avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 758 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Plata intretinere apa supraincarcata
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Plata intretinere apa supraincarcata

Buna ziua,

O sa incerc sa prezint cat mai clar datele problemei.
Locuiesc intr-un bloc de ~200 garsoniere. Cam acum 3-4 ani s-au montat la toate garsonierele apometre. Initial am dus idicele la fiecare luna timp de 3 luni, apoi nevazand cam nici o diferenta la plata am omis sa il mai aduc.
Si nu am observat nimic deranjant pana de curand. Din ianuarie anul acesta nu am mai platit intretinerea datorita unor probleme si am fost sa platesc in iulie pt ian->iunie. Am platit 18 milioane (lei vechi) si pe moment nu am realizat cam cat ar veni pe luna... cu tot cu penalizari.
Am asteptat afisajul pt luna iulie si pt iulie aveam 1.8 mil dintre care 1.3 mil era trecuta apa. (in conditiile in care un vecin care sta tot singur ca si mine si foloseste mult mai multa apa (eu de exemplu nu gatesc si nu stau mereu pe acasa), etc are pe toata luna intretinerea 650 mii). Deci eu aveam doar apa dublu cat toata intretinerea lui.
Am citit apometrele (pe care nu le mai citisem tocmai de atunci, de cativa ani) am fost la administrator si suma pe atatia ani la apa era de doar 12 mil. Cand am cerut sa imi dea ce indice s-a pus din burta pe actele de contabilitate administratorul mi-a zis ca nu poate sa ma ajute si ca daca vreau din august se poate sa platesc "doar" 500 mii pe luna. Mi s-ar fi parut normal ca sa nu mai platesc apa rece/calda pana indicii reali nu ajung la cat s-a trecut in acte.

Scuze de lungimea mesajului dar poate cineva are vreo idee ce as putea sa fac legal.

Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: savuo , utilizator 10:16, 4 Noiembrie 2015
Domnule Adrian

Va faceti ca nu vreti sa intelegeti sau cum.

Am bolduit ca nu dau indexul ca uit dar sunt acasa o persoana si uit special sa nu mai interpretati ca am plecat .

Mai reluam:
Sunt acasa si figurez o persoana dar nu dau apometrul 3 luni la rand ca am uita.
Apoi urmatoarele 3 luni va dau cite 3 metri in fiecare luna.

Prima luan 7 m3
a 2-a luna ina 7m3 adica 14 indexul la dv
a 3-a luna inca 7 deci total 21.

Eu recunosc ca am luat de la dumeavostra modul de formulare a regulametulul de apa dar am modificat mai tot.

Si apropo cum sustineti introducerea apei pe orizontala cand dv nu ati facut-o.
Sa vedeti cum arata o scara plina de tevi si apometre. si cutie ca sa nu iti inchida vecini apa sau sa fure cineva apometru general.
Ultima modificare: Joi, 27 August 2015
w_v_w_v, utilizator
iata ce spuneti:
w_v_w_v a scris:
Ma mut maine la IASI .
..........
Cind vin dau indexul in fiecare luna ...

Am inteles ca va mutati din localitatea dumneavoastra si veniti la Iasi iar cand reveniti acasa dati indexul luna de luna corect.
Bun, acum inteleg ca nu plecati de acasa ci doar ca uitati sa comunicati indexul.
Sunt acasa si figurez o persoana dar nu dau apometrul 3 luni la rand ca am uita.
Apoi urmatoarele 3 luni va dau cite 3 metri in fiecare luna.

Inteleg ca in apartament locuieste una persoana si asa figureaza si la asociatie.
Sigur, conform regulamentului nostru o sa vi se puna la plata cate 7 metri cubi in fiecare din cele trei luni cat nu comunicati indexul. Dar asta se intampla doar teoretic, matematic, pentru ca in realitate chiar din prima luna va intalniti cu persoane ce va vor aduce aminte de index, cu presedintele, cu administratorul, cu membrii comitetului, cu alti vecini, vedeti listele de plata si cantitatea de 7 m.c este marcata cu alta culoare ca sa sara in ochi proprietarului; trimitem listele de plata pe email si le postam pe site-ul asociatiei; oare sa nu vedeti ori sa nu bagati in seama nimic din toate acestea?
Se intampla foarte rar asa ceva. Si mai facem inca ceva: luna de luna administartorul si un membru al comitetului merg din apartament in apartament verificand indexul la aproximativ 20% din proprietari in asa fel ca odata la 6 luni sa verificam indexul indiferent ca proprietarul a comunicat sau nu indexul; iar cu aceasat ocazie, obligatoriu se bate la usa celui care nu a comunicat citirea in luna anterioara. Nu prea aveti cum sa uitati, cum sa scapati! :sorry: Uneori mai folosim si telefonul numai sa cunoastem indexul si sa nu ajungem la complicatii, sa vedem daca i s-a intamplat ceva omului.
Iar daca e cate un proprietar atat de neinterest de index, de consum, fiti sigura ca nu va fi interesat nici de ce plateste si cand plateste.
Noi, oricum, in aceasta situatie, repet, foarte rara, dupa ce aflam indexul si constatam ca i s-a pus la plata mai mult in cele 2-3-7 luni cat nu am cunoscut indexul, regularizam pe listele de plata in urmatoarele 3 luni cand trecem "zero" consum pana la compensare sau pana trec cele trei luni chiar dca anu s-a compensat total.
Si asa se intampla din cand in cand ca unul sa fie trecut cu 21 m.c in 3 luni si sa consume in realitate doar 12 m.c in aceste 3 luni adica cate 4 m.c/luna. Are un consum trecut in plus de 9 m.c. Daca in luna urmatoare consuma 4 m.c noi trecem zero si mai raman doar 5 m.c in plus. Luna urmatoare mai consuma 4 m.c si noi trecem zero si mai ramane doar un metru cub. In cea de-a trei luna daca va consuma iar 4 m.c o sa-i trecem doar trei m.c si a compenast totul.
In cele 3 luni cat am trecut cate 7 m.c. totusi fiind acasa, locuind sigur ca proprieatru a realizat un consum normal si va consuma la fel de normal si in urmatoarele 3 luni cat functioneaza compensarea.
Si apropo cum sustineti introducerea apei pe orizontala cand dv nu ati facut-o.

Stimata doamna in viata nu trebuie as facem toate lucrurile bune din lume sau greselile ca sa intelegem cum trebuie facut. De aceea avem parinti ca sa ne spuna cum sa traim bine, profesori care sa ne indrume, prieteni care care au patit-o pe pielea lor si mie imi este suficient ca iau lectii de la acestia si nu intru pe contrasens, nu comsum alcool la volan..., ca sa o patesc pe pielea mea. Cimitirul e plin de eroi, de persoane care au trait fel de fel de necazuri pe pielea lor. Sa stiti ca in scolile de pilotaj din intreaga lume se studiaza catastrofele aeriene concrete, prabusirea avioanelor de la Aurel Vlaicu la avionul proaspat prabusit langa Braila sau, cand se va elucida, se va studia si cazul planoristului de la Brasov. Nu trebuie sa le traim noi toate, ci trebuie sa invatam din greselile altora si din ceea ce au facut altii mai bine.
Va doresc un sfarsit de saptamana placut!

S-a pus o intrebare: ce facem cu acea diferenta intre inregistrarea la asociatie si realitate.
M-am intalnit cu astfel de situatii: depinde de gradul de inteligenta colectiva!

Intr-un bloc am propus urmatoarea solutie: se face cerere, cererea se aproba si se dau inapoi indecsii inregistrati gresit concomitent cu returnarea banilor aferenti acelor metri cubi.

In alta situatie comitetul nu a agreat aceasta solutie. Locatarul, intr-un final, a facut o adresa in care a spus ca doneaza acea suma asociatiei, si era vorba de 2100 lei noi!
Sa revin si eu cu niste clarificari :)
Uitati exact cazul meu. Nu am dat indexul cativa ani.
Deci nu e imposibil, e chiar foarte posibil, indiferent de motive.
Si is convins ca indexul in acte este imens fata de cel real de la apometrele mele.
Ce se intampla in cazul meu dupa acele 3 luni in care nu platesc, pt ca tot enorma va fi diferenta :)
Asta tot intreaba persoanele de mai sus.
Si tot ca precizare: nu exista mail la asociatie si nu a venit NIMENI in acesti toti ani sa verifice nimic (si nu stiu nici un vecin la care sa fi venit cineva sa verifice).
Ce-i drept.. nici nu comunic cu multi dintre ei, dar totusi, atatia ani si la 3-4 persoane chiar deloc?
Si sunt interesat de ce si cat platesc.
Ultima modificare: Vineri, 28 August 2015
savuo, utilizator
De ce aveti pretentia sa vina cineva sa va citeasca indexul apometrelor, cand in primul rand este interesul dv. sa platiti ceea ce consumati?
De ce, in loc de a constata ca nu este normal ca nimeni din partea asociatiei sa nu verifice, sa va puneti in situatia cuiva care sa se uite la dv. si sa se intrebe: "cum este posibil sa nu dai citirea indecsilor atatia ani?"

Dv. si numai dv. aveti de patimit. Pentru ca administratorul va considera necontorizat si va pune sa platiti mai mult decat ati consumat. El are o solutie, dv. nu, si va pierdeti si o groaza de bani.

Nu mai asteptati din partea altora sa aiba grija de buzunarul dv. Aveti singur grija de el, indiferent de conflictele cu vecinii sau cu conducerea asociatiei.

Alte discuții în legătură

Abuzurile facute la factura de intretinere, nereguli la consumul de apa carmenpopovici carmenpopovici Intr-o luna am uitat sa dau indexul la apa rece si calda. Pentru luna respectiva mi s-au trect 15 mc de apa rece si 9 mc de apa calda, cu toate ca am auzit ca ... (vezi toată discuția)
Nedeclarare index apa bytzu007 bytzu007 Buna ziua, ma aflu intr-o situatie delicata si am nevoie de sfatul dumneavoastra. Din anumite motive indexul pentru apa rece nu a fost declarat timp de un an ... (vezi toată discuția)
Reglementari regularizare apometre Klizha Klizha In cursul anului trecut am neglijat sa raportez lunar valorile apometrelor stiind ca in mod normal se fac regularizari din urma (am schimbat 3 locuinte cu 3 ... (vezi toată discuția)