avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 541 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Reintoarcere din concediu crestere copil
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Reintoarcere din concediu crestere copil

Buna ziua
Vreau sa intreb cum se procedeaza in cazul in care o angajata nu isi depune cererea de reintoarcere la munca dupa terminarea concediului de crestere copil .
Cu cate zile ar trebui depusa cererea in cazul reintoarcerii?
Angajatorul este obligat sa ia legatura cu angajata sa discute reintoarcerea ?
Va rog sa ma ajutati cu raspusuri .
O zi buna va doresc !!!
Multumesc anticipat.

Cel mai recent răspuns: anastancu , utilizator 09:44, 1 Noiembrie 2010
Buna ziua. Sunt angajata la o firma locala si momentan sunt in CIC pana in 20 august. Am ramas in CIC de pe functie de designer grafica in cadrul departamentului de marketing al firmei, care la momentul respectiv edita un ziar local. Cum a inceput aceasta minunata criza, patronul a decis ca ziarul nu-i mai aduce nici un beneficiu si a renuntat la editarea lui, drept urmare toti angajatii de aici au fost dati in somaj, inclusiv cel care era angajat pe locul meu cu contract pe perioada determinata. Mentionez ca eu am angajarea facuta pe firma si nu pe ziar, firma nefiind in faliment sau insolventa. Vin acum cu intrebarea: sunt ei obligati sa ma primeasca la servici incepand cu 21 august sau ma pot trimite si pe mine in somaj? Firma face angajari pe alte posturi (detine un lant de magazine de mobila, un service auto si un lant de supermarketuri) cum ar fi casieri, lucratori comerciali etc. Ce ar insemna un post echivalent in aceste conditii pentru mine? Care ar fi drepturile mele in conditiile date?
La incetarea concediului de maternitate sau a concediului de crestere si ingrijire a copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se intoarce la ultimul loc de munca sau la un loc de munca echivalent, avand conditii de munca echivalente si, de asemenea, de a beneficia de orice imbunatatire a conditiilor de munca la care ar fi avut dreptul in timpul absentei.

Dupa reintoarcerea la munca, angajatorul are posibilitatea de a va concedia pentru desfiintarea postului astfel incat sa puteti benficia de somaj.
Ce inseamna "un loc de munca echivalent" daca postul meu nu mai exista in organigrama firmei? La cat timp dupa reinceperea serviciului pot fi trimisa in somaj?

Mentionez ca pe parcursul celor 2 ani nu am primit nici o hartie acasa prin care sa fiu instiintata ca postul meu a fost desfiintat in urma reorganizarii sau altceva de genul acesta.
Ultima modificare: Miercuri, 12 August 2009
pdulau, utilizator
Loc de munca echivalent - loc de munca apropiat de cel pe care l-ati avut inainte de intrarea in CIC.
Trimiterea in somaj se poate face incepand cu prima zi de revenire din CIC ... angajatorul va instiinteaza ca sunteti in preaviz de 20 zile lucratoare ca urmare a desfiintarii postului dvs, urmand ca la terminarea preavizului c.i.m. sa inceteze in baza art.65 alin.1 C.mun.
Pe perioada preavizului acordata, in acest caz , aveti dreptul sa lucrati 4 ore/zi , fiind platita pentru 8 ore/zi.
Ce inseamna "reorganizare judiciara"? Conform cu OUG 96/2003 art. 21 alineatul 1 punctul b si alineatele 2 si 3 intreprnderea nu ma poate trimite in somaj pe o perioada de 6 luni de la reintoarcerea la munca decat dupa o perioada de 6 luni doar ca urmare a "reorganizării judiciare sau a falimentului angajatorului, în condiţiile legii". Eu am mai specificat intr-un post anterior ca firma la care lucrez nu se afla in insolventa si nici in faliment. In acest caz, in ce masura sunt protejata de lege pe urmatoarele 6 luni?

Alte discuții în legătură

Intoarcere din concediu crestere copil de pana la 2 ani ro_zapacila ro_zapacila Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu raspuns la o \\"dilema\\": Incepand cu data de 01.04.2013 am fost in concediu de maternitate, pana la data de ... (vezi toată discuția)
Intoarcere la locul de munca dupa concediu de crestere copil valyadrian valyadrian In aprilie 2010 ar trebui sa reincep munca dupa concediul de crestere copil, insa patronul firmei la care am lucrat imi spune ca nu mai are nevoie de oamei ca ... (vezi toată discuția)
Obligatiile angajatorului in momentul intoarcerii din concediul pentru cresterea copilului mbclk11@yahoo.com mbclk11@yahoo.com ma puteti ajuta,va rog, cu un raspuns: care sunt obligatiile angajatorului fata de angajatul caruia i s-a terminat concediul pentru cresterea copiluli? (vezi toată discuția)