avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 829 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Plata intretinere apa supraincarcata
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Plata intretinere apa supraincarcata

Buna ziua,

O sa incerc sa prezint cat mai clar datele problemei.
Locuiesc intr-un bloc de ~200 garsoniere. Cam acum 3-4 ani s-au montat la toate garsonierele apometre. Initial am dus idicele la fiecare luna timp de 3 luni, apoi nevazand cam nici o diferenta la plata am omis sa il mai aduc.
Si nu am observat nimic deranjant pana de curand. Din ianuarie anul acesta nu am mai platit intretinerea datorita unor probleme si am fost sa platesc in iulie pt ian->iunie. Am platit 18 milioane (lei vechi) si pe moment nu am realizat cam cat ar veni pe luna... cu tot cu penalizari.
Am asteptat afisajul pt luna iulie si pt iulie aveam 1.8 mil dintre care 1.3 mil era trecuta apa. (in conditiile in care un vecin care sta tot singur ca si mine si foloseste mult mai multa apa (eu de exemplu nu gatesc si nu stau mereu pe acasa), etc are pe toata luna intretinerea 650 mii). Deci eu aveam doar apa dublu cat toata intretinerea lui.
Am citit apometrele (pe care nu le mai citisem tocmai de atunci, de cativa ani) am fost la administrator si suma pe atatia ani la apa era de doar 12 mil. Cand am cerut sa imi dea ce indice s-a pus din burta pe actele de contabilitate administratorul mi-a zis ca nu poate sa ma ajute si ca daca vreau din august se poate sa platesc "doar" 500 mii pe luna. Mi s-ar fi parut normal ca sa nu mai platesc apa rece/calda pana indicii reali nu ajung la cat s-a trecut in acte.

Scuze de lungimea mesajului dar poate cineva are vreo idee ce as putea sa fac legal.

Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: savuo , utilizator 10:16, 4 Noiembrie 2015
Cred ca intelegeti gresit ce scriu :)).
Nu am nici o pretentie, pur si simplu am spus clar ce s-a intamplat in cazul meu.
Nu inteleg de ce sunt cateva persoane aici de sar in sus si repede vor sa "apere" asociatia/administratorul invocand "pretentii" pe care nu le am.
Dupa cum am zis si in postul initial, nici macar nu ma intereseaza recalculare sau restituire.
Dar cineva a spus ca nu e posibil si nu se poate ajunge in aceasta situatie si eu am clarificat ca este chiar un caz real :) (si specificand ca nu se verifica apometrele de nimeni).
Conflictele cu asociatia intervin cand mi se raspunde cu negocierea ca la piata cat am de platit in conditiile in care am venit cu indexul real si am de gand sa vin luna de luna cu acel index ca sa nu mai fiu incarcat aiurea.
Si apoi cand pun intrebarea de am pus-o si aici pe forum urmatorul raspuns a fost "nu stiu dom'le.. n-am cum sa te ajut" :)
Atunci da.. intervine o problema, care nu are nici o legatura cu pretentii de restituire si recalculare.
Multumesc pentru raspuns.@adriantot.
De acum 4 ani cand am citit regulamentul dumneavoastra stiam eroarea.

In raspuns ati modificat situatia ca sa iasa pe 0.

Deci daca ii puneti in plus singura solutie logica e sa asteptati pana ajunge locatarul indexul din urma.
Altfel o sa va creati singur probleme.
Locatarul o sa zica indexul real care e mai mic si dv aveti unul mult mai mare.
Eu nu am prevazut in regulament situatia cu ce se intmpla daca nu da indexul intrucat mi-am dat seama ca orice as face tot trebuie sa il astept la un moment dat sa ajunga din urma.
Daca nu imi da nici SMS nici mail nici hartie cu consumul il sun.
Daca imi spune ca nu este acasa ii spun ca ii voi pune cat a avut luna trecuta si ii comunic ca luna viitoare daca mai uita ii bag toata diferenta de la apometru general.
De obicei nu imi iese diferenta decat 1 pana la 3 mcubi la total de 225 m3 factura lunara.
Diferenta este de in plus de obicei intrucat eu citest apometru general pe 1 si locatarii comunica intre 1 si 3.
Nu prea am ce sa le fac daca nu imi dau indexul ca oricum trebuie sa ii astept din urma la un moment dat si mi-as deregla situati si ar iesi diferente.
Dar locatarii nu trebuie sa stie asta.

REGULAMENT
pentru calculul valorii consumului de apă

Conform art. 40(1) din H.G. 1588/19.12.2007 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari, Comitetul executiv stabileşte modul de citire, calcul şi repartizare a contravalorii consumurilor de apă rece astfel:

1. Se citeşte, se determină şi se consemnează consumul de apă în metri cubi înregistrat pe contoarele din apartamente (diferenţa dintre indexul nou şi cel vechi), în primele 3 zile ale fiecărei luni rezultand astfel valoarile individuale pe apartament şi suma totală a valorilor rezultate.

2. Se face diferenţa dintre valoarea consumului in m3 de pe factură şi valoarea rezultată la punctul 1.

3. Această diferenţă se repartizează proportional cu consumul daca in luna respective nu a avut loc o avarie majora la sistemul de alimentare cu apă .
Diferenta se va calcula astfel: valoarea facturii se împarte la consumul general declarat de locatari şi se stabileşte un alt preţ unitar pentru toate apartamentele aferente branşamentului respective.
Acest preţ unitar înmulţit cu consumurile individuale stabilite mai sus determină suma de plată pentru fiecare apartament iar însumarea lor trebuie să fie egala cu valoarea de pe factură;

4. Daca in luna respective a avut loc o avarie majora la sistemul de alimentare cu apă atunci diferenta de la punctual 4 se consideră pierdere şi se consemnează alături de celelalte cheltuieli administrativ-gospodăreşti repartizându-se pe cotă parte indiviză (în funcţie de suprafaţa utilă) tuturor proprietarilor.

5. Daca diferentele inregistrate in luna in care se efectueaza citirile de catre administratorul depasesc 50% din valoarea facturii atunci administratorul împreună cu instalatorul prezintă urgent situaţia preşedintelui şi comitetului executiv şi vine cu propuneri concrete în vederea depistării cauzelor acestor diferenţe, de limitare a pierderilor, scapărilor, sustragerilor de apă şi/sau remedierea defecţiunilor la instalaţia de alimentare cu apă.
@savuo,

stiti ce trebuie sa faceti domnule daca nu vreti regularizare si alte chesti ,si daca administratorul nu vrea el sa va arate actele trebuie sa stiti ca conform legii
Reprezentantul legal al asociatiei de proprietari este presedintele de asociatie
Administratorul de imobil este angajat al asociatiei de proprietari cu limita de compenta de executie hotarari dispuse de adunarea generala,decizii ale comitetuui executiv si ale presedintelui de asociatie ,c alte cuvinte te adresezi in scris la ce te intereseasa intex,ce facturi sau platit ce vreai tu sa afli de la asociatie si el este obligat sa raspunda in termen de 7 zile daca nu raspunte te duci la primarie si ii reclami si sa vezi ca iti zice tot ,si oricum trebuie o regularizare a indexurilor care trebuie sa o faca administratorul la solicitarea presedintelui de asociatie si normal ar trebui sa iti dea bani inapoi pe ce tia bagat in plus din burta la sistem pausal ,si am vazut si discutia wvw si adriantot parerea mea ca am citit ca daca omu sta 1 an fara sa dea indexu ca asa vrea el nul mai vrea sal dea chiar daca ii spuneti sau chiar daca ii puneti afis pe usa ca il veti baga la pausal cate 7 metri si voi ii faceti regularizare decat pe ultimele 3 luni si restu se baga in buzunarul asociatiei si el contesta frumos in instanta tabelul nominal de plata sa vedeti ce o sa dea bani toti locatari si sa vedem de unde o sa ia asociatia bani sa il despagubeasca pe om plus cheltuieli de judecata avocati s.a.m.d

Ultima modificare: Joi, 10 Septembrie 2015
Adriantot, moderator
Sa mai vin cu updates :).
Am fost la o firma de avocati pana la urma.
Au trimis notificare la asociatia blocului pt a ne arata acele documente.
De 2 ori, de 2 ori au refuzat sa semneze de primire :)).

Printre altele, era la panoul de la parterul blocului inainte de prima notificare o lege din aia gen stat in stat ca daca nu platesti nu stiu cate luni dupa aia ramai cu ce ai platit si asta e. Si cand si cum te trec ei la pausal.

Dupa prima notificare au disparut, le-au schimbat cu o penalitate de 0.2% pe zi.

Acum cica sa aflu nrul de apartament al presedintelui sa se duca cineva personal de la biroul lor de avocati :D.

O sa va tin la curent cu ce se mai intampla.
Un administrator profesionist si civilizat facea un punctaj cu dumneavostra, el avand o fisa a evolutiei indecsilor la apartamentul dumneavostra.
Daca nu a facut asa inseamna ca nu e profesionist: cautati unul care sa faca ce trebuie!

Alte discuții în legătură

Abuzurile facute la factura de intretinere, nereguli la consumul de apa carmenpopovici carmenpopovici Intr-o luna am uitat sa dau indexul la apa rece si calda. Pentru luna respectiva mi s-au trect 15 mc de apa rece si 9 mc de apa calda, cu toate ca am auzit ca ... (vezi toată discuția)
Nedeclarare index apa bytzu007 bytzu007 Buna ziua, ma aflu intr-o situatie delicata si am nevoie de sfatul dumneavoastra. Din anumite motive indexul pentru apa rece nu a fost declarat timp de un an ... (vezi toată discuția)
Reglementari regularizare apometre Klizha Klizha In cursul anului trecut am neglijat sa raportez lunar valorile apometrelor stiind ca in mod normal se fac regularizari din urma (am schimbat 3 locuinte cu 3 ... (vezi toată discuția)