Executarea silită a obligaţiei de a face , cu amendă pe zi întârziere , a fost gândită pentru operaţiuni ale căror întârzieri
aduc prejudicii materiale creditorului obligaţiei, tocmai de aceea sunt stabilite limite între 100-1000 lei
pe zi calendaristică de întârziere, amendă care trebuie justificată, în fiecare caz, prin pierderile materiale suferite de creditorul obligaţiei de a face.
Constituţia prevede
ARTICOLUL 16
Egalitatea în drepturi
(1) Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări.
(2) Nimeni nu este mai presus de lege.
Acest articol 913, care face trimitere la art. 906, creează discriminări ale unui părinte faţă de celălalt părinte; legea 272/2004 arată că ambii părinţi au obligaţia creşterii şi educării copilului, nicăieri nu scrie că :
-unul din părinţi are doar drepturi, iar celălalt doar obligaţii
-părintele la care locuieşte copilul să-l intreţină pe cel la care nu locuieşte, scăzând nivelul de trai al minorului
Legăturile personale cu minorul se pot realiza prin:
-vizite la domiciliul copilului,
-întâlniri în locuri publice
-găzduirea minorului de către părintele la care nu locuieşte în mod constant
-mijloace moderne de comunicare:telefon, chat, skype
-corespondenţă, etc.
Nu văd de ce nu puteţi coresponda cu copiii dvs., sau vorbi la telefon, sau să ieşiţi la o cofetărie sau la film; vedeţi dvs., sunt multe forme de a intreţine relaţiile personale, nu neapărat găzduirea sau vacanţa petrecută cu unul dintre părinţi, dacă minorul nu se simte confortabil în absenţa celuilalt părinte.
Toate scandalurile de până acum au fost datorate refuzului minorilor de a pleca cu un părinte pe care nu-l cunosc sau care le-a creat cândva momente neplăcute.
În Germania, în asemenea cazuri, există acea "cafenea a copiilor", unde părinţii socializează cu copiii încăpăţânaţi, în prezenţa personalului de specialitate; nimeni nu pune posibilitatea luării copilului cu forţa, eventual cu agenţii BGS X-(