Buna ziua
Vreau sa intreb cum se procedeaza in cazul in care o angajata nu isi depune cererea de reintoarcere la munca dupa terminarea concediului de crestere copil .
Cu cate zile ar trebui depusa cererea in cazul reintoarcerii?
Angajatorul este obligat sa ia legatura cu angajata sa discute reintoarcerea ?
Va rog sa ma ajutati cu raspusuri .
O zi buna va doresc !!!
Multumesc anticipat.
La intoarcerea din CIC legea va protejeaza 6 luni doar impotriva concedierii pentru necorespundere profesionala.
In rest nu aveti alat protectie la celelalte articoel de incetare a contractului din initiativa unitatii.
in oug 98 art 21 scrie doar ca pers aflate in perioada de CIC nu pot fi concediate, Nu si cele cae au revenit din CIC.
Art. 21. - (1) Este interzis angajatorului să dispună încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în cazul:
a) salariatei prevăzute la art. 2 lit. c)-e), din motive care au legătură directă cu starea sa;
b) salariatei care se află în concediu de risc maternal;
c) salariatei care se află în concediu de maternitate;
d) salariatei care se află în concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, în vârstă de până la 3 ani;
e) salariatei care se află în concediu pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 7 ani sau, în cazul copilului cu handicap, în vârstă de până la 18 ani.
(2) Interdicţia prevăzută la alin. (1) lit. b) se extinde, o singură dată, cu până la 6 luni după revenirea salariatei în unitate.
(3) Dispoziţiile alin. (1) nu se aplică în cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare sau a falimentului angajatorului, în condiţiile legii
Va multumesc pentru promptitudinea raspunsului. Si revin cu aceeasi insistenta, daca firma NU se afla in reorganizare judiciara si nici in faliment pe ce baza ma pot concedia? Se poate aplica art. 65 din codul muncii in cazul meu? Deci pana la urma angajatorul nu este obligat sa ma primeasca la servici cu toate ca firma merge bine mersi inainte.
Art. 65. - (1) Concedierea pentru motive care nu ţin de persoana salariatului reprezintă încetarea contractului individual de muncă determinată de desfiinţarea locului de muncă ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fără legătură cu persoana acestuia.
(2) Desfiinţarea locului de muncă trebuie să fie efectivă şi să aibă o cauză reală şi serioasă
Am citit legi peste legi si Codul Muncii cred ca-l stiu pe de rost. Nelamurirea mea vine din faptul ca desi am angajarea facuta pe firma si intr-un loc legea imi permite sa-mi reiau serviciul iar incelalalt ii permite angajatorului sa ma dea afara nu mai inteleg nimic. Probabil doar in inspector de munca ma poate lamurii exact. Eu am anuntat la firma ca vreau sa reiau serviciul cu o saptamana inainte ca sa primesc un raspuns din timp ce vor face in cazul meu. Dar raspunsul se lasa asteptat de ceva timp. Probabil urmeaza concedierea si nu stiu care dintre sefi sa-mi dea vestea cea "buna". Imi cer scuze pentru sirul de intrebari prostesti cu care v-am umplut topicul Dar cunosc multe mamici care cred ca firma este obligata sa le tina in servici inca 6 luni dupa terminarea CIC-ului cu toate ca legea nu e chiar asa de roz.
Va inteleg supararea, dar sa stiti ca reglementarile nu sunt evazive pentru aceasat situatie. Sunt multe mamici in situatia dvs, daca citi mai multe subiecte pe aceastaa tema pe forum, veti vedea, Este si ghinionul acestui an de criza, cand toata lumea face restructurari si reduce cheltuieli.
Pe scurt, si fara sa va mai dau articole din lege,
legea spune ca puteti reveni, adica angajatorul nu refuza revenirea dvs si este obligat sa faca reluarea activitatii.
Dar duap ce ati reluat activitatea (sa zicem -lini 17aug) nu este nici-o reg;lemntarea care sa-i impuna sa si continue activitatea cu dvs, el are voie sa desfiinteze acel post.
POstul; avea voie sa-l desfiinteze mai demult chiar cand erati in CIC, doar contractul vs ed munca nu ar fi avut voie sa-l inchida cat timp era suspendat de CIC.
Va poate da preaviz de concediere in mod legal incepand cu data de 18 aug si nu aveti nici-o lege prin care sa puteti sa anulati o astfel de concdeiere daca se respecta toate formele si obligatiile de concediere.
Cel mult puteti profita de un concediu medical, daca aveti probleme dvs sau copilul, medical care suspenda perioada de preaviz.
Cred ca obtineti mai multe informatii aici decat la ITM ;)