avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 843 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Plata intretinere apa supraincarcata
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Plata intretinere apa supraincarcata

Buna ziua,

O sa incerc sa prezint cat mai clar datele problemei.
Locuiesc intr-un bloc de ~200 garsoniere. Cam acum 3-4 ani s-au montat la toate garsonierele apometre. Initial am dus idicele la fiecare luna timp de 3 luni, apoi nevazand cam nici o diferenta la plata am omis sa il mai aduc.
Si nu am observat nimic deranjant pana de curand. Din ianuarie anul acesta nu am mai platit intretinerea datorita unor probleme si am fost sa platesc in iulie pt ian->iunie. Am platit 18 milioane (lei vechi) si pe moment nu am realizat cam cat ar veni pe luna... cu tot cu penalizari.
Am asteptat afisajul pt luna iulie si pt iulie aveam 1.8 mil dintre care 1.3 mil era trecuta apa. (in conditiile in care un vecin care sta tot singur ca si mine si foloseste mult mai multa apa (eu de exemplu nu gatesc si nu stau mereu pe acasa), etc are pe toata luna intretinerea 650 mii). Deci eu aveam doar apa dublu cat toata intretinerea lui.
Am citit apometrele (pe care nu le mai citisem tocmai de atunci, de cativa ani) am fost la administrator si suma pe atatia ani la apa era de doar 12 mil. Cand am cerut sa imi dea ce indice s-a pus din burta pe actele de contabilitate administratorul mi-a zis ca nu poate sa ma ajute si ca daca vreau din august se poate sa platesc "doar" 500 mii pe luna. Mi s-ar fi parut normal ca sa nu mai platesc apa rece/calda pana indicii reali nu ajung la cat s-a trecut in acte.

Scuze de lungimea mesajului dar poate cineva are vreo idee ce as putea sa fac legal.

Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: savuo , utilizator 10:16, 4 Noiembrie 2015
Adriantot a scris:

w_v_w_v a scris:
Am indexul 0 ca am pus contor nou. Si 3 luni plec iar sa ma plimb.
Faceti asa cum prevede legislatia si e simplu: anuntati in scris la asociatie ca incepand cu data de 1 august 2015 pana la 31 octombrie, in apartamentul respectiv nu va locui nimeni, sa fie trecute "zero" persoane la intretinere.
Imi puneti 21 m3 ca sunt doar o pesrsoana conform regulamentului.

Nu ati citit corect regulamentul. Punem 7 metri cubi pentru fiecare persoana care locuieste si nu pentru cazul cand in apartament nu locuieste nimeni. Daca sunt "zero" persoane va fi si consumul de apa "zero" in acea luna sau acele luni.

Cind vin dau indexul in fiecare luna dar consum doar cite 2 m cubi pe luna.
adica 2 4 si apoi 6 m cubi in luna a 6-a de la mutare respectiv a 3-a de cand citesc.
.Restul pana la 21 metri ce faceti cu ei?
Sper ca v-ati lamurit ca in situatia prezentat de dumneavoastra nu-mi ramane apa din moment ce va pun "zero" pentru perioada cat lipsiti. Daca totusi ar izvori de undeva vreo 21 de metri cubi de apa, o sa beau ca e sete mare, a fost seceta si pamantul e uscat!:beer:

Şi dacă nu aduce cineva valorile apometrelor timp de 1 an, vă daţi seama ce sume imense vor fi ? Cum să pui 7 mc celor care nu dau apometrele din motive obiective ?

Când vor veni cei în cauză şi vor confrunta valorile reale cu cele de ... 7 mc x 12 luni, când acea persoană poate consumă 2 mc, atunci să vezi circ cum Administratorul va fi luat la rost.
Şi mai e ceva la care nu s-a gândit nimeni. Pentru acele valori umflate, strângându-se nişte bani ca restanţe, ajung iar la "criminalele" penalizări de 0,2 %/zi !

Cum faceţi cu penalizările în situaţia asta, sunt normale şi legale dacă omul a consumat mult mai puţin ? Se vor scădea ele, oare ?

Încurcate mai sunt căile ... în aceste Asociaţii care ne macină nervii şi în care se fac legi proprii !

zxc1 a scris:
Cum să pui 7 mc celor care nu dau apometrele din motive obiective ?

Pai nu se poate sa nu stin mimic timp de 12 luni pentru ca luna de luna administratorul verifica personal 20-30% din apartamente, cu prioritate cele care au intarziat 2-3 luni cu indexul. Asa sunt rare cazurile cand nu aflam in maxin 3 luni. Discutam cu proprietarul, cu chiriasul, cu omul de legatura, cu o ruda... Oprim apa daca numai acelui apartament sa limitam consumul, sa vedem daca mai traieste cineva acolo. Daca nu vine Mahomed la munte, merge muntele la Mahomed!
Punem 7 m.c. pentru ca asta este media lunara la noi. Alte asociatii au alta medie si pot lucra cu alte cifre. Avem apartamente in care se consuma 3-4 m.c. de persoana dar si partamente in care se consuma 14-18 m.c. de persoana pe luna.
atunci să vezi circ cum Administratorul va fi luat la rost.

Da, uneori, foarte rar mai apare cate o persoana nedumerita si cu intentia de asi striga nemultumirea dar i se explica, i se aminteste de regulamentul de gestionare a apei adopata acum 7 ani, adus la cunostinta tuturor in adunarile generale si afisat la fiecare scara de bloc, pe site-ul asociatiei s.a.m.d.
Pentru acele valori umflate, strângându-se nişte bani ca restanţe, ajung iar la "criminalele" penalizări de 0,2 %/zi !
Cum faceţi cu penalizările în situaţia asta, sunt normale şi legale dacă omul a consumat mult mai puţin ? Se vor scădea ele, oare ?

Valorile nu sunt umflate ci sunt clar stabilite matematic 7 m.c. X 6,91 lei/m.c = 48.37 lei. Matematica nu ne permite sa umflam nimic.
Penalizarile de 0,2%/zi sunt legale si nu criminale. Iar penalizarile le calculam abia in ce de a 3-a luna. In 18 octombrie am aplicat penalizari pentru sumele restante existente in evidenta la data de 18 august adica cele aferente lunii iulie 2015. Daca venea la asociatie pana in 17 octombrie platea restantele pe iulie si nu se aplicau penalizari chiar daca mai avea de plata si august 2015. Dar la 18 octombrie pe lista figureaza deja cu 3 luni neachitate (iulie, august, septembrie) iar penalizari doar pentru luna iulie. Un om care nu plateste a treia luna avand tota de plata, de exemplu 300 lei din care 100 lei pe luna iulie, va mai avea de plata si 6 lei penalizari. E chiar asa de "criminala" aceasta suma de 6 lei penalizari stabilita la 18 octombrie pentru cineva care a platit ultima data inainte de 18 august!? Iar ca sa despicam firul in sapte, penalizarea de 6 lei este pentru toate cheltuielile din luna iulie adica pentru 100 lei din care apa este doar 48,37 lei ceea ce ar duce la o penalizare de sub 3 lei aferenta acelei ape. Dar daca omul a consumat totusi 5 m.c din cei 7 trecuiti pe lista de plata, iata ca incarcarea poate a fost de numai 2 m.c de apa adica de 13,82 lei ceea ce inseamna o penalizare de doar 0,83 lei. Total criminala dupa trei luni de trai in bloc fara a plati nimic.
Asociaţii care ne macină nervii
Se poate ajunge la macinatul nervilor daca nu se intelege corect ori daca nu se aplica bine legislatia. Si aici discutam atat de cei care conduc asociatia dar mai ales de cei ce o compun, de proprietarii membri ai asociatiei, pentru ca nimeni nu-i opreste pe acestia din urma sa preia conducerea asociatiei si sa aplice legislatia corect.
Ultima modificare: Luni, 2 Noiembrie 2015
Adriantot, moderator
ACUM 2 ANI AM FOST ÎN COMITETUL EXECUTIV O PERIOADĂ DE 6 LUNI ŞI AM GĂSIT MUŢI PROPRIETARI CARE NU DĂDUSERĂ APOMETRELE DE 3 ANI, UNII PLECAŢI DIN LOCALITATE.
Eu am spus clar: cum să pui 7 mc dacă acea persoană consumă regulat 2 mc ? Chiar sunt mulţi cu 1 mc, consultaţi mai multe Asociaţii din oraşul dvs. şi veţi vedea că sunt minim 2 pe scară care consumă 1 mc !
Cum se "pupă" cei 7 mc puşi aleator cu 2 mc consumaţi de acel proprietar care nu poate da valorile din motive obiective timp de un an, să zic, după cum spunea cineva pe acest topic.
Măcar faceţi ceva inteligent - luaţi istoricul consumului mediu al acelui proprietar (deobicei pensionar) care consuma 1-2 mc şi nu puneţi 7 mc chiar oricui.
Avem noi pe cineva care pur şi simplu n-a vrut să mai dea apometrele (se certase cu preşedintele) de 2-3 ani. I se pusese din oficiu 5 mc de persoană, adică, la 5 persoane, avea 25 mc !!!
A strâns restanţe şi penalizări de 14.000 lei, dar, când a făcut regularizarea, i-a ieşit cu 150 mc mai puţin şi a contestat acele sume restante + penalizările
E de acuzat şi Administratorul, care nu s-a sinchisit timp de 3 ani să treacă măcar o dată la cei care nu dăduseră apometrele (sau nu vroiau, ştiind ce "şefi" avem), astfel arătând respect celorlalţi locatari corecţi, care plăteau şi valorile celor care nu treceau pe la A.P. cu anii !
Concluzia - suma ciudată de 7 mc/lună e discriminatorie, mai ales pentru cei care consumă mai puţin. REPET: teoria precum că nu se pot consuma 1-2 mc de persoană o pot demonstra şi eu, dar şi alţii, mai ales pensionari, totul fără a face vreo şmecherie !

Dacă vrei, poţi ... şi secretul e secret în ceea ce priveşte modalitatea de a consuma foarte puţină apă, fără a fi nespălat ! E ceva banal şi la îndemâna oricui ! Câd aud că poţi consuma şi 10 mc/persoană, mă închin. Ce fac ăia, spală maşini zi de zi ? Sau au vreo piscină ?
Adriantot, moderator
zxc1,nici eu nu sunt de acord cu modul in care asociatia calculeaza (conform regulamentului de gestionare a apei) dar problema e ca nu sa judecat nimeni momentan cu asociatia aceea si de aceea regulamentul ala merge in continuare.
deci cum zice si mai sus dl adrian ti se face regularizarea numai pe ultimele 3 luni ,restul intra la asociatie ,pt ca regulamentul lor asa spune ,si hotararile adunarii generale e lege in bloc
asta se intampla din cauza ca multi nu cunosc legile si cred ca e asa e corect..
si daca te duci in instanta chiar daca castigi ,mai au o scuza, ca de ce nai atacat hotararea in termen de 45 zile de la publicare?.
nu ai ce face asa e in romania si pana nu se fac legi clare ,asociatiile o sa faca legea cum vrea ei in bloc.
fyeratanye, utilizator
zxc1 a scris:
ACUM 2 ANI AM FOST ÎN COMITETUL EXECUTIV O PERIOADĂ DE 6 LUNI
Ati trecut fulgerator prin comitet. Trebuia sa ramaneti si sa gestionati mai bine asociatia impreuna cu ceilalti membri. De regula adunarea generala aleg membrii comitetului pentru 2-3-4 ani si nu pentru 6 luni.
Eu am spus clar: cum să pui 7 mc dacă acea persoană consumă regulat 2 mc ? Chiar sunt mulţi cu 1 mc, consultaţi mai multe Asociaţii din oraşul dvs. şi veţi vedea că sunt minim 2 pe scară care consumă 1 mc !

Nu vreti sa cititi ceea ce am scris in mesajele de mai sus. Luati o pauza din a scrie si recititi cu atentie. Am spus ca in asociatia noastra media este de 7 m.c. apa/ persoana/luna. Daca as fi inytr-o asociatie unde media ar fi de 2 m.c. as aplica aceasta medie de 2 m.c. pentru cei ce nu aduc indexul. Regulamentul adopatat de noi poate fi adaptat la conditiile concrete din alte asociatii, cu modificarea termenelor, a datelor, a cantitatilor...
Măcar faceţi ceva inteligent - luaţi istoricul consumului mediu al acelui proprietar (deobicei pensionar) care consuma 1-2 mc şi nu puneţi 7 mc chiar oricui.

Oare de ce spuneti altora sa faca ceva inteligent si nu faceti dumneavoastra ceea ce spuneti? Cine va opreste sa faceti ceea cespuneti?
In rest, imi pare rau dar nu mai comentez la ceea ce ati postat pentru ca sunt doar acuze, jigniri si nu argumente.

@ fyeratanye, spunet ca:
dar problema e ca nu sa judecat nimeni momentan cu asociatia aceea si de aceea regulamentul ala merge in continuare.

Asociatia noastra a avut peste 20 de procese in instanta in ultimii 7 ani de cand avem aceste regulament ca si cel de penaliazrai si niciodata nu am pierdut vreun proces.
Adriantot, moderator

Alte discuții în legătură

Abuzurile facute la factura de intretinere, nereguli la consumul de apa carmenpopovici carmenpopovici Intr-o luna am uitat sa dau indexul la apa rece si calda. Pentru luna respectiva mi s-au trect 15 mc de apa rece si 9 mc de apa calda, cu toate ca am auzit ca ... (vezi toată discuția)
Nedeclarare index apa bytzu007 bytzu007 Buna ziua, ma aflu intr-o situatie delicata si am nevoie de sfatul dumneavoastra. Din anumite motive indexul pentru apa rece nu a fost declarat timp de un an ... (vezi toată discuția)
Reglementari regularizare apometre Klizha Klizha In cursul anului trecut am neglijat sa raportez lunar valorile apometrelor stiind ca in mod normal se fac regularizari din urma (am schimbat 3 locuinte cu 3 ... (vezi toată discuția)