avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 882 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Probleme cu mostenirea
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Probleme cu mostenirea

in anul 2004 ,in urma decesului socrului meu , soacra a solicitat din partea noastra o imputernicire notariala pentru renuntarea la mostenire in favoarea ei pana la decesul acesteia lucru pe care l-am si facut .mentionez ca mai sunt inca 3 frati ,si am inteles ca initial a cerut acelasi lucru si lor.la data stabilita pentru dezbaterea succesinii noi nu am fost si am trimis procura pe unul din frati. imediat dupa aceia am aflat ca o parte din mostenire a fost impartita intre cei trei si soacra mea .am crezut initial ca a fost impartita doar partea ce a revenit socrului meu,dar nu a fost asa .zilele trecute am gasit in casa actele notariale din care rezulta ca intreaga mostenire a fost impartita intre cei trei si soacra mea in proportii egale ,adica fiecare cate 1/4 din total iar in dreptul sotiei a trecut ca noi am renuntat la mostenire in totalitate. acest lucru nu este adevarat pentru ca noi am renuntat in favoarea soacrei pana la decesul acesteia .intrebarea mea este :cum a fost posibil ca intreaga avere sa fie impartita in parti egale celor patru cand noi nu am imputetnicit pe soacra pentru lucrul acesta ?orice sot supravietuitor stiu ca primeste 1/2 din total si restul proportional pe numarul de membri inclusiv sotia in viata .la un calcul simplu soacra primea 1/2 plus 2/5 adica o parte din ce ne revenea noua plus partea ei .dar nu inteleg cum am fost noi scosi din joc si intreaga avere impartita in parti ega le la 4 persoane
Renuntarea la succesiune nu poate fi facuta in favoarea unui succesibil determinat. Cota succesorala a celui care renunta se imparte fiecarui succesor potrivit cotelor succesorale legale.Verificati art.975 din noul Cod civil. Daca ati facut declaratie de renuntare -sotia sau alta persoana, declaratia este inregistrata intr-un registru special al notarilor si, chiar daca nu este prezentata la notar cand se dezbate succesiunea, notarul care solutioneaza cauza este obligat sa verifice acel registru si sa tina cont de fiecare renuntator...
Buna. Uite cum sta treaba cu renuntarea la succesiune. Aceasta renuntare se poate face numai dupa decesul cuiva. Te-ai exprimat ceva de genul.. sa renunt in favoarea socrei .. daca ai fi intrebat notarul, ti-ar fi explicat ca renuntarea se face total si nu partial. In sensul ca.. ori renunti la tot ori iei tot. Ar mai fi o posibilitate pe care o puteti incerca. Daca renuntarea s-a facut in termen, se mai poate reveni asupra ei. in sensul ca se poate anula aceasta renuntare si se poate face o alta declaratie de acceptare. Dar conditiile trebuie evaluate si discutate cu un avocat. aveti un exemplu din lege, aici:
Legiuitorul prin prevederile art. 1123 alin.1 C.Civil dă posibilitatea succesibilului renunţător, în tot cursul termenului de opţiune succesorală să poată revoca renunţarea, dacă moştenirea nu a fost deja acceptată de alţi succesibili, care au vocaţie la partea care i-ar reveni acestuia, cu scopul principal de a evita vacanţa succesorală.
Prin urmare, renunţarea la moştenire este un act juridic revocabil, putându-se reveni asupra opţiunii succesorale exprimate. Revocarea renunţării la moştenire este supusă aceloraşi formalităţi ca şi renunţarea la moştenire (forma autentică, informarea terţilor pentru opozabilitate şi înscrierea în registrul naţional notarial).
Pentru a putea produce efecte juridice, revocarea renunţării trebuie, să îndeplinească cumulativ două condiţii de fond:
· să nu se fi împlitit termenul de un an pentru exercitarea dreptului de opţiune succesorală;
· moştenirea să nu fi fost acceptată, între timp, de alţi succesori ai defunctului.
Totodată, precizăm că principalul efect al revocării renunţării este acela că moştenitorul în cauză este considerat că a acceptat moştenirea de la data deschiderii succesiunii.
Biroul teritorial Iaşi, Instituţia Avocatul Poporului,
multumesc tuturor pentru consultatiile juridice si acum inteleg gafa facuta ...decesul a survenit in 2001 iar aceste acte s-au facut in 2004...acelasi document de renuntare a mai fost facut de inca o sora a sotiei la acelasi notar si strict cu acelasi continut si totusi ea a revendicat mostenirea de 1/4 din total..nu stiu ce registru a consultat respectivul notar dar eu am vazut ca este mostenitoare iar la sotia mea scrie clar ca a pierdut dreptul de mostenire datorita actului facut la notar...
Si sora sotiei a obtinut ceva din masa succesorala daca a renuntat la mostenire?

Sau nu a depus declaratia la notariat?
Ultima modificare: Marți, 10 Mai 2016
cyan, moderator
da ,sora sotiei a obtinut aproximativ 11000m patrati in 2 loturi diferite de teren si sustine ca nu a mai aratat actul de renuntare la notarul care s-a ocupat cu dezbaterea succesiunii.asta am vazut eu in acte acum 4 zile .actele respective le -am gasit printr-o intimplare,cautam ceva si am dat de ele

Alte discuții în legătură

Anulare la renuntare la mostenire? sch sch Dupa deschiderea succesiunii de la tata, sora face renuntare la mostenire care ii revine fratelui casatorit. Intentia acestui gest e ca, in contrapartida, ... (vezi toată discuția)
Succesiune cristinicaz cristinicaz socrul meu a decedat recent.au rămas un apartament si o casa la tara.Exista o soție și doi copii.ce drepturi are fiecare la moștenire? Pot copiii sa ii ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! socrul meu, detinator al unui certificat de mostenitor ... monica61 monica61 Buna ziua! Socrulmeu, detinator al unui certificat de mostenitor pentru casa si teren, a murit, lasand in urma o sotie si patru copii. Vor sa faca succesiunea ... (vezi toată discuția)