avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 501 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Pagubit nemultumit de despagubirea oferita de RCA ...
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Pagubit nemultumit de despagubirea oferita de RCA -dauna totala

Am produs o tamponare in urma careia am avariat un autoturim.Socitetatea de asigurari unde am RCA-ul,conform modelului de calcul specific (vechime,km la bord si stare auto) a oferit pagubitului o suma (aprox 7200 RON )cu care acesta nu este de acord si doreste sa ma dea in judecata pe mine cerandu-mi o suma mult mai mare ( 5500 EUR).
Doresc sa stiu CONCRET daca este posibil ca vreo instanta de judecata din Romania ma poate obliga sa platesc EU despagubiri,in conditiile in care detin asigurere obligatorie si aceasta,conform normelor CSA ,a oferit despagubirea conform calculului facut dupa normele in vigoare.Doresc sa stiu daca valoarea masinii avariate se poate calcula(si lua in calcul de o instanta de judecata din Romania)si altfel decat dupa normele CSA.
Am auzit si citit de atatea situatii similare cu pareri pro si contra,dar nimic concret.
Precizez ca pagubitul NU a incasat suma propusa de asiguratorul meu.
Cel mai recent răspuns: adriands , utilizator 20:00, 9 Aprilie 2011
offf numai inteleg nimic.Pana la urma vinovatul poate fi sau nu dat in judecata?Sunt atatea pareri ....
In primul rand in astfel de cazuri nu este vorba de o actiune in revendicare, ci de o actiune in pretentii.
Actiunea in revendicare, intr-o definitie neacademica, este actiunea prin care proprietarul, care a pierdut posesia unui bun individual determinat, cere instantei sa i se stabileasca dreptul de proprietate asupra bunului si sa redobandeasca posesiad e la cel care il stapaneste fara a mai fi proprietar.
Actiunea in pretentii are ca obiect valorifirea unui drept de creanta (recuperarea unei sume de bani), cea in revendicare valorificarea dreptului de proprietate incalcat.
In materia asigurarillor si a raspunderii civile obligatorii auto L.136/1995 si Ordinul CSA privind Normele RCA in vigoarea la data producerii accidentului au caracterul unei legislatii speciale fata de Codul civil care este legislatia generala, iar regula este ca specialul are intaietate in fata generalului. Adica se au in vedere normele speciale cand se judeca un astfel de caz si daca acestea nu dispun se merge la general (codul civil).
L.136/1995 dispune in art.54 ca "despagubirea se stabileste si se efectueaza conform art.43 si 49 (nota mea - art. trimit la Normele RCA), iar in cazul stabilirii prin hot. judec., drepturile persoanei pagubite se exercita impotriva asiguratorului de raspundere civila, in limita obligatiei acestuia, cu citarea obligatorie a persoanei/lor raspunzatoare de producerea accidentului in calitate de intervenienti fortati". Deci ca pagubit legea ma obliga sa ma duc cu actiunea in pretentii pe asiguratorul RCA si sa primesc despagubirea in limita obligatiei acestuia stabilita prin Normele CSA. Am avut mai multe cazuri din care dau unul ca exemplu: reparatia unui auto Dacia facea 9000 lei, achitati de persoana pagubita la service pentru ca a vrut sa il repare, iar in instanta nu i s-a acordat decat suma maxima de despagubire pe RCA calculata cf. normelor care era in jur de 5000 in urma expertizei efectuate. S-a motivat ca din momentul in care legea ne obliga sa calculam astfel si considera ca atat face un auto (second hand) cu proprietati similare pe piata la data accidentului nu e legal si echitabil sa se achite cval mult mai mare a reparatiilor pentru ca asa a dorit sa procedeze persoana pagubita.
Asa cum am spus in cazul autoturismelor situatia este fericita pentru ca avem niste criterii precise, reglementate in baza carora sa calculam uzura.
In cazul celorlalte bunuri (cazul frigiderului) ar trebui sa se procedeze similar insa este mai greu sa se determine uzura. Nu cunosc sa existe niste criterii de stabilire a acesteia, poate un evaluator are mai multe cunostinte in domeniu.
Oricum stiu ca bunurile aflate in patrimoniul unei societati isi diminueaza anual valoarea in baza unor norme legislative ajungand pana la casare. La fel nu ma avant mai mult pentru ca nu cunosc domeniul.
In astfel de cazuri eu consider ca mai mult de valoarea unui bun second hand cu proprietati similare de pe piata nu se poate acorda. De exemplu, pentru ca cunosc cat de cat piata it, acum 3 ani cand mi-am cumparat calculatorul am dat in jur de 3000 lei, si nu stiu daca azi face mai mult de 1000 in cazul fericit in care pot sa il vand. Insa cu 1000 lei imi iau ceva mult mai performat.
Vreau sa zic ca piata bunurilor este una dinamica si fiecare caz in parte trebuie judecat ca atare.
Nu discut aici despre opere de arta, bijuterii sau alte bunuri care isi maresc valoarea in timp si a caror despagubire se stabileste doar in urma unei expertize efectuate de un specialist.

In cazul in care persoanelor responsabile de accident le sunt solicitate sume suplimentare fata de cele oferite de asigurator persoanei vinovate, nu dati nici un ban, lasati pe pagubiti sa va dea in judecata, introduceti asiguratorul in proces si invocati in aparaea dvs. prin aparator ceea ce am sustinut eu in aceste posturi. In mod normal ar trebui sa nu aveti probleme.
Ultima modificare: Joi, 12 Noiembrie 2009
Alexandru Stratopol, Consilier juridic
Pagubitul a dat in judecata compania de asigurari si pe mine,a pierdut atat primul proces cat si recursul.Decizia irevocabila a tribunalului (2 procese,1an si 1 luna) a fost ca primeste exact cat i s-a oferit de compania de asigurari prima data,calcul facut dupa normele CSA.
Va multumesc celor ce ati intervenit cu informatii concrete.
Nu este cazul sa va agitati ca nu veti plati nimic chiar daca o sa va cheme in instanta. Daunele le va plati asiguratorul dar numai in limita stabilita de lege.
Lasati-l sa va dea in judecata pt. ca o sa cheltuie banii fara rost. Nu veti plati nimic ,totul va fi platit de asigurator dar numai in limitele legii, adica doar 75% din valoarea reala a masinii la data evenimentului. Asa ca nu e cazul sa va agitati.

Alte discuții în legătură

Despagubiri in caz de dauna totala auto dorinamanci dorinamanci Am fost victima unui accident auto in urma caruia masina mea a suferit daune majore. Societatea de asigurari considera ca se incadreaza la daune totale. Este ... (vezi toată discuția)
Asigurare rca - val daune mai mare decat val acordata de asigurator otiliap otiliap buna ziua acum 2 zile am facut un accident de masina , eu am fost de vina , m-am inteles pe care amiabila cu celalat sofer, i-am dat asigurarea, azi m-a sunat ... (vezi toată discuția)
Accident rutier masina parcata Cristina Radu Cristina Radu Buna seara.In luna noiembrie a anului trecut-2010- masina familiei mele a fost grav avariata in timp ce era parcata in fata casei, de catre o soferita care a ... (vezi toată discuția)