avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 518 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie intretinere minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie intretinere minor

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu o informatie.
Am o hotarare de divort definitiva, iar fostul sot nu vrea sa plateasca copiilor pensia de intretinere.
Am trimis o notificare catre firma lui pentru a a-i face poprire lunara si a-mi depune ei banii lunar in cont, dar nu doresc sa faca acest lucru. Mi-au spus ca hotararea data de catre instanta il obliga pe el sa imi plateasca pensia de intretinere si nu pe ei ca firma.
Care ar fi varianta ca sa pot obtine pensia de intretinere pe luna curenta ptr cei 2 copii?
Am luat legatura cu un executor, dar aceasta mi-a comunicat ca imi poate obtine doar sumele restante (am restante lunile de la depunerea cererii de divort si pana la pronuntarea divortului). Executorul mi-a spus ca nu poate impune firmei lui sa imi plateasca suma pe luna curenta, ori eu pentru cresterea copiilor am nevoie lunar de bani. Nu pot sa cred ca nu exista posibilitatea de a primi pensia copiilor lunar si doar sa astept cateva luni si in cazul in care nu plateste de buna voie sa il execut silit si sa imi recuperez banii.
Eu as dori sa primesc de la firma de unde lucreaza el pensia pe luna curenta si daca popririle pe care le mai are nu depasesc 1/2 din salariu sa mi se dea si din sumele restante .
Daca el nu plateste de buna voie si nici firma lui nu imi trimite pensia curenta eu voi avea numai sume restante.
In concluzie dupa ce se recupereaza suma restanta ptr care am deschis dosar la executor va trebui sa deschid alt dosar.
Pot obtine cumva pensia curenta si din urma doar in lunile in care castiga el mai mult sa imi recuperez din suma restanta?
Pe vechea lege instanta se sesiza din oficiu si trimitea catre firma lui obligatia de a-i popri pensia si de a o trimite mamei..in noua lege acest articol nu mai este....
Cum pot rezolva aceasta problema?
executor sau plangere penala, oricare. Executarea e mai rapida, dupa plangerea penala puteti ajunge tot la executor... daca debitorul nu plateste in cursul procesului penal.

:offtopic:
Va rog incetati cu tonurile agresive. Multumesc.
Să nu ignorăm faptul că o acțiune civilă într-un proces penal ar fi respinsă ca lipsită de interes, avem deja titlu executoriu pentru obligația de întreținere. Asta doar
pentru cunoscători

Procesul penal are ca singură finalitate insuflarea unei stări de teamă debitorului pensiei, menită a-l convinge să-și execute obligația.

Mie execotorul pe care l-am contactat mi-a spus ca nu poate infiinta poprire pe datoriile viitoare ci doar pe cele trecute.
Ce articol de lege prevede acest aspect?
Ultima modificare: Joi, 11 Februarie 2016
gi-jane2, moderator
va multumesc toturor pentru raspunsuri.
REPET : În concret, mergeți la executor și cereți executarea silită pentru pensia restantă. În același timp, faceți cerere de înscriere și cu creanța pentru lunile viitoare.

Nu se poate ]ncepe executarea silită doar pentru obligațiile viitoare, dar vă puteți înscrie cu aceste creanțe la dosarul de executare făcut pentru bligațiile de întreținere scadente.
Se va pune poprire pe 1/2 din venituri. Se va lua mai ăntâi creanța scadentă și din ce rpmâne, se va lua creanța pe luna în curs, la momentul scadenței.

V-am întrebat ce revede hotărârea în legătură cu plata obligației de întreținere. Este prevăzută o dată pentru plată?

Alte discuții în legătură

Poprire pentru pensie de intretinere gabaf gabaf In cazul divortului pronuntat la notar dupa cite luni poate merge fosta sotie la un executor judecatoresc ptr a-mi pune poprire pe salariu ptr pensia de ... (vezi toată discuția)
Neplata pensiei alimentare dupa actiunea de executare silita luminita_grigore luminita_grigore Buna ziua, ma confrunt cu urmatoarea situatie: Am divortat cu acordul partilor, in octombrie 2011, minorul mi-a fost incredintat mie spre crestere si ... (vezi toată discuția)