avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 460 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... asociatia de locatari - cum da in judecata rau ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

asociatia de locatari - cum da in judecata rau platnici?

Buna ziua
Una din problemele arzatoare pe care le avem in blocul in care locuiesc este "neplata intretinerii" de catre cateva apartamente de ani de zile ceea ce a dus la sume imense - 100 mil - dar si la orirea apei rece de catre Apa Nova prin ridicare contoar .Vreau sa imi raspundeti la trei intrebari :
1.Apa Nova are dreptul sa opreasca apa rece?
2.Cum putem noi,ca asociatie de locatari,sa dam in judecata acesti rau platnici si care sunt conditiile?
3.Exista vreo posibilitate legala de a-i "debransa" de la apa rece (sigiliu sau altceva s anu le ai dea posibilitatea sa consume ceva ce nu platesc) ?
va multumesc si astept cu nerabdare raspunsurile dvs sa incercam sa aducem problemele la zi.
Cel mai recent răspuns: ceapraga , utilizator 20:04, 6 Aprilie 2011
Penalitatile se pot calcula cel mult, in limita L230/2007, 0.2%/zi si numai dupa primele 30 de zile de intarziere.
Nu se pot calcula retroactiv decat pana la data infiintarii Asociatiei de Prorprietari.
Presedintele a scris:

Penalitatile se pot calcula cel mult, in limita L230/2007, 0.2%/zi si numai dupa primele 30 de zile de intarziere.
Nu se pot calcula retroactiv decat pana la data infiintarii Asociatiei de Prorprietari.


Pana la data infiintarii sau de la data infiintarii? Din cate am inteles acest sistem de penalitati este valabil doar pt asociatiile de proprietari, deci din momentul constituirii, si legea 230/2007 nu are aplicabilitate in cazul asociatiilor de locatari.

Pana nu m-am confruntat cu aceasta problema, habar n-am avut ca asoc de locatari sunt considerate a fi in afara legii (si somate de primarii sa intre in legalitate).In aceste conditii hotararea AG a asoc de locatari mai este valida?

Multumesc tuturor pt raspunsuri.
Ambele variante sunt corecte. De ex.: Daca o sa calculam penalitati la data de astazi, cu un procent de 0.1%/zi sa zicem, Asociatia de Proprietari s-a constituit la 01.01.2009 iar lista de plati pt luna Ianuarie 2009 s-a afisat in 01.02.2009(nu se intampla in practica!), formula va fi: restanta*(19.08.2009-01.03.2009)*0,1%.
Deci depinde cum va raportati pe axa timpului( de la "zi" la "origine" sau invers).
Orice act al vechii Asociatii este nul deoarece s-a infiintat o noua persoana juridica.
edx a scris:

Da, dar pe de alta parte in momentul acesta ea nu mai figureaza cu datorie, si atat timp cat niciodata nu au fost afisate penalitati la suma respectiva nu stiu daca pot sa o faca acum. Prin urmare eu consider ca nu mai pot calcula penalitati pentru o suma ce deja a fost achitata daca nu le-au calculat atunci. Altfel ar trebui sa calculeze la toti din urma pe 3 ani penalitati pentru orice suma a avut-o oricine intarziere la plata. Normal ar fi sa calculeze penalitati din urma doar la sumele restante in acel moment (al infiintarii asociatiei de proprietari).

Pe lista de cote ale unei luni apar penalizari ale asociatiei referitoare la lunile anterioare si sunt penalizari partiale. Restul penalizarii referitoare la o luna neplatita se socoteste in momentul platii, deoarece s-au mai scurs niste zile de la afisare pana la plata. Aceasta penalizare finala este, fie socotita si achitata pe loc, fie socotita si adaugata in lista urmatoare.
De explicat e mai greu, de facut e mai simplu, prin algoritm de calcul merge automat.
Orice restantier trebuie sa inteleaga ca pentru favoarea pe care si-o acorda singur de a nu plati cotele si de a se folosi de acesti bani in altfel decat pentru plata unor servicii de care s-a bucurat, in timp ce altii i-au achitat cotele lui din fondul lor de rulment, trebuie sa plateasca penalizari.
Altfel toti locatarii si-ar spune ca pot fi pasuiti ca X sau Y care nu platesc decat cand "vor muschii lor", fara a plati nicio penalizare si de-aici pana la a pune in pericol tot blocul cu sistarea utilitatilor nu e decat un pas. Se vor invinovati reciproc, se vor ambitiona, vor merge pana in panzele albe unde vor gasi un ghetto.
Orice institutie, organizatie, persoana care iti da ceva contra-cost si nu te conformezi, te va penaliza. Este o masura de protectie contra haosului si consider ca nu exista nicio scuza pentru neplata unui bun sau serviciu de care te-ai folosit cu buna-stiinta. Primesti apa, trebuie s-o platesti, primesti gaz, trebuie sa-l platesti, ti se ia gunoiul trebuie sa-l platesti, ti se platesc facturile, trebuie sa platesti pentru asta.
Felul in care se calculeaza penalizarile este un aspect al problemei, care daca e defectuos se poate remedia, dar agatatul cu obstinatie de interpretarea legilor este alta poveste care poate fi numit in cel mai bun caz "pretentii necuvenite".......
Ultima modificare: Miercuri, 19 August 2009
elga50, moderator
Presedintele a scris:

Penalitatile se pot calcula cel mult, in limita L230/2007, 0.2%/zi si numai dupa primele 30 de zile de intarziere.
Nu se pot calcula retroactiv decat pana la data infiintarii Asociatiei de Prorprietari.

1.Intr-o asociatie de locatari penalizarile nu se calculeaza conform legii 230/2007, maxim 0,2% pe zi si numai dupa 30 de zile de intarziere.
2. Se pot calcula si recalcula penalizari pentru restantele de plata pentru orice perioada din urma daca nu s-au calculat sau au fost gresit calculate atat la asociatiile de locatari cat si la asociatiile de proprietari , fiecare dupa regulile si reglementarile dupa care functioneaza. Furnizorii aplica penalizari pentru neplata in termen a facturilor atat asociatiilor de locatari cat si asociatiilor de proprietari.

Alte discuții în legătură

Penalitati la o asociatie de proprietari carymen carymen buna, tuturor! am o asociatie de proprietari unde domnul administrator pentru neplata la scadenta a calculat penalitati de 0,2%pe zi intarziere(cf.aga), dar in ... (vezi toată discuția)
Calculul restantelor la asociatiile de locatari marieta99 marieta99 in cazul in care avem restante la intretinere (ca asociatie)provenite din neplata facturilor la furnizori plus penalitati,care dintre locatari sunt obligati sa ... (vezi toată discuția)
Penalizări cornel1592 cornel1592 Este legal : - se calculeze şi să se incaseze penalizări de întârziere, având în vedere faptul că distribuitorii ... (vezi toată discuția)