avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 458 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie intretinere minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie intretinere minor

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu o informatie.
Am o hotarare de divort definitiva, iar fostul sot nu vrea sa plateasca copiilor pensia de intretinere.
Am trimis o notificare catre firma lui pentru a a-i face poprire lunara si a-mi depune ei banii lunar in cont, dar nu doresc sa faca acest lucru. Mi-au spus ca hotararea data de catre instanta il obliga pe el sa imi plateasca pensia de intretinere si nu pe ei ca firma.
Care ar fi varianta ca sa pot obtine pensia de intretinere pe luna curenta ptr cei 2 copii?
Am luat legatura cu un executor, dar aceasta mi-a comunicat ca imi poate obtine doar sumele restante (am restante lunile de la depunerea cererii de divort si pana la pronuntarea divortului). Executorul mi-a spus ca nu poate impune firmei lui sa imi plateasca suma pe luna curenta, ori eu pentru cresterea copiilor am nevoie lunar de bani. Nu pot sa cred ca nu exista posibilitatea de a primi pensia copiilor lunar si doar sa astept cateva luni si in cazul in care nu plateste de buna voie sa il execut silit si sa imi recuperez banii.
Eu as dori sa primesc de la firma de unde lucreaza el pensia pe luna curenta si daca popririle pe care le mai are nu depasesc 1/2 din salariu sa mi se dea si din sumele restante .
Daca el nu plateste de buna voie si nici firma lui nu imi trimite pensia curenta eu voi avea numai sume restante.
In concluzie dupa ce se recupereaza suma restanta ptr care am deschis dosar la executor va trebui sa deschid alt dosar.
Pot obtine cumva pensia curenta si din urma doar in lunile in care castiga el mai mult sa imi recuperez din suma restanta?
Pe vechea lege instanta se sesiza din oficiu si trimitea catre firma lui obligatia de a-i popri pensia si de a o trimite mamei..in noua lege acest articol nu mai este....
Cum pot rezolva aceasta problema?
Dle Ilie, se pare ca, teoretic aveti dreptate si pe aceasta cale imi cer scuze dnei Avlil.

Dar haideti sa facem un mic exercitiu practic:
De ex pensie de 300lei (33% dintr-un venit de 900lei), 10 luni restante

Creanta 300x10=3000 + ch de execuare 900=3900lei ptr poprire la angajator, ptr restante
Mergem pe poprire maxima, de 50% din 900=450, ptr recuperarea celor 3900. In atare conditii nu se mai poate popri si pensia la zi.

Rezulta 9 luni (3900/450), in care se plateste doar restanta si ch de executare.

Evident, in cele 9 luni, se acumueaza o noua restanta de 9 x 300 = 2700, ca atare inca 6luni de poprire in contul restantei noi.

Pe acest algoritm, dupa 2 ani de zile, posibil ca domnul va fi achitat vreo 10.000 lei pensie restanta (primele 10 luni neplatite + cele in care a tot ramas restant), urmand ca din acel moment incolo, sa achite 300lei lunar prin poprirea periodica, timp de inca ...120 de luni. Adica inca 36.000lei.

Ajungem la un total creanta de executare de la introducerea cererii si pana la majorat (cel putin), de vreo 45.000lei. Bun!

Acum ma intorc la nenea executor. Care are si el dreptul lui de a incasa un onorariu de pana la 10% din suma supusa executarii.

In aceasta "lumina" nenea executor are si el dreptul de a percepe un onorariu de 10% din 45.000, adica 4500, ceea ce inseamna sensibil mai mult decat cei 300lei pe care i-a perceput initial sub forma de onorariu.

Acum, practic, ce-i recomandati doamnei? Cumva sa dea in judecata un executor care spune ca el lucreaza doar pe restante? Sau credeti ca e vreun executor dispus sa tina pe rol un dosar si sa verifice toate tranzactiile cu procese verbale aferente timp de 10 ani, ptr un onorariu de 300lei incasat o data?
Ultima modificare: Luni, 8 Februarie 2016
ContSters257745, utilizator
shomo a scris:

Imi permit sa va contrazic, Avlil
Cererea, respectiv incuviintarea executarii silite, se face pe o suma certa, lichida si exigibila. Adica nr de luni restante x cuantumul lunar. Odata incasata aceasta suma, prin poprire, executarea se considera incheiata.
Daca in timpul lunilor de poprire se creaza o noua restanta, ptr restanta nou evidentiata este necesara o noua executare.
Mai mult, o pensie poate varia intre 25-50% din venitul debitorului, dar poprirea este de 33%.

E adevarat ca in acest fel, executare dupa executare, veti primi din partea angajatorului (via executorul judecatoresc), in fiecare luna, 1/3 din venitul debitorului ceea ce echivaleaza, paractic, cu venitul lunar constant care va intereseza pe dvoastra. Din pacate, solutia implica si cheltuieli de executare in sarcina debitorului si incasabile de catre executor, respectiv, probabil, plata de catre dvoastra a unui avans la deschiderea fiecarui nou dosar.

Am intalnit cazuri, pe vechiul cod, in care atunci cand apareau diferende de pensie (actiuni in majorare sau micsorare), instanta trecea in dispozitiv poprirea pensiei direct in seama angajatorului. Nu cred ca se mai practica.

Aveti in paralel posibilitatea plangerii penale in baza Art 378 1 c, Cod Penal, la Sectia de Politie respectiv Parchetul la care sunteti arondata dvoastra cu locuinta.



Da, exact situatia asta vreau sa o avit.
Daca am cerut in instanta pensie ptr minori inseamna ca am nevoie de bani ca sa ii cresc. Nu am cerut bani ca sa ma aflu in treaba. Ori ca sa platesc un executor trebuie sa dau bani din singurul salariu pe care il am, apoi trebuie sa mai dau si alti bani pentru validarea popririi, etc.
Eu am nevoie de pensie lunar...si ma intereseaza cum o pot obtine fara a plati bani in plus ptr ca nu am de unde.
Fără bani în plus veți obține pensia doar dacă debitorul execută obligația de bună voie. În alte condiții, este evident că trebuie să avansați o sumă de bani executorului pentru executare, sumă ce o veți recupera ulterior.
Din păcate pentru dvs. asta este situația.
Stimat doamna,
Nu e draq chiar asa negru si nici drobul de sare asa de mare, precum le vedeti dvoastra.
1. In locul dvoastra m-as ruga sa ajung sa validez poprirea si tertul poprit sa devina debitor direct! Asta ar duce la recuperarea instantanee a datoriei, la prima alimentare a contului tertului poprit devenit debitor direct.
2. Avansul pe care il dati la deschiderea executarii (ppun cam 500+tva) vi-l recuperati din primele popriri care sunt, de obicei, retinute de executor pana la stingerea cheltuielilor de executare
3. Este posibil ca dupa un prim dosar inchis fara probleme, executorul sa nu va mai ceara atat de mult ptr avans. Probabil se va multumi cu 100lei, pe care, oricum, vi-i va returna.

Va place sau nu va place, de executor nu veti scapa. Are si el interesele lui (aparate de lege), dat fiind rationamentul meu de mai sus.

Practic, nu va mai plangeti si treceti la actiune: executare in civil si plangere in penal! Pe urma, vom trai si vom vedea....
Ultima modificare: Luni, 8 Februarie 2016
ContSters257745, utilizator
Ilie1111,


Mie executorul mi-a spus ca nu se poate infinta poprire pe obligatii viitoare si doar pe cele carora le-a expirat scadenta.....


Domnule Shomo, din punctul meu de vedere dracul este mai negru decat va puteti imagina.
Daca se valideaza poprirea si tertul poprit devine debitor direct inseamna ca imi recuperez toata suma integral si nu o mai recuperez in transe lunare?
Eu stiu ca banii dati in avans executorului ii voi recupera candva dar ptr mine 500 lei inseamna taxa de gradinita ptr o luna...Cand traim dintrun singur salariu 500 lei reprezinta o suma deloc de neglijat. Poate ptr Dvs sunt bani de buzunar, ptr mine nu.
Daca am apelat deja la executor mai pot face si plangere penala? Ce pot obtine prin aceasta plangere?


Ultima modificare: Luni, 8 Februarie 2016
gi-jane2, moderator

Alte discuții în legătură

Poprire pentru pensie de intretinere gabaf gabaf In cazul divortului pronuntat la notar dupa cite luni poate merge fosta sotie la un executor judecatoresc ptr a-mi pune poprire pe salariu ptr pensia de ... (vezi toată discuția)
Neplata pensiei alimentare dupa actiunea de executare silita luminita_grigore luminita_grigore Buna ziua, ma confrunt cu urmatoarea situatie: Am divortat cu acordul partilor, in octombrie 2011, minorul mi-a fost incredintat mie spre crestere si ... (vezi toată discuția)