avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1186 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... actiune impotriva asociatiei de proprietari pentru ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

actiune impotriva asociatiei de proprietari pentru obtinere inscrisuri

Buna seara,
Pun in discutie subiectul din titlu pentru ca doresc exprimarea unor opinii care sa ma ajute la formularea unei actiuni.
Cum pot obliga pe presedintele asociatiei de locatari sa-mi puna la dispozitie in copii certificate de el, inscrisuri ale asociatiei?
Am facut o cerere, pentru a mi se pune la dispozitie inscrisuri (delegatii folosite la adunarea generala, pentru exprimarea voturilor de catre proprietarii absenti, optiuni exprimate in scris de proprietari cu privire la unele investitii, etc) pentru a verifica realitatea si sinceritatea acestora.
Presedintele mi-a raspuns in scris ca le pot consulta la sediul administrativ al asociatiei si ca nu mi le va da in copie decat daca il obliga o instanta.
Intradevar, legea 230/2007, da dreptul membrilor asociatiei de proprietari, sa consulte orice document al asociatiei.
Stiam acest lucru, numai ca eu am dubii cu privire la corectitudinea presedintelui( nu numai eu, suntem mai multi) si vreau sa verific daca inscrisurile au fost semnate de proprietari sau semnaturile le-au fost falsificate si pentru acest lucru imi trebuie copii certificate de el.De ce certificate, pentru a nu pretinde ulterior ca mi-a dat alte inscrisuri .
M-am gandit sa chem asociatia in judecata pe "obligatia de a face".
In argumentarea cererii as invoca pe langa drepturile prevazute in legea 230/2007 si argumente privind ingradirea accesului liber la justitie(cum as putea sa investesc o instanta sa judece o infractiune de fals, daca nu-i pot pune la dispozitie macar inscrisurile in copie?).
Ce alte argumente as mai putea avea in vedere?
1.ce nu este interzis..se accepta...
2 Ca membru al unei asociatii..am numit...sa ma reprezinte
nu am sa caut sa va desenez
lasati pe cei care vor un raspuns sa aleaga..ca domiciliu..vedeti cine este mai mult pe forum..si incearca sa deseneze..in loc sa care dosare
#..studiati statutul asociatiei
1. S-o accepta, dar nu e obligatoriu.....;)
2. Aici e vorba de o neintelegere intre cel care a ales si alesul sau si felul in care interpreteaza fiecare dreptul si obligatia pe care o are.
# =3 al cui statut? Credeti ca in statut se spune ceva de "a face copii de pe documentele asociatiei"?
proprietaru a scris:

domnule felix..conducerea asociatiei este obligata sa dea copii oricarui document..bineinteles contra cost. Va rog sa faceti deosebirea dintr o ASOCIATIE,unde toti sunt membri cu drepturi egale,iar CONDUCEREA ASOCIATIEI a fost numita de mine si este obligata sa mi dea raport de cate ori solicit.
Si mai invatati...mai sunt legi ,in afara 230
Si ..UNDE SCRIE CA ASOCIATIA ...nu elibereaza copii decat la ..solicitarea instantei?
Si..libertatea de gindire si libertatea de expresie ,drepturi cistigate dupa 1989.se face la domiciliul dvs.In rest se procedeaza conform legii..si nu a gandirii dvs libere.
extras din legea 230/2007 :
Art. 10. - Proprietarii au dreptul sa cunoasca toate aspectele ce tin de activitatea asociatiei si au acces, la cerere, la orice document al acesteia.

va rog sa-mi aratati cu text din legea 230 unde scrie de obligativitatea de a va furniza copii ale actelor. vi s-a explicat foarte clar ca asociatia va poate oferi acest drept ... de a cunoaste orice aspect ce tine de activitatea asociatiei si de a avea acces la orice document al acesteia. daca aveti un presedinte amabil, acesta va va oferi si copii dupa documentele dorite. daca va aveti cu el la cutite cu el (ceea ce nu m-ar mira, data fiind atitudinea dvs chiar de pe acest forum -imi dau seama ce urit ati facut la asociatie :D ) acesta nuy va face acest gest si numai instanta il poate obliga sa aduca la tribunal copii dupa acele documente, instanta hotarind ca acestea sa fie folosite de expertul contabil pt expertiza, pentru proba la proces, etc.
numai ca, se pare, stati prost cu intelegerea textelor pe care le cititi, ori din ura impotriva conducerilor asociatiilor, ori din reavointa, ori din neatentia cu care tratati lectura textelor. drept dovada sta faptul ca intr-un alt subiect nu ati fost deloc atent la postarile de acolo si v-am citat si raspuns cu citatul respectivului.
inca o data va solicit ... incercati sa fiti OBIECTIV, lasind macar partial subiectivismul de care dati dovada, incercind sa vedeti problemele discutate si din unghiul conducerii, in conformitate cu legea 230 si hg 1588
multa bafta !
aveti toti dreptate
elga50 a scris:

Dar unde scrie ca tre' sa dea copii dupa documente?
In lege scrie doar ca "au acces", nu ca tre' sa li se dea si copii. Acces inseamna a putea citi, a putea consulta, a putea auzi....mai exhaustiv "a percepe cu simturile proprii informatia din mediul inconjurator".

.......Acces inseamna a putea citi, a putea consulta, a putea auzi...a face copii...intra in vocabularul limbii romane...

felix...nu sunt subiectiv...cereti la orice unitate copie dupa un act al dvs ,si aceasta va elibereaza.Dar aici presedintele are aceleasi drepturi ca ceilalti..nu e mai presus.
Si imi convine sa ajung sa solicit copii de la adrian,in instanta,daca as fi in as lui,dar l ar costa intre 15-2000lei..si nu cred ca ar conveni cuiva...si...b]NU..instanta hotarind ca acestea sa fie folosite de expertul contabil pt expertiza, pentru proba la proces, etc.
cred ca aici incercamsa aflam cum sa nu facem greseli si cum sa aplicam legile
Imi cer scuze ca mai cedez la ..instigarile si desenele unora,
domnule proprietaru ... daca ati fost cumva la asociatie si nu vi s-au pus la indemina actele cerute pentru a le studia, atunci va inteleg. daca insa v-au fost puse la dispozitie, atunci nu aveti de ce va plinge ca vi s-au incalcat drepturile, deoarece astfel ati avut acces, la cerere, la acele documente pe care le-ati cerut, fiind in deplin acord cu legea 230. acum presedintele nu este obligat sa umble dupa un xerox pentru a va furniza chiar copii, eventual chiar color (daca va ridicati cu aceasta pretentie). pentru ca, pina la urma va veti ridica cu pretentia ca la fiecare afisare a tabelului sa va fie furnizata o copie dupa acestea, dupa facturile furnizorilor, sau cite si mai cite. iar daca se mai gasesc inca 4-5 cu astfel de pretentii in zile diferite, atunci se termina si rabdarea acestuia. si nu cred ca dvs v-ar conveni sa fiti in situatia lui in acele momente ;)

Alte discuții în legătură

Copii documente florian11863 florian11863 daca ceri de la asociatie copii xerox dupa anumite documente(liste, facturi, pv. ale hotararilor de comitet etc.).In cat timpar trbui sa le primsti,conform ... (vezi toată discuția)
Cum se aplica legea aici? Costin Savescu Costin Savescu Suntem in stadiul de strangere de semnaturi pentru infiintarea asociatiei de proprietari. Exista un comitet din 6 membri si un presedinte care iau decizii de ... (vezi toată discuția)
Cerere acte copii xerox proprietar euely euely Buna ziua, Am primit o cerere de la un proprietar adresata domnului Presedinte al C. Executiv, solicitand eliberarea unor copii xerox la ultimul proces verbal ... (vezi toată discuția)