avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 517 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... asociatia de locatari - cum da in judecata rau ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

asociatia de locatari - cum da in judecata rau platnici?

Buna ziua
Una din problemele arzatoare pe care le avem in blocul in care locuiesc este "neplata intretinerii" de catre cateva apartamente de ani de zile ceea ce a dus la sume imense - 100 mil - dar si la orirea apei rece de catre Apa Nova prin ridicare contoar .Vreau sa imi raspundeti la trei intrebari :
1.Apa Nova are dreptul sa opreasca apa rece?
2.Cum putem noi,ca asociatie de locatari,sa dam in judecata acesti rau platnici si care sunt conditiile?
3.Exista vreo posibilitate legala de a-i "debransa" de la apa rece (sigiliu sau altceva s anu le ai dea posibilitatea sa consume ceva ce nu platesc) ?
va multumesc si astept cu nerabdare raspunsurile dvs sa incercam sa aducem problemele la zi.
Cel mai recent răspuns: ceapraga , utilizator 20:04, 6 Aprilie 2011
elga50 a scris:

Pe lista de cote ale unei luni apar penalizari ale asociatiei referitoare la lunile anterioare si sunt penalizari partiale. Restul penalizarii referitoare la o luna neplatita se socoteste in momentul platii, deoarece s-au mai scurs niste zile de la afisare pana la plata. Aceasta penalizare finala este, fie socotita si achitata pe loc, fie socotita si adaugata in lista urmatoare.
...

Eu nu ma refeream la acest caz. Aici clar trebuie platite. Era vorba, daca am inteles corect, de faptul ca nu au fost niciodata impuse penalitati si acum vor sa le calculeze retroactiv desi suma restanta a fost deja platita. Daca ele ar fi fost calculate si afisate in liste la momentul respectiv au tot dreptul sa le ceara, daca nu le-au calculat niciodata cum pot sa vina peste cateva luni de la plata restantei si sa impuna penalitati pentru ea?
geni1 a scris:

In momentul de fata eu mi-am achitat restanta (inca din iulie). Este vorba de o asociatie de locatari. Nu s-au perceput niciodata penalitati. Nu s-au afisat, nu s-a pomenit vreodata de ele. Azi am avut nevoie de o adeverinta si nu mi se elibereaza pt ca va trebui sa platesc si o suma cu titlu de penalitati, care nu a fost calculata inca si sa nu uit ca peste 2 saptamani sa aduc buletinul pt a se transforma in asociatie de proprietari.
Am inteles ca asociatiile de locatari nu pot penaliza. Atunci, daca la 1 septembrie sa spunem ca se transforma in asociatie de proprietari - o sa inceapa sa calculeze retroactiv penalitatile .....si anume de cand? eu fiind la zi cu plata.

Multumesc frumos pt raspunsul dat deja (desi e ora asa tarzie....)

La infiintarea asociatiei de proprietari se face o verificare si calciulare a tuturor fondurilor, datoriilor, creantelor, etc. Este o lucrare ampla facuta de specialisti, cenzori, experti contabili. In urma acestei lucrari se incheie un protocol intre asociatia de locatari si asociatia sau asociatiile de proprietari ce se infiinteaza. Cu aceasta ocazie se calculeaza sau recalculeaza si penalizarile.
In evidentele noii asociatii de proprietari se inregistreaza toate datoriile catre furnizori, datoriile si fondurile fiecarui proprietar, inclusiv penalizarile calculate si neachiate.
Presupunem ca o asocaitie de proprietari nu aplica penalizari o anumita perioada pentru ca administratorul, presedintele, comitetul , etc nu s-au priceput. Dar furnizorii aplica penalizari pentru intarzierea platii facturilor. Dupa un timp furnizorul someaza ca va opri apa daca nu se achita penalizarile. Suparare mare, scandal, adunare generala, schimbam conducerea, etc. Conducerea asociatiei ia masuri de calculare sau recalculare a penalizarilor din urma cel putin pentru perioada in care s-au perceput penalizari de catre furnizori. Se aplica pentru orice suma restanat a fiecarui apartament. Aceste sume se folosesc pentru a achita penalizarile catre furnizori.
Am asemenea situatii concrete cand s-a apelat la specialisti din afara asociatiei care au calculat penalizari pentru 4 ani, 2 ani in urma . Sumele calculate si parafate de specialisti au fost afisat pe lista de plata pe o coloana separat: penalizari 1997-2001, sau penalizari 2001-2003.
Ce s-a platit e bun platit si nu se mai penalizeaza.
adriantot a scris:


1.Intr-o asociatie de locatari penalizarile nu se calculeaza conform legii 230/2007, maxim 0,2% pe zi si numai dupa 30 de zile de intarziere.
2. Se pot calcula si recalcula penalizari pentru restantele de plata pentru orice perioada din urma daca nu s-au calculat sau au fost gresit calculate atat la asociatiile de locatari cat si la asociatiile de proprietari , fiecare dupa regulile si reglementarile dupa care functioneaza. Furnizorii aplica penalizari pentru neplata in termen a facturilor atat asociatiilor de locatari cat si asociatiilor de proprietari.


Ati vrut sa ma contraziceti ca am gresit sau doar asa ca sa nu fiti de acord cu mine?

Daca nu se calculeaza dupa L230+norme dupa ce si cum se calculeaza?
Asociatiile dupa ce "reguli si reglementari functioneaza"?

Penalizarile se calculeaza doar la sumele afisate si restante. Nu se recalculeaza de cate ori are Asociatia factura cu penalizari sa vada de unde mai "ciupeste" 2 lei. Cenzorul/comisia de cenzori cum a verificat si aprobat listele pe care si-a pus semnatura?
Cat despre penalizarile facturate de catre furnizorii de utilitati legea prevede clar ca se recupereaza de la restantieri in cazul in care nu sunt bani sau de la persoana responsabila (in speta administratorul) in cazul in care intarzie plata. Tot prin lege Asociatia este obligata sa furnizeze lista restantierilor catre furnizorii de utilitati.
Ultima modificare: Joi, 20 August 2009
Presedintele, utilizator
@Presedintele
Nu va suparati, mie mi-a scapat acest aspect, in ce lege si ce articol .... " Asociatia este obligata sa furnizeze lista restantierilor catre furnizorii de utilitati"?

Alte discuții în legătură

Penalitati la o asociatie de proprietari carymen carymen buna, tuturor! am o asociatie de proprietari unde domnul administrator pentru neplata la scadenta a calculat penalitati de 0,2%pe zi intarziere(cf.aga), dar in ... (vezi toată discuția)
Calculul restantelor la asociatiile de locatari marieta99 marieta99 in cazul in care avem restante la intretinere (ca asociatie)provenite din neplata facturilor la furnizori plus penalitati,care dintre locatari sunt obligati sa ... (vezi toată discuția)
Penalizări cornel1592 cornel1592 Este legal : - se calculeze şi să se incaseze penalizări de întârziere, având în vedere faptul că distribuitorii ... (vezi toată discuția)