avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 900 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Legalitatea opririi utilitatilor pe timp de canicula
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Legalitatea opririi utilitatilor pe timp de canicula

As dori sa aflu daca exista o hotarare legala prin care pe timp de canicula, furnizorul de apa-canal,
poate opri apa rece pentru o asociatie de locatari sau mai multe. Cred ca masura de oprire a apei pentru
mai multe zeci de familii in aceasta perioada este o amenintare reala, privind sanatatea si igiena pe timp de canicula.
Cunosc relatia legala dintre asociatia de locatari - societatea comerciala de apa-canal si inteleg motivele de oprire a apei,
dar doresc sa stiu daca masura de sistare a furnizarii de apa pe timp de canicula este logica si legala?
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 17:53, 4 August 2009
Acestea sunt urmele lasate de vechile regimuri politice si, dupa cum se vede, continua in multe din orasele tarii. De ce considerati ca pentru 15 rau-platnici trebuie sa mai sufere inca 85? Iar ca nr. de persoane asta inseamna peste 200 de insi...
Daca, intr-adevar, neplata este motivul sistarii, atunci de ce firma furnizoare de astfel de servicii nu ii actioneaza in instanta pe fiecare din neplatitori si apoi sa-i execute silit? Unii ar putea chiar sa se sperie si sa plateasca numai ca sa scape de proces. Este macar o idee, poate nu cea mai buna! Din pacate am patit si eu (servicii de gaze si apa) si stiu cat este de rea situatia si de enervanta, mai ales cand rau-platnicii parca nici nu sufera din cauza sistarii serviciilor si traiesc linistiti in continuare.
DANRACHE a scris:

Acestea sunt urmele lasate de vechile regimuri politice si, dupa cum se vede, continua in multe din orasele tarii. De ce considerati ca pentru 15 rau-platnici trebuie sa mai sufere inca 85? Iar ca nr. de persoane asta inseamna peste 200 de insi...
Daca, intr-adevar, neplata este motivul sistarii, atunci de ce firma furnizoare de astfel de servicii nu ii actioneaza in instanta pe fiecare din neplatitori si apoi sa-i execute silit? Unii ar putea chiar sa se sperie si sa plateasca numai ca sa scape de proces. Este macar o idee, poate nu cea mai buna! Din pacate am patit si eu (servicii de gaze si apa) si stiu cat este de rea situatia si de enervanta, mai ales cand rau-platnicii parca nici nu sufera din cauza sistarii serviciilor si traiesc linistiti in continuare.

Ca avocat ar trebui sa stiti un lucru marunt de tot.....In instanta este nevoie de actul doveditor al relatiei dintre APA NOVA si locatarul X, recte contractul de prestari serviciu de furnizare a apei reci.
Or contractul acesta exista la nivel de asociatie, adica APA NOVA are un robinet mare la intrarea in bloc, corespunzator contractului cu acea asociatie, pe care il inchide daca asociatia nu plateste apa furnizata de N-spe luni.
Daca APA NOVA avea robinetute (o infrastructura care ar semana cu o poza dintr-un combinat chimic) la fiecare locatar in parte si pe acel robinet i-ar face contract fiecarui locatar, da, atunci ar putea intai sa-i inchida robinetul si apoi, daca acesta nu-si plateste ce are de platit, sa-l aduca de urechi in fata instantei, aratand judecatorului ca acel contract al lui X nu a fost respectat.
Aici nu are a face niciun regim politic si incercati sa creati o problema artificiala. Ce amestec au regimurile politice ca X s-a suparat pe administrator si nu vrea sa plateasca intretinerea? Aduceti problema la un nivel penibil.....
Ultima modificare: Vineri, 31 Iulie 2009
elga50, moderator
Domnule Popa, inteleg ca Dvs. sunteti un bun platitor, ceea ce justifica sentimentul Dvs. de indignare. Din punct de vedere legal, insa, nu puteti forta APANOVA sa va furnizeze apa atata timp cat asociatia ca si parte contractuala nu si-a achitat obligatiile. Din pacate, asta chiar inseamna ca trebuie sa gasiti alte resurse pentru a face fata acestei perioade. Ceea ce eu as face insa, ar fi sa dau in judecata colectiv pe cei 15 nesimtiti ce au generat aceasta situatie. Cu siguranta asta nu ar face APANOVA sa va furnizeze apa, insa cei raspunzatori (pentru ca cei 15 sunt raspunzatori, si nu asociatia si nici APANOVA) vor fi pusi la plata unor daune. O mica satisfactie penru Dvs. si poate o lectie de responsabilitate pentru cei 15...in tara asta prea multa lume s-a obisnuit sa creada ca totul i se cuvine...

Va doresc numai bine si sa treceti peste aceasta situatie!
@cvm
Interesanta speta, adica un locatar corect, revoltat pe vecinii sai, ii da in judecata pentru ca din cauza lor el nu are apa. Care ar fi motivul incriminarii, in termeni juridici, ma intreb? In acest caz ar trebui sa fie chemata asociatia, ca martor fara de care procesul nu se poate desfasura.
N-ar fi mai simplu si o cale mai batuta ca asociatia sa-i dea in judecata, ca doar ea il reprezinta pe locatarul revoltat in fata tertilor, adica in instanta?
Si n-ar fi si mai simplu sa fie intrebat de sanatate administratorul care a dormit in papuci si n-a platit facturile strict necesare, astfel incat APA NOVA sa nu inchida robinetul tuturor locatarilor din bloc?
Ultima modificare: Vineri, 31 Iulie 2009
elga50, moderator
Potrivit L 51/2006 privind serviciile de utilitati publice, precum si potrivit L 241/2006 privind serviciile de alimentare cu apa si canalizare, in situatia in care nu achitati facturile in termen de 45 de zile, operatorii sunt indreptatiti sa sisteze furnizarea/prestarea serviciilor, de asemena serviciile se furnizeaza/presteaza pe baza de contract, deci, si prin urmare in situatia in care nu aveti contract vi se poate sista apa, de asemena va rog sa va uitati jos pe facturi si sa cititi ce scrie, plus ca, chiar nu cred ca nu vi s-a trimit prin posta un preaviz sau o chemare la conciliere, cat despre canicula...,
adica vreti sa spuneti ca daca este canicula este permis sa nu se plateasca utilitatile dar nu este permis sa se debranseze rau-platnicii pana nu trece canicula.
Sunt curioasa de unde logica asta?

Alte discuții în legătură

Restante furnizor apa. Danielaskd Danielaskd Furnizorul de apa potabila are incheiat un contract de furnizare a apei cu o asociatie de proprietari.Presedintele asociatiei nu plateste facturile la apa ... (vezi toată discuția)
Apa rece pentru ...apa calda! peraspera peraspera Cum calculari dv ceea ce trensmite RADET catre Apa Nova si Apa Nova factureaza? \" 265 mc. apa rece pentru incalzire apa calda. Apoi, Radet scrie ca a consumat ... (vezi toată discuția)
Asociatie proprietari subcontractant al altei asociatii de proprietari valentinneagu87 valentinneagu87 Buna ziua, este legal ca o asociatie de proprietari care are contract cu Apa Canal sa refactureze consumul de apa catre o alta Asociatie de Proprietari din ... (vezi toată discuția)