avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 681 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Schimbare functie temporar
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Schimbare functie temporar

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu un sfat in urmatoarea problema:

Un angajat vechi va fi promovat pe o alta functie. Deocamdata, se doreste ca promovarea sa fie temporara, ca un fel de perioada de proba in functia respectiva (pentru cateva luni). Daca lucrurile merg bine, angajatul va ramane pe noua functie. Daca insa merg prost, ar trebui sa revina in functia inferioara (fara suparare).
Din pacate, nu stiu cum se va reflecta aceasta schimbare temporara (potential permanenta deocamdata) in cartea de munca, cim, acte aditionale.
Se poate face si inregistra la ITM o modificare a functiei doar temporar?

Daca da, atunci cum se procedeaza la expirarea perioadei in caz ca:
- dorim schimbarea functiei definitiv?
- cum se face revenirea la functia initiala?

Daca nu se poate modifica functia temporar, stiti cumva alte solutii?

Va multumesc mult!
Rubia a scris:

Pentru ca nagajatul dvs. doreste sa i se reflecte aceasta perioada in carnetul de munca, legal si corect este sa ii faceti un act aditional in care ii modificati:

1. Incepand cu data de 01.08.2009 se modifica functia in Contabil.
2. Perioada de proba este de 30 de zile, in poerioada 01.08.2009-30.08.2009.

Acesta e un exemplu... Daca e functie de conducere.. ii puneti 90 de zile...

Conform Codului Muncii angajatul poate fi supus unei noi perioade de proba la modificarea functiei:

Art.32 (1) Pe durata executării unui contract individual de muncă nu poate fi stabilită decât o singură perioadă de probă.
(2) Prin excepţie, salariatul poate fi supus la o nouă perioadă de probă în situaţia în care acesta debutează la acelaşi angajator într-o nouă funcţie sau profesie ori urmează să presteze activitatea într-un loc de muncă cu condiţii grele, vătămătoare sau periculoase.
(3) Neinformarea salariatului anterior încheierii sau modificării contractului individual de muncă cu privire la perioada de probă, în termenul prevăzut la art. 17 alin. (4), duce la decăderea angajatorului din dreptul de a verifica aptitudinile salariatului printr-o asemenea modalitate.
(4) Perioada de probă constituie vechime în muncă.

Daca in timpul constituind perioada de proba realizati ca nu corespunde postului, faceti o decizie prin care ii comunicati ca in urma evaluarii activitatii sale nu corespunde postului si revine pe functia initiala. Apoi emiteti decizia pentru ITM. Aveti grija ca evaluarea si comunicarea sa aiba loc in perioada de proba (in exemplul meu pana la 30 august).

Daca in perioada de proba angajatorul emite notificare, contractul de munca inceteaza, salariatul nu trece pe functia initiala:)
De asta afirm ca e mai bine in speta descrisa de smeagull sa aplice chestiunea cu actul aditional de schimbare a functiei pe durata determinata, in cuprinsul careia sa specifice ca la expirarea duratei salariatul revine la functia initiala, daca partile nu decid altfel. Nu vad un motif de inregistrare a unui astfel de act aditional la ITM
Varianta propusa de Rubia este legala, insa nu se poate aplica in situatia mea pentru ca:
1. perioada de 30 de zile este prea scurta pentru verificare aptitudinilor in noua pozitie. Ma gandesc mai degraba la 3-4 luni, desi functia este de executie.
2. nu vrem sa ajungem in incertitudinile legale observate de Pakos.

Va multumesc tuturor.
Poate cineva ma poate ajuta cu alte pareri...

p.s.
Incep sa ma gandesc la doua aditionale clasice; cel de revenire la functia inferioara - nedatat - va fi inregistrat la ITM numai daca perioada de proba esueaza (si ajung la un gentlemen agreement, in lipsa de idei :">).
Ultima modificare: Miercuri, 5 August 2009
smeagull, utilizator
pakos
De asta afirm ca e mai bine in speta descrisa de smeagull sa aplice chestiunea cu actul aditional de schimbare a functiei pe durata determinata, in cuprinsul careia sa specifice ca la expirarea duratei salariatul revine la functia initiala, daca partile nu decid altfel.


-sunt de acord cu tine, este mai simplu si mai sigur ca nu va avea probeleme, dar in actul aditional sa nu specifice ca acea peioada va fi de proba sa nu aibe cumva probleme la un control ca nu a respectat legea.

-este destul sa se specifice: prin acordul partilor in perioada x angajatul va avea functia y, nu trebuie specificat motivul, este o intelegere intre parti.

Succes

Sa nu uitati sa faceti si o anexa la fisa postului pe functia respectiva.
Ultima modificare: Miercuri, 5 August 2009
lorelayold76, utilizator
Va multumesc!
Atunci mai precizati in actul aditional :

3. In cazul in care pe perioada de proba se decide ca angajatul nu corespunde functiei de Contabil, acesta revine pe postul anterior.

Alte discuții în legătură

Perioada de proba ginnyy ginnyy Unui salariat i s-a oferit interimar, de proba, (maxim 90 zile) o functie superioara celei pe care o detinea. Trebuie sa fac aditional in care se stabileste ... (vezi toată discuția)
Nedeterminata / determinata ginnyy ginnyy 1.Pot incheia act aditional la un contract de munca pe durata nedeterminata prin care modific contractul intr-unul pe durata determinata? (fiind vorba si de o ... (vezi toată discuția)
Fisa post legislatia muncii Liviu Illie Liviu Illie Buna ziua. Imi desfasor activitatea intr-o companie multinationala in baza unui CIM si a unei fise de post, avand functia de manager de lucrari, pana cum ... (vezi toată discuția)