avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 580 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... este furt???????
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

este furt???????

Buna ziua
Am o intrebare; este considerat furt daca iei dintr-un magazin un anume produs ,iti instiintezi colega despre acest fapt si ulterior il achiti integral?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Beauty , utilizator 09:30, 8 August 2009
Am uitat sa va spun valoarea prejudiciului.........2 lei si vreo 70 de bani!!!
Daca vor neaparat sa va gaseasca nod in papura pot considera insusire pe nedrept pana la achitarea produsului. Pot spune ca trebuia sa anuntati pe nu stiu cine nu pe..... Deci, daca vor sa fie rai pot fi, cred totusi ca este o furtuna intr-un pahar cu apa.
Art. 263 Codul muncii (2) Abaterea disciplinară este o faptă în legătură cu munca şi care constă într-o acţiune sau inacţiune săvârşită cu vinovăţie de către salariat, prin care acesta a încălcat normele legale, regulamentul intern, contractul individual de muncă sau contractul colectiv de muncă aplicabil, ordinele şi dispoziţiile legale ale conducătorilor ierarhici.
Art.266 Angajatorul stabileşte sancţiunea disciplinară aplicabilă în raport cu gravitatea abaterii disciplinare săvârşite de salariat, avându-se în vedere următoarele:
a) împrejurările în care fapta a fost săvârşită;
b) gradul de vinovăţie a salariatului;
c) consecinţele abaterii disciplinare;
d) comportarea generală în serviciu a salariatului;
e) eventualele sancţiuni disciplinare suferite anterior de către acesta.
Art 268 (1) Angajatorul dispune aplicarea sancţiunii disciplinare printr-o decizie emisă în formă scrisă, în termen de 30 de zile calendaristice de la data luării la cunoştinţă despre săvârşirea abaterii disciplinare, dar nu mai târziu de 6 luni de la data săvârşirii faptei.
(2) Sub sancţiunea nulităţii absolute, în decizie se cuprind în mod obligatoriu:
a) descrierea faptei care constituie abatere disciplinară;
b) precizarea prevederilor din statutul de personal, regulamentul intern sau contractul colectiv de muncă aplicabil, care au fost încălcate de salariat;
c) motivele pentru care au fost înlăturate apărările formulate de salariat în timpul cercetării disciplinare prealabile sau motivele pentru care, în condiţiile prevăzute la art. 267 alin. (3), nu a fost efectuată cercetarea;
d) temeiul de drept în baza căruia sancţiunea disciplinară se aplică;
e) termenul în care sancţiunea poate fi contestată;
f) instanţa competentă la care sancţiunea poate fi contestată.
(3) Decizia de sancţionare se comunică salariatului în cel mult 5 zile calendaristice de la data emiterii şi produce efecte de la data comunicării.
(4) Comunicarea se predă personal salariatului, cu semnătură de primire, ori, în caz de refuz al primirii, prin scrisoare recomandată, la domiciliul sau reşedinţa comunicată de acesta.
(5) Decizia de sancţionare poate fi contestată de salariat la instanţele judecătoreşti competente în termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicării.
Mda....astept sa vad daca au nesimtirea de a-mi face inclusiv plangere penala.....................asta mi-ar lipsi............haideti totusi sa ma lamuriti pe cat posibil la ce articol de lege m-as incadra....si care ar fi cea mai drastica pedeapsa#-o
Si inca ceva..............asta inseamna ca daca eu sunt acuzata de furt fara a aduce vreun prejudiciu firmei cam cum m-as incadra????????am furat ceva doar pina la achitare sau cum?
Si cum ramane cu intentia de furt? un hot te anunta ca miine sa-i lasi usa deschisa ca vine sa te fure?????????Nici macar nu am prejudiciat cu nimic firma deoarece acei 2 lei si 70 de bani i-am achitat!
Va multumesc pentru raspunsuri!
Art 267 (1) Codul Muncii -Sub sancţiunea nulităţii absolute, nici o măsură, cu excepţia celei prevăzute la art. 264 alin. (1) lit. a), nu poate fi dispusă mai înainte de efectuarea unei cercetări disciplinare prealabile.
(4) În cursul cercetării disciplinare prealabile salariatul are dreptul să formuleze şi să susţină toate apărările în favoarea sa şi să ofere persoanei împuternicite să realizeze cercetarea toate probele şi motivaţiile pe care le consideră necesare, precum şi dreptul să fie asistat, la cererea sa, de către un reprezentant al sindicatului al cărui membru este.
Art.264(1) Sancţiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul în cazul în care salariatul săvârşeşte o abatere disciplinară sunt:
a) avertismentul scris;
b) suspendarea contractului individual de muncă pentru o perioadă ce nu poate depăşi 10 zile lucrătoare;
c) retrogradarea din funcţie, cu acordarea salariului corespunzător funcţiei în care s-a dispus retrogradarea, pentru o durată ce nu poate depăşi 60 de zile;
d) reducerea salariului de bază pe o durată de 1-3 luni cu 5-10%;
e) reducerea salariului de bază şi/sau, după caz, şi a indemnizaţiei de conducere pe o perioadă de 1-3 luni cu 5-10%;
f) desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.
(2) În cazul în care, prin statute profesionale aprobate prin lege specială, se stabileşte un alt regim sancţionator, va fi aplicat acesta.
Parerea mea este ca se va merge pe o sanctiune disciplinara, fiind considerata ca si o abatere disciplinara prin prisma incalcarii regulamentului de ordine interioara.
Posibil a se folosi de presupusul furt in cazul in care dumneavoastra veti contesta decizia.

Alte discuții în legătură

Termenul de emitere a deciziei de concediere disciplinara toushou toushou [b]Articolul 268, aliniatul 1, [/b] din Codul Muncii spune: - Angajatorul dispune aplicarea sancţiunii disciplinare printr-o decizie emisă în formă ... (vezi toată discuția)
Cercetare disciplinara prealabila ContSters82010 ContSters82010 Va rog sa ma ajutati cu un raspuns! Un angajat a sustras bunuri din magazinul unde lucra. Si-a recunoscut fapta dar prejudiciul este de 14.000 lei si a promis ... (vezi toată discuția)
Referat sanctiune disciplinara bogdan30ro bogdan30ro Va rog, ajutati-ma cu un sfat. Am un sef care a fost jignit de un salariat. Seful a venit la mine si mi-a zis ca, pentru al sanctiona, trebuie sa-i fac un ... (vezi toată discuția)