Normă metodologică din 19/12/2007
Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 43 din 18/01/2008
de aplicare a Legii nr. 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari
f) la înstrăinarea proprietăţii, să transmită toate obligaţiile către dobânditor, inclusiv cele cu privire la sumele de plată către asociaţia de proprietari existente la data tranzacţiei, precum şi orice alte informaţii relevante sau având consecinţe asupra drepturilor şi obligaţiilor privitoare la proprietatea care este înstrăinată.
Atentie, cand vorbesc de restantieri, vorbesc de absolut toti restantierii, indiferent daca erau sau nu mai erau bransati la sistemul centralizat de incalzire. Deci faptul ca aveau centrala termica de apartament nu are nici o importanta si ar trebui si ei sa plateasca in solitar cu ceilalti care inca erau bransati. Motivul pentru care si cei cu centrale termice trebuie sa plateasca este faptul ca acestia chiar daca nu mai erau racordati la sistemul centralizat si nu beneficiau de caldura de la CET, datoria lor s-a dus catre CET. Am explicat cine trebuie sa plateasca mai ramane stabilit si modul de impartire a cheltuielilor. Acestea trebuie impartite nu in mod egal, nu pe cota indiviza, nu pe persoane, ci direct proportional cu restanta avuta de locatar la momentul darii in judecata.
Sunt curios,unde scrie asa ceva.
@ bizman.
De precizat. Locatarii debransati de la sistemul de incalzire, vor plati dar numai partial (suprafata radianta a tevilor care traverseaza apartamentu si a celor de la subsol), deci, proportional cu suma restanta la momentul deschiderii actiunii.
@ynocentta
Solutionarea este pentru perioada 2008-2009. Forumistul s-a mutat in 2011, litigiul nu a fost mentionat de administratie la data contractarii. Atunci, pentru ce sa fie solitar, solitar la ce ?
Pentru ce sa plateasca oalele sparte de altii daca el nici macar nu le-a vazut ?
Cred ca sint necesare mai multe informatii pentru a primi un raspuns mai clar. Din ce ati spus deasemeni se poate intelege: apartamentul cumparat in 2011 poate sa fi avut datorii in 2008-2009 ( nu se stie exact din mesaj sau nu am inteles eu) si atunci necesita sa participati la cheltuieli chiar daca apartamentul era in proprietatea altuia la aceea data.
Cum in 2008-2009 legea cu calcularea energiei termice ( cea din 2010) nu era nu inteleg de ce cei cu CT sint in situatia sa plateasca chiar si partile comune?
Ce nu inteleg multi, este faptul ca asociatia joaca un rol important la vinzarea/ cumpararea apartamentului si ridica sau coboara sau impiedica tranzactia pentru unii. Eu, de exemplu, ma uit la apartament si daca imi convine ca pret si locatie ma duc mai departe la asociatie sa vad care este situatia si trecutul apartamentului si situatia economica in general. Indiferent cit de atragatoare este oferta, daca la asociatie intilnesc nereguli sau atitudine sau orice ar fi care ma nelinisteste pentru citeva minute- nu mai este nici un motiv sa achizitionez apartamentul. Daca as tine neaparat sa il am in proprietate si sint probleme la/ cu asociatie, valoarea apartamentului scade, indiferent de imbunatatiri si conditia apartamentului.
Daca nu s-a cunoscut situatia la data cumpararii in 2011 nu se poate imputa o vina asociatiei sau vinzatorului. Numai in cazul in care v-ati interesat ( cum am spus mai sus) la asociatie si acest lucru a fost tinut ascuns. Dar daca ati fi cerut situatia economica a ascotiatiei (datorii si litigii) cu 5 ani in urma, sigur puteau fi depistate in citeva minute situatiile critice.
salut vigua ,in opinia mea ai partiala dreptate ,dar treba cu vanzarea cumpararea nu prea are treaba cu asociatia decat in momentul in care vanzatorul trebuie sa ceara adeverinta ca nu are datorii apartamentul respectiv.
si sa te duci tu un strain in blocul acela chiar si cu intentia de a cumpara ,sa ceri situatia economica in ultimilor 5 ani ,nu cred ca cineva de acolo o sa va dea pt ca nu le da la proprietari dapai sa dea unor straini.
proprietari au acces la informatie la cerere ,dar nu sa o ia acasa ,poate sa ii arate facturi ,dar sa faca copii nu.si cum presedintii interpreteaza leagea motamo nu iti da nicio copie.
parerea mea daca sa cumparat apartamentul si a fost eliberata o adeverinta de la asociatie prin care se spune ca nu are nicio datorie la asociatie ,e clar ca nu i se poate imputa vreo creanta.
in cealalta parte daca furnizorul a executat asociatia de proprietari platesc toti.
presedintele e reprezentatul proprietarilor.
asa ca e vina proprietarilor pt ca nu au luat masuri contra restantierilor,nu lau demis pe presedinte ,administrator sau comitetul executiv si acum uite ca platiti si dna ana greselile altora.
fyeratanye: ( nu am cuvintele azi la mine dar incerc) cind te hotarasti sa cumperi apartamentul si totul este aranjat, impreuna cu cel care vinde se face o vizita asociatiei. Daca asociatia este flexibila (motivul vinzare-cumparare) si colaboreaza, este un punct mare cistigat. Daca nu, se cere o hirtie care sa contina informatii referitoare la economia asociatiei (in general) si a apartamentului cu mentiunea " in vederea tranzactiei de vinzare-cumparare", stampilata si semnata de asociatie. Nu este nevoie de copii sau alte nazdravanii care nu au ce cauta. Lucrurile sint simple dar se tot doresc complicate.
Tot nu am inteles de ce cei cu CT trebuie sa participe unison la datorille celorlati?
Daca nu se rezolva aceste aspect, fiind ultimul si decisiv pentru incheierea tranzactiei, nu doresc sa imi produc paguba pe termen lung si sa ma torturez dupa sistemul picatura chinezeasca.
Calitatea apartamentului dar si calitatea asociatiei influenteaza valoarea proprietatii. Poate asa realizeaza si porprietarii de ce necestita sa fie angajati (interesati) in asociatia lor.
As avea si alt argument dar daca nu s-a inteles am sa postez. Incerc sa tin cit mai scurt mesajul.
Poate acest sistem de informati in scopul mentionat mai sus ar trebui imbunatatit si modernizat, astfel asociatia sa aiba obligatia de a pune la dispozitie informatiile generale de contabilitate a asociatiei. ( sec. 21, anul 2015)