avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 407 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Urgent!!!!! daune cominatorii in urma refuzului ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Urgent!!!!! daune cominatorii in urma refuzului minorului de a merge la tata

sunt mama unui baiat de 12 ani si il cresc singura de cand acesta avea 5 luni.tatal, in aceasta perioada l-a vizitat foarte rar,iar atunci cand venea era violent fizic si verbal. in vara anului trecut ,tatal copilului a deschis un proces prin care cerea stabilirea legaturii cu minorul in anumite perioade, iar instanta i-a dat castig de cauza. bineinteles,ca minorul a refuzat sa mearga. a venit cu executorul si insotit de politie, insa rezultatul a fost acelasi. in procesul verbal intocmit de executor este precizat faptul ca eu nu m-am opus executarii si sunt consemnate motivele pe care minorul refuza sa mearga cu tatal. dupa acest episod ,minorul a fost obligat la 3 luni de consiliere, fapt care a inrautatit si mai mult situatia, deoarece il duceam fortat la aceste sedinte, iar rezultatul final a fost acelasi. dupa aceasta consiliere,am simtit ca se petrece ceva cu fiul meU- se accentuase teama -,astfel incat am ajuns la psihiatrie diagnosticul;tulburari emotionale ,cu elemente depresive,stari de anxietate ,tratament-serlift-antidepresiv pt cel putin 6 luni. in aceasta pero=ioada , tatal a deschis un alt proces in care cere daune cominatorii, si, surpriza, castiga - irevocabil. sunt obligata sa platesc 100lei/zi,in favoarea reclamantului, pana la executare. ce pot face, pt ca minorul refuza in continuare, iar starea lui de sanatate e cea mentionata mai sus. multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: IMicro Bucuresti , Consilier juridic 17:01, 9 Februarie 2016
Nicidecum. Se reia de la început, până copilul împlineşte 18 ani sau până copilul merge cu el, la program.
Ultima modificare: Vineri, 5 Februarie 2016
Martonze, utilizator
domnule avocat, in acest moment pot face conteststie la executare sau suspendarea executarii silite?
Articolul 913 Refuzul minorului

(1) Daca executorul constata ca insusi minorul refuza in mod categoric sa il paraseasca pe debitor sau manifesta aversiune fata de creditor, va intocmi un proces-verbal in care va consemna constatarile sale si pe care il va comunica partilor si reprezentantului directiei generale de asistenta sociala si protectia copilului.
(2) Reprezentantul directiei generale de asistenta sociala si protectia copilului va sesiza instanta competenta de la locul unde se afla minorul, pentru ca aceasta sa dispuna, in functie de varsta copilului, un program de consiliere psihologica, pentru o perioada ce nu poate depasi 3 luni. Cererea se solutioneaza de urgenta in camera de consiliu, prin incheiere nesupusa niciunei cai de atac, pronuntata cu citarea parintilor si, dupa caz, a persoanei la care se afla copilul. Dispozitiile legale privind ascultarea copilului raman aplicabile.
(3) La finalizarea programului de consiliere, psihologul numit de instanta va intocmi un raport pe care il va comunica instantei, executorului judecatoresc si directiei generale de asistenta sociala si protectia copilului.
(4) Dupa primirea raportului psihologului, executorul va relua procedura executarii silite, potrivit art. 911.
(5) Daca si in cursul acestei proceduri executarea nu va putea fi realizata din cauza refuzului minorului, creditorul poate sesiza instanta competenta de la locul unde se afla minorul in vederea aplicarii unei penalitati, dispozitiile art. 906 alin. (2) si (4)- (6) fiind aplicabile in mod corespunzator.

Articolul 906 Aplicarea de penalitati

(2) Cand obligatia nu este evaluabila in bani, instanta sesizata de creditor il poate obliga pe debitor, prin incheiere definitiva data cu citarea partilor, sa plateasca in favoarea creditorului o penalitate de la 100 lei la 1.000 lei, stabilita pe zi de intarziere, pana la executarea obligatiei prevazute in titlul executoriu.

(4) Daca in termen de 3 luni de la data comunicarii incheierii de aplicare a penalitatii debitorul nu executa obligatia prevazuta in titlul executoriu, instanta de executare, la cererea creditorului, va fixa suma definitiva ce i se datoreaza cu acest titlu, prin incheiere definitiva, data cu citarea partilor.
(5) Penalitatea va putea fi inlaturata ori redusa, pe calea contestatiei la executare, daca debitorul executa obligatia prevazuta in titlul executoriu si dovedeste existenta unor motive temeinice care au justificat intarzierea executarii.
(6) Incheierea data in conditiile alin. (4) este executorie

Acestea sunt textele de lege.

In caz de program de vizita consider ca este abuziv sa se inceapa o noua executare silita dca prima a esuat mai devreme de un termen rezonabil.Care ar fi termenul rezonabil?
Dupa aprecierea mea termenul ar fi de cel putin 6 luni de la esuarea executarii silite, dar la fel de bine ar putea sa fie si de un an in functie de la caz la caz.

Se poate considera ca este vorba de un abuz de drept executarea unei hotarari a carei executari a esuat la un termen mai scurt de a fi rezonabil si se poate formula contestatie la executare.
Practic este traumatizat minorul.

Scopul este sa il faca sa cedeze psihic si sa se poata executa hotararea in caz de program de vizita.

Se poate insa incerca la instanta un alt program de vizita care sa fie mai scurt sau la intervale de timp mai mari ca sa nu se mai tot incerce cu executarea silita...care va esua...
Este insa foarte greu de obtinut asa ceva.
Ultima modificare: Vineri, 5 Februarie 2016
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
va multumesc pt tot!
dana2016 a scris:

domnule avocat, in acest moment pot face conteststie la executare sau suspendarea executarii silite?

Contestația la executare nu va ajuta și nu veți obține suspendarea.

În procesul când se cer daunele trebuie invocata direct excepția de neconstituționalitate și suspendarea acestei judecați pana când se va pronunța Curtea Constituțională.
Aceasta este schema care poate bloca tot o vreme și asa nu s-ar dispune nici daunele.
S-ar opri tot asa.

Eu asa voi proceda ca am și eu un caz de acest fel.

Alte discuții în legătură

Minori si familie raluca_barbulescu raluca_barbulescu Buna ziua! Sunt despartita de 3 ani, am 2 copii de 4 ani si resp 8 ani. Copiii nu au fost vizitati de tatal lor de 2 ani. Acum prin programul de vizita ... (vezi toată discuția)
Se ia sau nu în considerare într-un proces civil o expertiză psihiatrică a minorului? Martonze Martonze Bună ziua, În procesul de modificare a programului de relaţii cu copilul, tatăl cere expertizarea psihiatrică a acestuia la Serviciul de medicină ... (vezi toată discuția)
Influența negativă a tatălui asupra copilului. ce pot face pe cale legală? Honey32 Honey32 Buna ziua. Am o problema cu fostul concubin si cu relatia lui de tata cu fiica noastra. De fiecare data cand o aduce (dupa vizita la el) fetita, de 2 ani si 5 ... (vezi toată discuția)