avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 951 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Datorie mare la intretinere, refuz incasare partiala
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Datorie mare la intretinere, refuz incasare partiala

Buna dimineata!Nu stiu cu ce sa incep,cert este ca mama si sora mea au o suta opt mil.la intretinere.Am mers sa le platesc eu noua zeci milioane si nu i a primit.Ce trebuie sa fac sau cum sa procedez.Au ajuns in aceasta situatie deoare mama nu are venit si sora mea are cateva luni de cand sa angajat,ramasa singura cu doi copii minori in intretinere plus mama la fel fara venit.Aici povestea este lunga dar nu cred ca conteaza.
Am vrut doar sa i ajut cu bani sa nu ramana pe drumuri dar administratora refuza.Unde ar trebui sa platesc .Va rog sa ma indrumati ca nu stiu cum sa procedez,multumesc frumos
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 10:46, 13 Noiembrie 2016
Multumesc frumos!Am incercat sa o pensionez pe caz de boala dar nu am reusit ,deoarece mama a refuzat internarea (macar ptr o sapatamna la Palazul mare ,sa poata beneficia de co.medical) Am vorbit atunci cu doctora si a zis ca nu are ce sa faca ,ca trebuie sa o convingem sa merga de buna voie,nu am reusit iar legea din Romania nu imi permite internarea cu forta,mai altel ca nu este agresiva.Acum, la 58 de ani si patru luni ,am reusit sa-i fac pensie dar partial anticipata ca are doar 31 de ani si cateva luni ,muncite.
Copilul cel mare este in clasa intai,si este dus si adus de mama,il mai uita pe la scoala.Pleaca cu cel mic dupa ea,nu are doi ani impliniti si nu poate merge la gradi.
Am sunat administratoara,am intrebat-o cum facem pana la urma sa pot face plata.A zis ca nu am cum face plata,i-am cerut numarul de cont si a zis ca nu are asociatia asa ceva si nu stie cine ma invatat pe mine sa depun bani in cont,nu exista cont.Am intrebat-o daca a vorbit cu avocata care zicea si a spus ca este plecata din localitate,deci pana la urma trebuie sa merg la tribunal sa fac reclamatie,clar nu vor sub nici-o forma sa primeasca bai.mi-a repetat sa vin cu toata suma...prifita ca nu am destui bani...asta este...Presedintele nu imi raspunde dar stie situatie ca era si dansul acolo.
Doamna Mona, contul asociatiei de proprietari trebuie mentionat pe lista lunara de intretinere. De asemenea acesta ar trebui sa se regaseasca si pe chitantele primite la plata intretinerii.

V-ati uitat la avizier sau pe o chitanta mai veche in cautarea acelui cont? Daca nu nu e afisat contul pe lista de plata sau daca nu aveti chitante, poate gasiti un vecin ce v-o poate arata.
In ce stadiu este procesul in instanta? Dati-ne un numar de dosar si numele judecatoriei sa ne lamurim. Mergeti la urmatorul termen in instanta si spuneti judecatorului ca aveti banii sa platiti imediat.
Eu nu stiu de ce nu s ecitesc cu atentie raspunsurile. V am oferit raspunsul in primul meu mesaj.

Repet: procedura ofertei reale urmata de consemnare. E reglementata de art.1005-1012 Ncpc si art.1510-1515, art.1524 C.civ

Art.1005

Când creditorul refuză să primească plata de la debitor, acesta din urmă este în drept să facă ofertă reală şi să consemneze ceea ce datorează.

Art. 1006
Procedura ofertei reale
(1) În scopul prevăzut la art. 1.005, debitorul va face creditorului, prin mijlocirea unui executor judecătoresc din circumscripţia curţii de apel în care se află domiciliul ori sediul creditorului sau domiciliul ales al acestuia, o somaţie, prin care este invitat să primească prestaţia datorată.
(2) În acea somaţie se vor arăta locul, data şi ora când suma sau obiectul oferit urmează să îi fie predat creditorului.

Art. 1008
Consemnarea sumei sau a bunului
(1) Dacă creditorul nu se prezintă sau refuză să primească suma ori obiectul oferit, executorul judecătoresc va încheia proces-verbal în care va consemna aceste împrejurări.
(2) În cazul prevăzut la alin. (1), debitorul, spre a se libera de datorie, va putea să consemneze suma sau bunul oferit la CEC Bank - S.A. sau la orice altă instituţie de credit ori, după caz, la o unitate specializată, iar recipisa de consemnare se va depune la executorul judecătoresc care a trimis somaţia. Procedura de consemnare a sumelor de bani este obligatorie pentru unitatea la care urmează a se face consemnarea şi nu poate fi condiţionată de existenţa acordului creditorului. Consemnarea bunurilor se face în condiţiile prevăzute de lege.
(3) Consemnarea va fi precedată de o nouă somaţie adresată creditorului în care se vor arăta ziua şi ora când şi locul unde suma sau, după caz, bunul oferit se va depune.

Ceea ce e cel mai important in situatia dvs este art.1010 Cpc.

Oferta de plată în faţa instanţei

(1) Oferta de plată poate fi făcută şi în timpul procesului, în faţa oricărei instanţe, în orice stadiu al judecăţii. În acest caz, prin încheiere, creditorul este pus în întârziere să primească suma sau, după caz, bunul. Dacă creditorul este prezent şi primeşte prestaţia datorată, liberarea debitorului se va constata prin încheiere.
(2) În cazul în care creditorul lipseşte sau refuză primirea prestaţiei, debitorul va proceda la consemnare conform dispoziţiilor art. 1.008 alin. (2), iar recipisa de consemnare va fi pusă la dispoziţia instanţei, care, prin încheiere, va constata liberarea debitorului.
(3) Încheierile prevăzute la alin. (1) şi (2) se atacă numai odată cu fondul, cu excepţia celor date în recurs, care sunt definitive.

Alte discuții în legătură

Probleme cu administratorul blocului Deldinik Deldinik am ramas datoare la intretinere iar acum d-na administrator nu mai vrea sa imi primeasca banii:O m-a dat in judecata pentru neplata.mama e proprietara ... (vezi toată discuția)
Plata intretinere si restante,refuz incasare bani unlocataranonim unlocataranonim Buna ziua,dupa cum multi romani resimt criza din greu si eu sunt unul dintre ei,am ramas o perioada fara loc de munca si normal ca s-au adunat ... (vezi toată discuția)
Privilegiu imobiliar Adriantot Adriantot Presedintele asociatiei de proprietari a trimis prin posta o notificare catre un proprietar cu datorii de peste 6 luni la asociatie. Proprietarul a refuzat sa ... (vezi toată discuția)