Am obligatia unei pensii de intretinere in natura stabilita de comun acord la notar in urma divortului. Eu am platit-o in fiecare luna atat cat s-a putut luand-ui copilului rechizite, imbracaminte, fructe, plata meditatii etc. iar diferenta am platit-o in bani. Problema este ca mama nu este de acord cu aceasta pensie in natura si vrea acum doar bani. De cate ori vreau sa ii cumpar copilului, o intreb ce are nevoie si refuza sa raspunda sau imi spune ca nu are nevoie de nimic ca are de toate si ca daca vreau sa ajut copilul o pot face cu bani. Daca ii mai cumpar ceva ii scoate plasele la usa sau il trimite pe copil sa mi le aduca inapoi. Copilul nu are haine de iarna acum... Nu vreau sa ii dau bani, pentru ca i-am mai dat si nu ii foloseste in interesul copilului.
Ce pot face?
Stimate tatic, inteleg preocuparea si din experienta va propun sa faceti ca mama doua luni, hai poate 3. Aratati ca sunteti binevoitor si doriti sa intelegeti care sunt nevoile si sa ajutati la cresterea si educarea copilului. Anuntati ca doriti sa platiti direct niste cheltuieli ale copilului, sportul sau ce meditatii face, asa stiti unde se duc banii.
Nu va sfatuiesc sa incepeti prin a apela la alte metode caci nu vor aduce nici un beneficiu iar copilul va fi la mijloc. Incercati sa vedeti care sunt comentariile facute la adresa lucrurilor cumparate ca sa vedeti daca a fost o greseala sau o rea vointa.
De exemplu, un cunoscut a cumparat copilului un arc de exceptie, a cheltuit o mica avere pe el si copilul s-a bucurat foarte tare. Maica-sa cand a aflat suma cheltuita pe arc stiind ca nu a platit after school -ul si nu are ghete de toamna a luat-o razna si ii venea sa ii rupa pe spinare arcul de vanatoare tatalui, desi omul il cumparase, cu cele mai bune intentii.
Asadar nu judecam intentiile ci prioritizarea cheltuielilor si incercati sa intelegeti acest lucru. Poate o avea dreptate femeia, poate nu, sunteti dator sa incercati.
Doar nu credeti ca va fi mai bine dupa ce ii trimiteti pe cap cine stie ce hartii?
Sunt total de acord cu Trandafirul. Gasiti dvs cu dvs explicatiile acestei schimbari a atitudinii doamnei si poate puteti schimba/remedia ceva.
Nu e nevoie de o bomba nucleara pentru a muta un gard (metaforic desigur). S-ar putea sa fie suficient o discutie purtata pe un ton civilizat si echilibrat. Fiti dispus la concesii si dialog.
Nu transformati o neintelegere intr-un razboi pe viata si pe moarte!
Nu-i spuneti ca geaca copilului e veche si rupta, ci ca v-ar face placere sa aiba o geaca frumoasa pe care ati vazut-o in nu stiu ce magazin.
Repet: nimeni nu se poate razboi singur. Asa ca nu-i dati prilejul! si mai ales incercati singur sa identificati ce anume a provocat aceasta atitudine.
O vorba buna face cat o mie de razboaie paguboase.
Cred ca se ignora ce a precizat userul, fosta sotie scoate plasele la usa cu ce a cumparat, doreste doar bani fara sa justifice destinatia acestora cand, ar fi fost foarte usor sa transmita fostului partener ca doreste ca acesta sa plateasca x pentru copil sau altceva.
Ca sa nu mai vorbim de faptul ca scoaterea lucrurilor de la tata in fata usii de fata cu copilul este semn clar al abuzului care se numeste alienare parentala.
Evident ca este bine sa incepeti intai cu diplomatie, sa intrebati mama in scris ce anume doreste sa platiti pentru copil sau care sunt cheltuielile pe care aceasta le are cu el intr-o luna. Pe langa mancare pentru copil trebuie platita intretinere,fondul clasei si asa mai departe. poate va ajuta sa identificati aceste cheltuieli si sa le faceti dumneavoastra direct.
In plus, pentru comportamentul pe care il are cand oferiti ceva copilului si pentru faptul ca a determinat copilul sa se teama cand ii cumparati ceva va sfatuiesc sa va adresati fara intarziere celor de la DGASPC pentru ca acest comportament al doamnei determina minorul acum sa va respinga lucrurile dar mai tarziu sa va respinga pe dumneavoastra. nu este normal sau firesc ca un copil sa aiba un sentiment de teama cand tatal ii cumpara ceva si din acest motiv va sfatuiesc sa vorbiti cu cei de la Protectia Copilului, sa solicitati o mediere intre dumneavoastra si doamna pentru a o ajuta sa inteleaga nocivitatea acestui comportament fata de minor.
Ca exemplu: Datorita faptului ca am vazut copilul incaltat pe gerul asta in niste cizme de cauciu cu talpa subtire si fara nici un fel de blanita sau ceva care sa ii tina picioarele calde am fost sa ii cumpar cisme din piele imblanite. Am anuntat mama ca ii voi cumpara aceste cisme, dupa care am primit mesaj (numai asa comunicam) prin care imi spunea sa nu ii cumpar nimic pentru ca pentru 2 luni nu are rost sa dau banii pe cisme si ca mai bine sa ii dau banii ei ca fata are nevoie de bani in rest nu ii trebuie nimic de la mine.
Problema ei este ca vrea pensia in bani nu in natura. I-am dat o perioada in bani pana am vazut ca, copilul nu beneficiaza de acesti bani, dupa care i-am dat in natura asa cum prevede conventia incheiata la notar. De aici au inceput problemele, nu accepta decat bani.
Inca ceva: eu platesc meditatiile din alti bani, nu din pensie.
Puteti incerca sa o chemati la mediere, sa puneti impreuna cu mediatorul pe hartie nevoile copilei, sa le adauge si ea pe cele pe care le cunoaste ea si sa hotarati care parinte e responsabil de care nevoi.
Pe de alta parte daca mama nici intretinerea nu o poate plati, atunci poate ar fi mai bine ca fata sa se mute la tata ... zic si eu, din afara.
Evident ca fata nu are nevoie de bani, copiii nu au nevoie de bani. Ei au nevoie de incaltaminte, imbracaminte, rechizite, mancare, caldura, educatie, transport, etc.