avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1197 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Comisia de Avizare și Control de pe lângă INML a ...
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Comisia de Avizare și Control de pe lângă INML a recomandat o noua expertiza psihiatrica

Am un caz încadrat juridic pe omor calificat și conform raportului de expertiza medico-legala psihiatrica a rezultat ca inculpata nu a avut discernământ astfel ca infractiunea a fost săvârșită fără discernământ.

Problema este ca urmează a se efectua o noua expertiza și îmi pare curios sa se facă alta expertiza întrucât nu am înțeles motivele.

Parchetul era nemulțumit și apoi s-a făcut o ședință și s-a hotărât în acest sens.

Expertizele psihiatrice sunt foarte sensibile și medicul legist poate considera și în alt fel.
Dacă vor fi doua expertize cu rezultat diferit va trebui făcută și o contra expertiza.

Nu am inteles care este temeiul legal în baza căruia comisia de Avizare și Control de pe langa INML Bucuresti a dispus o noua expertiza.

Avem legislație similara și la alte expertize de specialitate?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 20:25, 25 Martie 2017
In sfarsit, s-a deschis CD-ul...
E vorba de art. 25 alin. (1) lit a din OUG nr 1/2000.

Art. 25. − (1) Comisiile de avizare şi control al actelor medico-legale din cadrul institutelor de medicină legală examinează şi avizează:
a) actele de constatare sau de expertiză medico-legală, efectuate de serviciile de medicină legală judeţene, în cazurile în care organele de urmărire penală sau instanţele judecătoreşti consideră necesară avizarea;

Exact cum am banuit, procurorul a respectat legea (OUG nr.1/ 2000) si a cerut un aviz. In ultimul mesaj spuneti de cei 4 medici (probabil din cadrul IML teritorial) care au efectuat expertiza initiala.
Avizul INML central pe o expertiza deja efectuata este de fapt o noua expertiza si este facuta de o comisie de medici, care poate aviza favorabil sau infirma concluziile expertizei initiale. Infirmand, avizul comisiei de la nivelul INML central este cel pe care il are in vedere procurorul. Acesta este motivul pentru care am scris ca in timpul cercetarii penale, procurorul nu vad de ce sa mai ceara o contraexpertiza.
De fapt, articolul de lege nominalizeaza pe langa procuror si instantele judecatoresti care pot cere avizul INML central la expertize efectuate de IML teritorial.
Va multumesc pentru toate raspunsurile date.

In privinta legalitatii mi-am dat seama ca nu are cum sa faca ceva la limita legii ( dar legal ) din moment ce eu tocmai la respectarea drepturilor procedurale vegheam...
Mi-a ascuns cu art. 25 insa...si probabil din motivul ca am multe idei...si pot strica socotelile oricat de legal ar fi ceva...intrucat legea este una...dar are mai mereu 2 variante...in opinia mea...

Inteleg ca, daca aceasta noua expertiza infirma concluziile din expertiza anterioara situatia inculpatei devine dramatica...indiferent de care ar fi adevarul psihiatric...pentru ca daca pot exista 2 opinii medico-legale doar una se va lua in seama...
Este echivalentul la ceea ce ziceam eu mai sus cu legea ca este una dar sunt 2 variante...
In fine...

Vedeti...cum este cu corectitudinea...?

Ceea ce nu am inteles, este de ce nu s-ar mai putea face o contraexpertiza in urmarirea penala.
Procurorul nu prea isi doreste sa iasa cu discernamant persoana dar in mod sigur a cerut avizarea ca sa fie sigur.Eu il inteleg ca este un caz teribil de incordat...
Problema este ca, siguranta lui nu va fi si siguranta mea...daca noua expertiza psihiatrica ar stabili altfel decat prima...
Mie imi pare putin si ceva necurat la mijloc...dar sper sa gresesc...si chiar ar fi bine sa gresesc...
Din pacate, sunt multi care pot fi condamnati aiurea...si daca nu au avut discernamant la momentul comiterii faptei...

De aceea apare in discutie o contraexpertiza...si dupa parerea dvs. credeti ca s-ar respinge de procuror?
Oricum, este clar ca se va cere si la instanta si nu are nicio logica sa se faca o trimitere in judecata si in caz de contraexpertiza sa se constate ca inculpata nu avea discernamant la momentul comiterii faptei...
Logica ar putea fi doar aceea ca, daca parchetul ar respinge contraexpertiza, inculpata ar mai avea o sansa la instanta ca sa se respinga o contraexpertiza tot la fel cum ar respinge si parchetul...dar sansele ar fi infime dupa parerea mea...

Mai exista si instanta de apel...in afara de prima instanta...presupunand ca s-ar respinge de prima instanta o contraexpertiza psihiatrica...

In mesajele de inceput ale discutiei ati scris de aviz al INML (central) si de recomandarea de a se face de fapt o noua expertiza. Avizul poate fi considerat ca dat pe documente existente la dosar, fara o noua examinare psihiatrica si/ sau psihologica, desi fiind vorba de o comisie de medici este greu de crezut ca isi dau doar cu parerea si ca nu vor solicita si o reexaminare/ testare in fata comisiei a persoanei respective.
In cazul efectuarii unei noi expertize, reexaminarea/ testarea persoanei respective ar fi obligatorie.
Am inteles ca s-a convenit pentru un aviz al INML central, caz in care avizul asupra expertizei intocmite de IML teritorial este cel care primeaza in logica procurorului.
Ca sa se aprobe o contraexpertiza in timpul cercetarii penale si de fapt chiar si in timpul judecarii dosarului este nevoie de argumente puternice/ probe, documente certe. Cred ca astfel de probe/ documente pot fi obtinute numai daca exista antecedente consemnate in dosarul medical al persoanei expertizate.
Considerentele mele sunt in logica lucrurilor, cu legea in fata. Nu am de unde sti ce gandeste procurorul de caz.
Cred ca un rol esential in stabilirea procedurii de urmat de catre procurorul de caz poate avea documentul intocmit de procurorul de serviciu/ politie in urma cercetarii la fata locului, in momentul producerii evenimentului (agresiune ?!) si/ sau probele recoltate de criminalisti, dupa caz.
In instante, intervine rolul avocatului pentru a convinge de necesitatea unei contraexpertize.
Butonand putin, am descoperit Regulamentul INML de aplicare al OG nr.1/ 2000 aici: [ link extern ]
Art.26-28 aduc elemente noi in discutia noastra, legate de modul de lucru al comisiei superioare de avizare din cadrul INML. M-am edificat asupra ideii de aviz sau expertiza noua, care au aparut la inceputul discutiei.
OG nr. 1/ 2000 a fost aprobata prin Legea nr. 459/ 2001 (publicata MO nr. 418/ 2001).

Alte discuții în legătură

Lipsa de echitate și încălcarea principiului egalității armelor în faza de urmarire penala CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Într-un caz parchetul a solicitat o noua expertiza medico-legala psihiatrica și Comisia de Avizare și Control a avizat favorabil. Problema este ca exista o ... (vezi toată discuția)
Modificarea art. 184 din codul de procedură penală ContSters396991 ContSters396991 (1) În cazul infracţiunilor comise de minorii cu vârsta între 14 şi 16 ani, în cazul uciderii sau vătămării copilului nou-născut ori a fătului de ... (vezi toată discuția)
Expertiza in noul cod de procedura penala aprobat prin legea nr. 135/ 2010, in vigoare incepand cu data de 01.02.2014 POPA GHEORGHE POPA GHEORGHE CAPITOLUL VII Expertiza ART. 172 Dispunerea efectuării expertizei (1) Efectuarea unei expertize se dispune când pentru constatarea, clarificarea sau ... (vezi toată discuția)