avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 884 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... penalitati intretinere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

penalitati intretinere

buna ziua,vreau o parere de la voi in legatura cu penalizarile la intretinere pe care le am. Am cumparat un apt. care avea datorii si penalizari IN 2005. Am platit restanta care era destul de mare si am lasat penalizarile pe mai tarziu.Asociatia m-a dat in judecata de doua ori, dar nu au castigat ,deoarece nu au adus probe la proces(le-au cerut date contabile pe care nu le-au adus).Precizez ca vreau sa platesc aceste penalizari dar vreau sa vad modul cum au fost calculate,deoarece am primit de la asociatie ,trei instiintari de plata ale penalizarilor, care erau cu trei sume diferite(eu nu am platit nici un leu din aceasta suma).La intrebarea mea de ce sunt diferite sumele,presedintele mi-a raspuns sec ca poate s-a gresit.Mai pot avea incredere in modul lor de plata?Mai nou, nu vor sa-mi primeasca banii la intretinere ,pe motiv ca este o hotarare o comitetului executiv.Mentionez ca am din nou proces cu ei in luna septembrie.Le-am spus ca am sa aduc un expert contabil ca sa verifice actele, la care ei mi-au raspuns, ca daca vreau asa ceva ,doar in timpul lor liber si sa-i platesc si pe ei ca pun la dispozitie actele contabile.Este corect asa ceva?ESTE CORECT SA AIBA CONTABILA DE LA RADET?NU ESTE VORBA DE NISTE CONFLICTE DE INTERESE?ACEASTA CONTABILA ARE CONTACT DIRECT CU FACTURILE DE LA ACEASTA ASOCIATIE LUCRAND LA RADET.ARE VOIE SA TINA CONTABILITATEA LA ASOCIATII LUCRAND LA RADET? SI ULTIMA INTREBARE:ARE DREPTUL SA-MI PUNA CHELTUIELI DE JUDECATA, LA RESTANTA, LA CARE EU PLATESC PENALIZARE.NU ARE NICI O HOTARARE DE JUDECATA IN CARE SA SCRIE ASA CEVA.CELE DOUA HOTARARI AU FOST CU SUSPENDARE A CAUZEI DIN LIPSA DE PROBE.VA MULTUMESC
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 21:50, 7 Septembrie 2009
In primul rand, sa va spun ca sunt doamna:)
In al doilea rand, in cazul Dv. sunteti in mod clar o victima a sistemului. Cu atati de "daca" soarta nimanui nu e pusa la adapost de nenorociri. Insist sa va spun ca in privinta functionarii postei puteti face o reclamatie, iar in privinta procesului in sine..... e bine sa te feresti cat poti de mult sa ajungi pe mana justitiei, ca nu stii ce ti se poate intampla.
PS Mai e posibil ceva in legatura cu biletelul de la posta. Postasul sa-l fi pus in cutia altcuiva, vecinul sa se fi uitat in cutia postala, sa fi vazut ca biletelul nu e pentru el si sa-l fi pus la Dv. in cutie...asta dupa cateva zile. Uitati-va, daca mai aveti biletelul de instiintare la data de pe el.
Ultima modificare: Luni, 31 August 2009
elga50, moderator
Dle saintromania prima intrebare nu v-am pus-o degeaba. Conform L230/2007 art.49 interzice un cuantum al penalizarilor mai mare decat al debitului. Sunt sigur ca si in precedentele legi exista un astfel de articol.
Daca ati platit in timpul procesului trebuia sa instiintati instanta cu chitanta primita pentru a reduce cuantumul din hotararea data.
Nu va speriati ca s-a judecat in martie si s-a comunicat in mai pentru ca cele 15 zile se calculeaza de la data primirii hotararii probata cu stampila postei. Oricum dvs. ca parte in proces aveati datoria sa va interesati de starea cauzei. Acest lucru il puteti face si on-line la [ link extern ] /
Totusi nu inteleg de ce nu ati facut recurs in urma acestor erori!?

PS: Dl elga50 este de fapt... doamna elga50! :D;)
Presedintele, utilizator
Presedintele a scris:

Dle saintromania prima intrebare nu v-am pus-o degeaba. Conform L230/2007 art.49 interzice un cuantum al penalizarilor mai mare decat al debitului.

Redau ptr dv articolul 49 din legea 230/2007 pentru a intelege:
Art. 49. -
(1) Asociaţia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizări pentru orice sumă cu titlu de restanţă, afişată pe lista de plată. Penalizările nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de întârziere şi se vor aplica numai după o perioadă de 30 de zile care depăşeşte termenul stabilit pentru plată, fără ca suma penalizărilor să poată depăşi suma la care s-au aplicat.

Si-acum sa va explic . proprietarul are restante la intretinere de 1900 lei si penalizari calculate conform legii de 1666 lei. Suma penalizarilor nu a depasit baza de calcul adica suma la ca s-au aplicat .
Fiindca restantierul primeste o notificare sau asa vrea el , vine la asociatie sau plateste prin banca suma de 800 lei dar numai restanta , nu si penalizari. Se ajunge in instanta unde se cere sa fie obligat la plata sumei de 1100 lei restante si 1666 lei penalizari.
Si-acum sa va traduc:
saintromania a scris:

Buna seara.Tot in legatura cu acest subiect am o nelamurire,dar mai intai sa va prezint aspectele problemei mele.In 13.01.2006 am fost actionat in judecata de catre AP ptr plata sumei de 1100 ron cheltuieli intretinere(ian 2003-nov 2005) si a penalitatilor in val de 1666 ron(ian 2003-nov 2005) si chelt. de judecata.

saintromania a scris:

Fara sa stiu ca eram dat in judecata,apucasem sa achit suma de 500 RON,deci eu la data prezentarii in instanta eram practic judecat pentru 600 chelt. de intretinere si 1666 RON penalitati.

Aaa.. sa nu uit sa va spun... in 2006 nu era in vigoare L230/2007 asa ca ati citat gresit articolul!:P
=D>
Presedintele, utilizator
Acum ca am aflat ca sunteti doamna va spun un sarut-mana respectuos,poate ar fi trebuit sa imi dau seama dupa nickname... :).Stiti,dupa toate discutiile de mai inainte,am avut oleaca curiozitatea si rabdarea si ma uit oleaca mai atent pe actele respective si constat ca la punctul 2 al pretentiilor apare obligarea la ''plata majorarilor de intarziere in suma de 1666.08 RON ce au fost calculate pentru perioada ian 2003-nov 2005''. Am refacut acum calculul penalitatilor care vin de fapt din luna 07/2000 si constat ca instantei de fapt i s-a prezentat penalitatile incepand cu aceasta luna,nicidecum incepand cu luna ian 2003.Penalitatile din 07/2000 si pana in ian 2003 sunt in valoare de cca 1000 RON.Off,am avut curiozitatea sa continui... Pe aceeasi perioada ptr care am fost dat in judecata debitul meu era de 2736 RON si creditul de 3403 RON. Mai bine nu ma uitam...Precum am zis nu imi pare rau ptr cheltuielile de intretinere caci la toata urma erau ale mele,chiar daca din 2000.Dar,totusi,acum ca am descoperit asta,nu vi se pare ca instantei i s-au prezentat alte date decat cele ptr care eu am fost judecat...Asta, asa, ca fapt divers...
Si tot ca fapt divers... In luna imediat urmatoare primei infatisari suma cu plata cheltuielile de judecata era deja trecuta pe listele de plata,in conditiile in care procesul se derula inca,nu se daduse nici o hotarare in aceasta speta,nu pierdusem inca procesul dar asociatia deja mi le-a bagat in plata.Am fost oarecum scarbit de atitudinea celor de la asociatie care nu au fost de acord sa fac un angajament ptr plata datoriilor si m-am lasat pagubas...Poate si de asta m-am leganat putin in iluzia aceea a prescrierii ...
De ce nu am facut recurs impotriva erorii?Cine mai stie ce mai era in mintea mea atunci ...

Alte discuții în legătură

Esalonare datorii catre radet gabita1988 gabita1988 Buna ziua! Sunt proprietarul unui apartament dintr-un bloc de 4 etaje, 2 scari , 30 apartamente, din Bucuresti, al carei asociatii de proprietari a acumulat ... (vezi toată discuția)
Cum se percep penalizarile? zahdorin zahdorin As avea o intrebare referitoare la perceperea penalitatilor pentru plata cu intarziere a cheltuielilor de bloc. Va rog sa ma lamuriti cum si in ce conditii pot ... (vezi toată discuția)
Penalitati intretinere dm16 dm16 Buna ziua! Situatia sta in felul urmator: Parintii mei au penalitati la intretinere in valoare de 11000+ ron. Mama nu mai munceste de cativa ani si asa s-a ... (vezi toată discuția)