avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 958 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Probleme cu mostenirea
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Probleme cu mostenirea

in anul 2004 ,in urma decesului socrului meu , soacra a solicitat din partea noastra o imputernicire notariala pentru renuntarea la mostenire in favoarea ei pana la decesul acesteia lucru pe care l-am si facut .mentionez ca mai sunt inca 3 frati ,si am inteles ca initial a cerut acelasi lucru si lor.la data stabilita pentru dezbaterea succesinii noi nu am fost si am trimis procura pe unul din frati. imediat dupa aceia am aflat ca o parte din mostenire a fost impartita intre cei trei si soacra mea .am crezut initial ca a fost impartita doar partea ce a revenit socrului meu,dar nu a fost asa .zilele trecute am gasit in casa actele notariale din care rezulta ca intreaga mostenire a fost impartita intre cei trei si soacra mea in proportii egale ,adica fiecare cate 1/4 din total iar in dreptul sotiei a trecut ca noi am renuntat la mostenire in totalitate. acest lucru nu este adevarat pentru ca noi am renuntat in favoarea soacrei pana la decesul acesteia .intrebarea mea este :cum a fost posibil ca intreaga avere sa fie impartita in parti egale celor patru cand noi nu am imputetnicit pe soacra pentru lucrul acesta ?orice sot supravietuitor stiu ca primeste 1/2 din total si restul proportional pe numarul de membri inclusiv sotia in viata .la un calcul simplu soacra primea 1/2 plus 2/5 adica o parte din ce ne revenea noua plus partea ei .dar nu inteleg cum am fost noi scosi din joc si intreaga avere impartita in parti ega le la 4 persoane
Notarul trebuia sa ii atraga atentia asupra consecintelor renuntarii si sa se asigure ca a inteles ce presupune renuntarea la mostenire.
Daca notarul a atentionat-o asupra consecintelor iar sotia nu a inteles cum trebuie sau a considerat ca renuntand in favoarea mamei nu va avea probleme atunci se poate considera ca sotia poarta o parte din vina.
citez di declaratia notariala a sotiei:declar ca nu am facut nici un act de acceptare expresa,tacita sau fortata ,a succesiunii defunctului meu tata ......fata de a carui succesiune inteleg sa raman straina.cer ca prezenta declaratie sa fie inregistrata in registrulspecial de renuntare la succesiune .....mentionez ca aceeasi declaratie a fost data la acelasi notar de o sora a sotiei si ea sustine ca nu a mai predat respectiva declaratie
Nu inteleg din ce motov a renuntat la mostenirea din partea tatalui. A renuntat de bunavoie, asta se intelege din declaratie asa ca nu mai are ce face.
anechitei a scris:

nu inteleg cum am fost noi scosi din joc si intreaga avere impartita in parti egale la 4 persoane


Cu mâna soţiei dvs., fiindcă ea a semnat declaraţia de renunţare la moştenire.

Dacă a spus că nu participă la joc (ca să folosesc aceeaşi metaforă) ce anume se aştepta să câştige? Nimic. Averea a fost impărţită în 1/4 (cota soţiei supravituitore) şi 3/4 descendenţii acceptanţi = 1/4 fiecare.


Cel care renunţă este considerat că nu a fost niciodată moştenitor. Punct. Cine crede altceva se înşeală amarnic (nu există renuntare în parte, nu există renunţare până mai moare te-miri-cine sau alte asemenea bazaconii)

Asiguraţi-vă că ştiţi ce semnaţi. Sau, mai bine, întrebaţi-i pe cei ce ştiu să vă spună care pot fi consecinţele actelor/declaraţiilor pe care le semnaţi.
Ultima modificare: Duminică, 8 Mai 2016
romascanu, moderator
problema e de incredere in apropiati .in anul 2004 soacra a venit plangand la noi si a zis ca are probleme foarte mari cu un frate al dumneaei in privinta unui teren vecin cu acesta si nu se poate rezolva decat prin trecerea intregului pamant pe numele soacrei pana la decesul acesteia .din credulitate si incredere in proprii parinti ..sotia a mers la notar si a solicitat respectivul document iar notarul a specificat ca acestea sunt formulele juridice de redactare , curios este ca .acelui tip de declaratie a facut inca o sora a sotiei si ni s-a spus ca si ceilalti frati au facut acelasi tip de acte .am crezut initial ca am facut un act normal de ajutorare a soacrei. dupa o perioada am cerut sa vad si eu actele facute si am primit un refuz categoric..atunci s-a aprins un mic beculet de alarma .zilele trecute cautand ceva am dat de acte si am ramas siderat de ce sria in respectivele acte .in timpul corespondentei cu dumneavoastra am gasit si actul original facut in 2004 de cedare de mostenire .acum am ajuns la concluzia ca sa nu mai ai incredere in absolut nimeni,iar cititorii acestor comentarii si consultatii juridice sa nu aiba incredere in nimeni niciodata si sa nu semneze orice tip de act ca" primarul"

Alte discuții în legătură

Anulare la renuntare la mostenire? sch sch Dupa deschiderea succesiunii de la tata, sora face renuntare la mostenire care ii revine fratelui casatorit. Intentia acestui gest e ca, in contrapartida, ... (vezi toată discuția)
Succesiune cristinicaz cristinicaz socrul meu a decedat recent.au rămas un apartament si o casa la tara.Exista o soție și doi copii.ce drepturi are fiecare la moștenire? Pot copiii sa ii ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! socrul meu, detinator al unui certificat de mostenitor ... monica61 monica61 Buna ziua! Socrulmeu, detinator al unui certificat de mostenitor pentru casa si teren, a murit, lasand in urma o sotie si patru copii. Vor sa faca succesiunea ... (vezi toată discuția)