adrin a scris:
ligiana a scris:
Sper sa nu te superi, dar iti voi raspunde teoretic, nu practic, avand in vedere ca am 2 ani de carte funciara. Sa presupunem ca avem 2 imobile, care, logic, sunt inscrise in 2 carti funciare diferite. Pe cele 2 imobile sunt aceiasi 2 proprietari, x si y, fiecare in cota de cate 1/2 parte. Se incheie un act de partaj la notariat, din care rezulta ca, in urma partajului, x devine proprietar in cota de 1/1 parte asupra primului imobil, iar y devine proprietar in cota de 1/1 parte asupra celui de-al doilea imobil. Avand in vedere ca in momentul de fata, in fiecare dintre cele doua carti funciare apar: x, in cota de 1/2 parte; y, in cota de 1/2 parte, ce parere ai, trebuie, sau nu, supus actul de partaj publicitatii imobiliare? Eu zic ca da. Am citit si eu in Liviu Pop cum ca actele declarative nu sunt supuse publicitatii imobiliare. Dupa cum vezi insa, sunt. Dar nu va luati dupa ce-am spus eu. Teoria e una si pracica alta, dupa cum vad.
Nu ma supar ci ma bucur ca mai invat...! Si se intabuleaza fiecare drept exclusiv, acestea devenind opozabile tertilor de la data inregistrarii cererii? ori se inscriu cu data retroactiva a nasteri starii de indiviziune? ori ce fel de inscriere se face in asa fel incat sa nu fie afectat efectul esential retroactiv al partajului?
Se inscriu de la data nasterii starii de indiviziune, fiindca se presupune ca, cel in al carui lot cade imobilul respectiv, in tot acest timp a fost proprietarul de drept al imobilului.