avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1219 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... alegerea reprezentantilor salariatilor
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

alegerea reprezentantilor salariatilor

Imi poate spune cineva daca exista vreo lege care sa reglementeaze alegerea reprezentantilor salariatilor. Care sunt modalitatile de alegere, remuneratia, etc
Cel mai recent răspuns: Bogdan_Polo , utilizator 14:15, 16 Noiembrie 2010
julex a scris:

Buna pt negocierea CCM la un numar de 146 de salariati sunt suficienti 4 reprezentanti ai salariatilor? Dar pt 80 salariati 3 sunt suficienti?


Banuiesc ca fiecare este reprez. salariatilor aferenti unui punct de lucru.
Este corect.
Cum spune si d-na Grace_r, nu stipuleaza legea un maxim sau un minim, cel putin unul....
Eu la 130 am 1, inclusiv peste un punct de lucru.
Trebuie sa spun ca e dificil sa solicit reprezentantul si pentru probleme de la punctul de lucru, pentru ca nu cunoaste prea bine activitatea oamenilor si problematica. La anul, aleg cate unul separat.
Ultima modificare: Miercuri, 2 Septembrie 2009
Doina Elena, Consultant resurse umane
tudorvaleriu a scris:

julex:
1. Nu confundati lucrurile, sunt doua probleme distincte.
2. Reprezentantii salariatilor (conf. Legii 130/1996) sunt alesi pentru a apara si promova interesele salariatilor si a negocia CCM acolo unde nu exista sindicat.
3. Comitetele de sanatate si securitate in munca se refera exclusiv la problemele de protectie a muncii.
4. Si Codul muncii (art.224-2209) si Legea 130/1996 fac referire la aceiasi reprezentanti.
5. Cele 20 de ore intra in cele 8 ore de munca si sunt platite de angajator.


Am un reprezentant care spune ca trebuie sa-i reduc programul de lucru cu 20 de ore si sa-i reduc din atributii, intrucat "fiind reprezentant al salariatilor i-am dat atributii in plus fata de alte persoane care sunt pe aceeasi pozitie si sunt platite la fel"

I-am raspuns ca mandatul este acordat de salariati, nu de angajator iar angajatorul nu-i poate reduce programul de lucru sau atributiile.
Aveti alte recomandari?
1. Se poate interpreta si ca se reduce programul lunar cu 20 de ore. Adica in cele 168 de ore ale unei luni intra 148 de ore pentru sarcinile de serviciu si 20 de ore pentru activitatile de reprezentant al salariatilor (aceste din urma ore platite de angajator)
2. Fata de cele spuse mai sus (si de dvs. si de mine) nu se justifica reducerea sarcinilor de serviciu ale reprezentantului salariatilor.
daca se ajunge la reducerea programului de lucru, ii pot cere justificarea timpului? in ce fel a fol
1. Oficial (adica cu act aditional la CIM) nu se poate face reducerea programului de lucru.
2. Din experienta va spun ca s-ar putea sa nu aiba ce face in acele 20 de ore. Dar e bine sa aiba un timp alocat lui in care sa vina salariatii sa solicite rezolvarea diferitelor probleme pe care le au cu angajatorul.

Alte discuții în legătură

Alegerea reprezentantilor salariatilor alinaion82 alinaion82 Buna ziua! Societatea noastra vrea sa demareze negocierea colectiva. In acest sens, se vor alege reprezentantii salariatilor. La un nr de 54 angajati, am ... (vezi toată discuția)
Reprezentantii salariatilor Geta Ramona Geta Ramona Pot avea reprezentantii salariatilor functii de conducere in cadrul unitatii? (vezi toată discuția)
proces verbal al adunarii angajatilor alinaion82 alinaion82 • PROCES VERBAL al adunarii angajatilor incheiat cu ocazia alegerii reprezentantilor ... (vezi toată discuția)