avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1333 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... asociatia de locatari - cum da in judecata rau ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

asociatia de locatari - cum da in judecata rau platnici?

Buna ziua
Una din problemele arzatoare pe care le avem in blocul in care locuiesc este "neplata intretinerii" de catre cateva apartamente de ani de zile ceea ce a dus la sume imense - 100 mil - dar si la orirea apei rece de catre Apa Nova prin ridicare contoar .Vreau sa imi raspundeti la trei intrebari :
1.Apa Nova are dreptul sa opreasca apa rece?
2.Cum putem noi,ca asociatie de locatari,sa dam in judecata acesti rau platnici si care sunt conditiile?
3.Exista vreo posibilitate legala de a-i "debransa" de la apa rece (sigiliu sau altceva s anu le ai dea posibilitatea sa consume ceva ce nu platesc) ?
va multumesc si astept cu nerabdare raspunsurile dvs sa incercam sa aducem problemele la zi.
Cel mai recent răspuns: ceapraga , utilizator 20:04, 6 Aprilie 2011
L 230/2007 art 49 (1)Asociatia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalitati pentru orice suma cu titlu de restanta,afisata pe lista de plata.Penalizarile nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de intarziere si se vor aplica numai dupa o perioada de 30 de zile care depaseste termenul stabilit pentru plata ,fara ca suma penalizarilor sa poata depasi suma la care s-au aplicat"
Pentru ca masurile dispuse de catre asociatie sa fie justificate si legale,acestea trebuie sa faca obiectul hotararii adunarii generale.Sumele restante ca si penalitatile pana la valoarea legal stabilita ,legal sustinute si probate ,pot fi solicitate in actiunea adresata instantei impotriva persoanelor rau platnice.
In momentul de fata eu mi-am achitat restanta (inca din iulie). Este vorba de o asociatie de locatari. Nu s-au perceput niciodata penalitati. Nu s-au afisat, nu s-a pomenit vreodata de ele. Azi am avut nevoie de o adeverinta si nu mi se elibereaza pt ca va trebui sa platesc si o suma cu titlu de penalitati, care nu a fost calculata inca si sa nu uit ca peste 2 saptamani sa aduc buletinul pt a se transforma in asociatie de proprietari.
Am inteles ca asociatiile de locatari nu pot penaliza. Atunci, daca la 1 septembrie sa spunem ca se transforma in asociatie de proprietari - o sa inceapa sa calculeze retroactiv penalitatile .....si anume de cand? eu fiind la zi cu plata.

Multumesc frumos pt raspunsul dat deja (desi e ora asa tarzie....)
geni1 a scris:

Asociatia de proprietari nou infiintata poate calcula retroactiv si penalitatile aferente sumelor restante (pt a actiona si recupera atat restantele cat si penalitatile)?

Da
Da, dar pe de alta parte in momentul acesta ea nu mai figureaza cu datorie, si atat timp cat niciodata nu au fost afisate penalitati la suma respectiva nu stiu daca pot sa o faca acum. Prin urmare eu consider ca nu mai pot calcula penalitati pentru o suma ce deja a fost achitata daca nu le-au calculat atunci. Altfel ar trebui sa calculeze la toti din urma pe 3 ani penalitati pentru orice suma a avut-o oricine intarziere la plata. Normal ar fi sa calculeze penalitati din urma doar la sumele restante in acel moment (al infiintarii asociatiei de proprietari).
Pofi calculate penalitati ,conform prevederi legale,daca este prevazut prin hotarare de catre AG.In situatia dvs ,in care nu au fost aplicate penalitati dovada fiind lista lunara de intretinere,nu este legal a reveni asupra unei sume financiare achitate.

Alte discuții în legătură

Penalitati la o asociatie de proprietari carymen carymen buna, tuturor! am o asociatie de proprietari unde domnul administrator pentru neplata la scadenta a calculat penalitati de 0,2%pe zi intarziere(cf.aga), dar in ... (vezi toată discuția)
Calculul restantelor la asociatiile de locatari marieta99 marieta99 in cazul in care avem restante la intretinere (ca asociatie)provenite din neplata facturilor la furnizori plus penalitati,care dintre locatari sunt obligati sa ... (vezi toată discuția)
Penalizări cornel1592 cornel1592 Este legal : - se calculeze şi să se incaseze penalizări de întârziere, având în vedere faptul că distribuitorii ... (vezi toată discuția)