avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1160 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Comisia de Avizare și Control de pe lângă INML a ...
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Comisia de Avizare și Control de pe lângă INML a recomandat o noua expertiza psihiatrica

Am un caz încadrat juridic pe omor calificat și conform raportului de expertiza medico-legala psihiatrica a rezultat ca inculpata nu a avut discernământ astfel ca infractiunea a fost săvârșită fără discernământ.

Problema este ca urmează a se efectua o noua expertiza și îmi pare curios sa se facă alta expertiza întrucât nu am înțeles motivele.

Parchetul era nemulțumit și apoi s-a făcut o ședință și s-a hotărât în acest sens.

Expertizele psihiatrice sunt foarte sensibile și medicul legist poate considera și în alt fel.
Dacă vor fi doua expertize cu rezultat diferit va trebui făcută și o contra expertiza.

Nu am inteles care este temeiul legal în baza căruia comisia de Avizare și Control de pe langa INML Bucuresti a dispus o noua expertiza.

Avem legislație similara și la alte expertize de specialitate?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 20:25, 25 Martie 2017
Da, este adevarat cu lipsa fondurilor.

Am avut un caz de omor in care aparam vatamata si partea civila si aceasta era foarte stresata pentru ca inculpatul era arestat preventiv in faza de urmarire penala si mai erau 2 saptamani si se implinea termenul de 6 luni de arest preventiv in UP.Nu sosise expertiza de la INML si inculpatul nu putea fi trimis in judecata.A sosit intr-o saptamana si inainte de cele 6 luni si a fost trimis in judecata la timp.

In cazul expus inculpata nu va achita expertiza medico-legala psihiatrica dar fonduri se pot gasi pentru urgentare.

Se efectueaza expertiza dar INML nu o trimite pana nu isi ia banii.
Stiti ca, sunt cumva un fel de stat in stat...
Mi se pare corect ca pentru munca depusa sa primesti banii, la timp.
Expertiza tehnica judiciara mentioneaza obligativitatea achitarii onorariului provizoriu, dar si faptul ca se poate (adica nu este obligatoriu) negocia costul si termenul de depunere raport de expertiza. Politia doreste raportul de expertiza fara sa dea vreun ban ca onorariu provizoriu (macar). Cu parchetul se negociaza, de regula. Instantele stabilesc un onorariu provizoriu, de regula, modic. Sunt trecut prin toate fazele expuse anterior. De cele mai multe ori, nu am depus raportul pana nu a fost achitat onorariul cerut, avand grija ca la data desemnarii pentru expertiza sa intocmesc, documentat, o evaluare a costurilor finale si sa cer anticipat aprobarea acestora.
INML nici nu se apuca de expertiza daca nu sunt virati toti banii ceruti in cont.
INML efectueaza expertiza dar nu o comunica pana nu primeste banii in anumite situatii si mai ales in caz de expertize medico-legale psihiatrice daca inculpatul nu este arestat preventiv.

Este adevarat ca munca trebuie platita.
La instante am observat ca expertii solicita o majorare de onorariu in anumite cazuri si instanta de regula admite solicitarea expertului, in caz de expertize contabile, s.a.m.d.

Mie imi par cu cantec unele expertize efectuate in materie de accidente rutiere cu victime.Nu in toate cazurile, dar mereu cand exista expert parte apar multe nereguli care nu se vedeau cu ochiul liber.
Am avut insa si situatii in care toti expertii au cazut de acord ca a fost culpa exclusiva a persoanei decedate care conducea un autoturism.
Poate sa fie destul de periculos cu expertiza daca expertul nu este suficient de atent sau daca pur si simplu ii scapa ceva...din varii motive...
La efectuarea expertizei, expertii indiferent de rolul lor (desemnat/ parte) au, de regula, aceeasi specializare de expertiza, au la dispozitie aceleasi date din dosar si din teren, se refera la aceleasi acte normative. Viziunea fiecaruia dintre experti (desemnat/ parte) se regaseste doar in modul de concluzionare, in special la nuantare. De cele mai multe ori, concluziile expertilor coincid si dupa parerea mea asa este normal.
Eu am vazut situatii in care expertul desemnat de organul judiciar nu a vazut aspecte esentiale.
Am avut un caz in care expertul parte mi-a spus ca omul este nevinovat in mod clar desi era condamnat definitiv.
Din pacate, nu am reusit sa ajung la admiterea cererii de revizuire pentru motivul ca nu existau imprejurari noi...in sensul ca ceea ce nu a vazut expertul desemnat de politie se afla la dosar si nu are caracter de noutate.
Eu m-am ocupat de caz cand persoana era deja condamnata definitiv si se judecase cativa ani...dar...slab, as zice, desi a avut mai multi avocati...Nu au stiut sa se judece desi au fost multi avocati...si nu chiar slabi...
Frustrant...dar asa este legea in Romania...dupa ce persoana este condamnata definitiv...

Ati inteles de ce am anumite indoileli cu a se vedea sau nu ceva la o expertiza?
Ultima modificare: Vineri, 17 Martie 2017
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

Alte discuții în legătură

Lipsa de echitate și încălcarea principiului egalității armelor în faza de urmarire penala CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Într-un caz parchetul a solicitat o noua expertiza medico-legala psihiatrica și Comisia de Avizare și Control a avizat favorabil. Problema este ca exista o ... (vezi toată discuția)
Modificarea art. 184 din codul de procedură penală ContSters396991 ContSters396991 (1) În cazul infracţiunilor comise de minorii cu vârsta între 14 şi 16 ani, în cazul uciderii sau vătămării copilului nou-născut ori a fătului de ... (vezi toată discuția)
Expertiza in noul cod de procedura penala aprobat prin legea nr. 135/ 2010, in vigoare incepand cu data de 01.02.2014 POPA GHEORGHE POPA GHEORGHE CAPITOLUL VII Expertiza ART. 172 Dispunerea efectuării expertizei (1) Efectuarea unei expertize se dispune când pentru constatarea, clarificarea sau ... (vezi toată discuția)