avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 261 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... recalculare cote intretinere pe ultimii 3 ani de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

recalculare cote intretinere pe ultimii 3 ani de administrator neatestat

este legal sa faca acest lucru ?
in primul rand din aceste recalculari eu am o situatie fericita in care ar trebui sa-mi fie returnati - in contul intretinerii 182 lei .
cenzorul existent are insa de dat 1400 lei si chiar si numai din acest motiv nu a semnat listele de intretinere , presedinta fiind amenintata ca ar putea ramane tap ispasitor , nu le-a semnat nici ea .
este legala afisarea unei liste de intretinere fara aceste semnaturi ?
este legala recalcularea aceasta ? nu este obligatoriu sa fie facuta de catre un expert contabil ?
este legal ca din plata unor restante la intretinere , banii sa fie dirijati spre niste cheltuieli care nu sunt urgente ?
daca va amintiti eu v-am expus subiectul " teava de apa rece pe conducta separata " intru-cat locatarii s-au interesat in diverse locuri si au inteles ca este ilegal sa taie tevile de apa rece originale ale blocului lasand alti locatari fara apa , au lasat-o mai moale cu strangerea banilor pentru acest proiect . drept urmare adm si presedinta sunt hotarate sa faca aceasta teava separata chiar luand din banii de intretinere .
multumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 26 August 2009
mezzo 61, utilizator
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 12:31, 8 Septembrie 2009
elga50 a scris:

@Iulian Manea
[...]In aceasta privinta ANAF e mai intelept decat multe persoane stiutoare, lasand in pace asociatiile sa se descurce cum pot si cu cine pot, ca si asa au probleme destule....... cu conditia sa se plateasca un minim de pesches = impozitul.

In cazul conventiilor civile de prestari servicii incheiate cu persoane care nu au asigurari de sanatate mai e cineva care vrea un "pesches": Casa de Asigurari de Sanatate.
Daa...:)....si acesta, uitasem de el....scuze! Dar si Dv. ati uitat sa-mi spuneti de casier si de proprietari....cum se rezolva acestea?
Ultima modificare: Sâmbătă, 29 August 2009
elga50, moderator
domnule iulian, chiar ne luati drept prosti ? #-o
codul muncii vorbeste despre CIM dar nu interzice conventiile civile. este chiar asa greu de inteles ?
cunoasteti expresia " ce nu este interzis, este permis " ?
eu zic sa va vedeti de cifrele dvs din domeniul contabil la carfe va pricepeti foarte bine, ca in domeniul juridic aveti multe de invatat
PS poate ar fi cazul sa cititi si regulamentul forumului ... postarile consecutive nu sint acceptate. folositi cu incredere butonul "EDITEAZA" . va garantez eu ca nu va musca :D
Ultima modificare: Sâmbătă, 29 August 2009
ContSters61266, utilizator
elga50 a scris:

@Iulian Manea

[...]Ce faceti Dv. daca in calitate de presedinte de asociatie, gasiti pe cineva care sa presteze ca (si) casier, dar care nu stie cata vreme va face asta, pentru ca nu e horatat asupra acestui lucru?

Ce faceti, in aceeasi calitate, daca vi se pune in vedere de catre proprietari ca ei nu doresc angajamente cu CIM, deoarece trebuie sa plateasca mult prea mult?
Sa nu-mi spuneti ca va dati demisia, ca nu v-as crede si chiar daca v-as crede v-as intreba ce ar trebui sa faca cel de va ia locul? Isi da si el demisia? Pana cand? Ca blocul trebuie sa functioneze.[...]

Ca presedinte, daca angajez pe cineva cu contract individual de munca si acesta dupa cateva zile se razgandeste si nu mai vrea sa lucreze ii fac o decizie de desfacere a contractului se face un pontaj cu zilele/orele lucrate si statul de salarii. Nu vad de ce, daca e fluctuatie de personal, trebuie sa fac neaparat conventie civila de prestari servicii.

In ce-i priveste pe proprietari/locatari acestia trebuie sa inteleaga ca legea trebuie respectata de toata lumea si pentru administrator, eventual si pentru femeia de serviciu, trebuie facut contract individual de munca.

Si eu sunt in comisia de cenzori in asociatia de proprietari a blocului unde locuiesc si stiu cat de greu este sa-i lamuresti pe oameni mai ales cand vad ca in alte parti se face altfel.
@felix34

Nu am sustinut ca tot ceea ce spun eu este perfect, insa in continuare cred ca am dreptate.

Contractele (conventiile) de prestari servicii incheiate pe Cod Civil sunt in continuare permise, insa in cazuri mult mai restranse decat erau inainte de aparitia noului Cod al Muncii. Tocmai asta s-a si urmarit; sa se mareasca masa celor care contribuie la asigurarile sociale, de somaj si de sanatate.

Interpretarea data de mine este ca daca activitatea are un caracter permanent (administratorul in cazul nostru) atunci este vorba despre munca salariata si intra sub incidenta Codului Muncii si trebuie incheiat CIM iar pentru un serviciu ocazional (persoana care tunde iarba in cazul nostru) pot incheia o conventie civila de prestari servicii.

Alte discuții în legătură

Despre salariul femeii de serviciu si al administratorului ndan57 ndan57 Buna ziua, as dori daca se poate o informatie despre salariul minimaplicat acum deoarece stiu ca in cazul unui CIM femeia de serviciu(sau un angajat) trebuie ... (vezi toată discuția)
Schimbare incadrare la asociatie de proprietari siveora19 siveora19 Un presedinte de la o asociatie de proprietari solicita un raspuns la urmatoarea intrebare: Poate comitetul executiv printr-o decizie conf art.29 alin 2 din ... (vezi toată discuția)
Cine plătește atestarea administratorului asociației de proprietari: asociația sau el? Adrijaan Adrijaan Cine plateste atestarea administratorului de la asociația de proprietari, asociatia sau el personal trebuie sa achite ? Administratorul nostru invoca art. ... (vezi toată discuția)