avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1088 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... alegerea reprezentantilor salariatilor
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

alegerea reprezentantilor salariatilor

Imi poate spune cineva daca exista vreo lege care sa reglementeaze alegerea reprezentantilor salariatilor. Care sunt modalitatile de alegere, remuneratia, etc
Cel mai recent răspuns: Bogdan_Polo , utilizator 14:15, 16 Noiembrie 2010
Buna,
In cazul in care e vb de aceiasi reprezentanti: in codul muncii se prevede ca alegerea reprezentantilor salariatilor se face cu votul a cel putin jumatate din numarul total al salariatilor, iar in legea 130/1996: La alegerea reprezentantilor salariatilor vor participa cel putin jumatate plus unu din numarul total al salariatilor. In acest sens care e cuantumul de voturi necesar?
1. La art.20 din Legea130/1996 se spune: "Reprezentanţii salariaţilor sunt desemnaţi în raport cu numărul voturilor obţinute".
2. Deci in ordinea numarului de voturi sunt alesi reprezentantii salariatilor.
Cred ca nu am fost suficient de clara: e vb de nr. total al salariatilor necesar pt alegerea reprezentantilor: trebuie jumatate din nr. salariatilor sau jumatate +1 din nr. salariatilor?
- trebuie ca la alegeri sa participe minim 50%+1 din nr total de salariati.
- un reprezentant poate fi validat daca va avea voturile a minim 50% din nr total de slaraiti/
1. Din Legea 130/1996:
Art. 20. - Contractul colectiv de muncă se poate încheia şi în unităţile în care nu există organizaţii sindicale sau acestea nu îndeplinesc condiţiile de reprezentativitate prevăzute la art. 18 alin. (2). În acest caz, salariaţii îşi aleg reprezentanţii la negociere prin vot secret. La alegerea reprezentanţilor salariaţilor vor participa cel puţin jumătate plus unu din numărul total al salariaţilor. Reprezentanţii salariaţilor sunt desemnaţi în raport cu numărul voturilor obţinute.

2. E foarte greu sa strangi toti salariatii, sau aproape toti, in acelasi timp pentru o adunare generala. Eu am mers intotdeauna pe varianta din Legea 130/1996.

Alte discuții în legătură

Alegerea reprezentantilor salariatilor alinaion82 alinaion82 Buna ziua! Societatea noastra vrea sa demareze negocierea colectiva. In acest sens, se vor alege reprezentantii salariatilor. La un nr de 54 angajati, am ... (vezi toată discuția)
Reprezentantii salariatilor Geta Ramona Geta Ramona Pot avea reprezentantii salariatilor functii de conducere in cadrul unitatii? (vezi toată discuția)
proces verbal al adunarii angajatilor alinaion82 alinaion82 • PROCES VERBAL al adunarii angajatilor incheiat cu ocazia alegerii reprezentantilor ... (vezi toată discuția)