului, imputernicite sa rezolve problemele cu care se confrunta lucratorii si in final actiune in instanta.
Pana la urma, daca nu ati fost in situatia de a "plati" executarea, despre ce anume doriti sa fiti sfatuit? Care va este problema personala in toate aceste informatii oferite? Nu inteleg, nu vad rostul sa aflu can-canuri despre colegii dumneavoastra, din moment ce nu stiti ce scria pe acea chitanta, implicit unde s-au dus acei bani. Ori, daca turma nu doreste sa reactioneze, iar pe dumneavoastra nu v-a afectat direct, nu aveti ce face.
Variante posibile pe care le vad eu:
1. Daca va nemultumeste sindicatul actual, aveti posibilitatea sa formati un nou sindicat pe care sa il afiliati la o federatie care sa va apere interesele.
2. Aveti posibilitatea sa faceti greva japoneza.
3. Le puteti transmite colegilor dumneavoastra ca pentru a forma personal care concura la siguranta circulatiei, este nevoie de timp, nu le poate lua locul un neavenit. Deci, nu au de ce sa se teama ca isi vor pierde locul de munca.
Un caz asemanator s-a intamplat cu mecanicii de locomotiva si metrou, impiegatii de miscare, operatorii. Au folosit aceasta stratagema pentru evitarea multor "necazuri".
4. Asa cum vi s-a recomandat, faceti sesizari. Altfel, doar scrisul pe forum nu va rezolva problemele personale (imi cer scuze daca vi se pare ca am fost dura).
5. Nu aveti nicio treaba cu acei colegi care "ung" administratia, doar pentru a accede in anumite functii. Aceia nu va vor sprijini in actiunile dumneavoastre, si ar fi bine sa ii evitati.
6. İmplicati sindicatul in actiunile pe care le doriti, din cate am inteles din pleiada de vorbe spuse, problema dumneavoastra ar fi de fapt "regimul de munca" de 24 de ore, nu? Nu ce fac colegii dumneavoastra pentru a avansa. Participati la sedintele de sindicat si propuneti spre dezbatere aceasta problema. Solicitati sa fiti testati medical inainte de inceperea programului si dupa terminarea lui pentru a se observa rezistenta la program prelungit. Acum nu stiu daca in cele 24 de ore, aveti incluse si orele de dormitor, pentru ca nu cunosc ce meserie aveti in cadrul societatii.
Deocamdata atat pentru ca informatiile furnizate de dumneavoastra nu sunt prea clare privind problema dumneavoastra Personala, mai ales ca nu ati fost obligat sa platiti "executarea" si nu v-a afectat cu nimic financiar.
P.S. Nu am zis ca nu va cred, dar incercati sa fiti mai concis pentru a putea primi sfaturi utile.
Ultima modificare: Luni, 31 August 2015
tarkan, utilizator

Alte discuții în legătură

Pontaje raduradulescu raduradulescu buna ziua . am o nelamurie si anume cum este pontat un salariat in situatia in care in lucreaza 24 de ore ,mai mult de o luna si in ccm este clar inscris ... (vezi toată discuția)
Strigator la cer!pana si itm a ajuns sa fie corupt in aceasta romanie tot mai murdara!oare a mai ramas ceva necorupt in aceasta tara??? Gyna Gyna Buna ziua!Am avut si inca le mai am postate ,doua comentarii despre ilegalitatile ce se comit la locul meu de munca.Am fost sfatuita sa apelez la ITM si am ... (vezi toată discuția)
Accident de traseu silviana13 silviana13 Avand in vedere ca pe 7 ian 2014 am avut un aciident de traseu soldat cu picior in gips si CM 1 luna cel putin, va rog sa imi spuneti ce presupune acesta . ... (vezi toată discuția)