avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1198 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Comisia de Avizare și Control de pe lângă INML a ...
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Comisia de Avizare și Control de pe lângă INML a recomandat o noua expertiza psihiatrica

Am un caz încadrat juridic pe omor calificat și conform raportului de expertiza medico-legala psihiatrica a rezultat ca inculpata nu a avut discernământ astfel ca infractiunea a fost săvârșită fără discernământ.

Problema este ca urmează a se efectua o noua expertiza și îmi pare curios sa se facă alta expertiza întrucât nu am înțeles motivele.

Parchetul era nemulțumit și apoi s-a făcut o ședință și s-a hotărât în acest sens.

Expertizele psihiatrice sunt foarte sensibile și medicul legist poate considera și în alt fel.
Dacă vor fi doua expertize cu rezultat diferit va trebui făcută și o contra expertiza.

Nu am inteles care este temeiul legal în baza căruia comisia de Avizare și Control de pe langa INML Bucuresti a dispus o noua expertiza.

Avem legislație similara și la alte expertize de specialitate?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 20:25, 25 Martie 2017
Este greu de formulat o apreciere, fara a vedea persoana, chiar a asista la expertiza. Procedurile nu pot fi incalcate de catre experti.
Referitor la expertul parte, in cazul medicilor legisti acestia pot fi desemnati tot din randul medicilor INML. Dupa stiinta mea, experti idependenti, acreditati la MJ nu sunt pe aceasta specializare. Ma gandesc ca pot sa fie straini acreditati de MJ.
Personal, nu sunt optimist in aprobarea unei contraexpertize din motivul ca nu vad cine ar face-o in tara, chiar daca INML ar putea sa desemneze o alta comisie decat cea deja nominalizata/ acreditata in cadrul INML.
Nu cred sa fie intamplatoare prevederea de regulament (de altfel legala), conform careia se poate recomanda de catre comisia de avizare, efectuarea unei alte expertize (tot de catre IML local) pentru o noua vizionare a persoanei, supuse apoi tot avizului INML central. Nu am idee din ce motiv, posibil pentru a nu se ajunge la condamnarea de nevinovati.
Experti parte se pot numi din cadrul medicilor legisti din alte judete.
Eu am in vedere medici legisti la egalitate cu ceea ce exista la Bucuresti ca si valoare si probitate profesionala...si nu aceasta ar fi problema...ci banii pentru a fi platit expertul parte...pentru ca exista si cheltuieli suplimentare...
INML nu permite experti parte din Bucuresti...in cazurile de la Bucresti, ca si paranteza...(ca sa intelegeti mai bine)

INML este un fel de stat in stat considerat...dar din punctul meu de vedere nu este precum Vaticanul...
Nu eu il consider un stat in stat...si nici nu il voi considera...ci organele il considera asa...

Din punctul meu de vedere exista riscul ca o persoana care a comis o fapta fara a avea discernamant sa ajunga la inchisoare.
Ati zis bine ca nu prea aveam ce sa fac.
Rolul meu era insa de observator independent in faza de urmarire penala, cumva, cum sunt trupele ONU...doar sa vegheze la respectarea drepturilor fundamentale ale omului...fara sa intervina in mod efectiv...
E adevarat ca as fi putut interveni dar si dvs. considerati ca este legal cum s-a procedat...

Daca ati fi intervenit, procurorul v-ar fi pus in fata textul de lege si tot nu ati fi putut face pasi inainte.
M-ati facut curios, sa aflu unde veti ajunge in final.
Cred ca va puneti prea mari sperante in expertul parte indiferent cine ar fi acesta. Sa nu uitam ca expertul parte participa la expertiza ca observator, nu el stabileste modalitatea de conducere a expertizei si daca nu este de acord cu concluziile raportului intocmit de expertul/ expertii desemnat(i) intocmeste separat concluzii in care isi sustine punctul de vedere. In final, procurorul/ instanta analizeaza si hotaraste. Cum o noua expertiza/ o contraexpertiza este efectuata de mai multi medici, este greu de crezut ca parerile expertului parte daca sunt diferite de cele ale comisiei de experti vor avea greutate in fata procurorului/ instantei.
Cele susmentionate pot fi idei de contestare ale avocatului, dar cam atat, dupa parerea mea.
Nu stiu daca INML central accepta expert parte din cadrul IML teritorial/ din judete, mai de graba, nu.
In mod obligatoriu INML nu accepta decat experti parte din alt judet.Din Bucuresti sub nicio forma.
Sunt profesori de medicina medico-legala si in Bucuresti si in alte judete.
De aceea ziceam ca este scump...si nu stiu daca va rezista inculpata financiar...
Sa nu uitam ca in prezent s-a stabilit ca inculpata nu a avut discernamant...
Deci, nu este chiar asa de simplu...

Pentru mine nu conta ce ar fi facut procurorul ci ceea ce as fi facut eu, dar se pare ca era mult prea complicat ca sa fac demersuri juridice...si presupunand ca s-ar fi ajuns la o judecata instanta ar fi putut considera la fel avand in vedere avizul dat de INML.
In opinia mea, inca exista principiul egalitatii armelor chiar daca a fost in buna masura amputat prin legile noi.

Este insa cu adevarat complicata situatia ca era ceva ce pentru mine era lamurit cu privire la lipsa de discernamant a inculpatei in momentul comiterii faptei iar acum am ajuns sa ma intreb ce va mai urma...pentru ca fiecare medic poate avea opinii medicale destul de diferite in materie de psihiatrie...
Ultima modificare: Joi, 16 Martie 2017
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Parchetul/ procurorul daca solicita o noua expertiza (de fapt si pe prima) are obligatia sa achite onorariul. Este adevarat ca fondurile la dispozitia parchetului sunt limitate si se recurge la solicitarea acceptului de plata pentru partea in dosar care este interesata de expertiza. Lipsa fondurilor poate genera intarzieri in solutionarea dosarului.

Alte discuții în legătură

Lipsa de echitate și încălcarea principiului egalității armelor în faza de urmarire penala CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Într-un caz parchetul a solicitat o noua expertiza medico-legala psihiatrica și Comisia de Avizare și Control a avizat favorabil. Problema este ca exista o ... (vezi toată discuția)
Modificarea art. 184 din codul de procedură penală ContSters396991 ContSters396991 (1) În cazul infracţiunilor comise de minorii cu vârsta între 14 şi 16 ani, în cazul uciderii sau vătămării copilului nou-născut ori a fătului de ... (vezi toată discuția)
Expertiza in noul cod de procedura penala aprobat prin legea nr. 135/ 2010, in vigoare incepand cu data de 01.02.2014 POPA GHEORGHE POPA GHEORGHE CAPITOLUL VII Expertiza ART. 172 Dispunerea efectuării expertizei (1) Efectuarea unei expertize se dispune când pentru constatarea, clarificarea sau ... (vezi toată discuția)