avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 950 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... admitere inm 2010
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

admitere inm 2010

haideti sa ne apucam de treaba
sa incepem cu cartile necesare pentru studiu
poate dintre cei care au reusit anul acesta ne mai posteaza o data cartile de pe care au invatat si cartile de grile ( editiile , editurile , autorii )

eu am urmatoarele carti 1 civil partea generala - beleiu ( am inteles ca boroi e indicat dar as vrea sa stiu care e ultima aparitie si la ce editura )
2. reale - filipescu ; liviu pop ( multi il indica pe barsan - la fel as vrea sa stiu ultima aparitie si editura )
3. obligatii - barsan
4. contracte - deak
5. contracte - deak
6. penal general - mitrache
7. penal special - toader
8. procedura civila - eu am Ciobanu &Boroi , curs selectiv pt licenta ( as dori si mihaela tabarca dar vreau detalii , an de aparitie , editura si titlu pt ca am vazut ca are mai multe carti scoase )
9 . procedura penala - neagu si MARELE COD

credeti ca putem avea surpriza ca anul viitor sa se mearga pe noile coduri ?
SPOR LA TREABA !
Ultima modificare: Joi, 17 Septembrie 2009
ENGFULL, utilizator
rino83 a scris:

Cer scuze ca expun si eu umilele mele cunostinte, dar la exemplul de mai sus este vorba si de o tentativa perfecta asupra victimei vizata initial, deoarece activitaea infractionala se executa integral, dar rezultatul specific infractiunii executate nu se produce fata de persoana luata in vizor.

Sunt de acord cu tine exista clar o tentativa perfecta fata de victima vizata. Problema care se pune e ce se retine fata de victima efectiv lezata: o infractiune de omor care implica cel putin o intentie indirecta sau o ucidere din culpa. Eu cred ca se retine uciderea din culpa. Se va putea retine insa un omor in ipotezele in care actiunea autorului avea sanse mici de reusita fiind extrem de probabil ca o alta persoana decat cea vizata sa fie ucisa. De exemplu daca distanta de la care s-a efectuat tragerea era una foarte mare, daca autorul nu vedea bine etc. In astfel de cazuri nu avea pe ce sa se bazeze in credinta lui ca va nimeri persoana vizata si nu pe o alta deci va exista o intentie indirecta fata de persoana ucisa.
Da, mi se pare pertinent rationamentul tau...acum latura subiectiva, deci si incadrarea,se vor determina in raport de imprejurarile concrete in care s-a savarsit fapta.
Daca imi pot exprima si eu umila mea parere vizavi de acest subiect.

In anul 3 la penal special am discutat exact aceasta chestiune, neexistand o parere unitara in practica.

Din punctul MEU de vedere as retine omor savarsit prin intermediul vinovatiei indirecte. Atunci cand a ochit/manevrat prost arma, faptuitorul a constientizat ca datorita neantrenamentului sau in manevrarea armei s-ar putea sa nimereasca alta persoana ori atunci cand victima s-a aflat la mare distanta, a ACCEPTAT faptul ca poate omori alta persoana, chiar daca nu a urmarit acest fapt. Cand ai in mana o arma de foc sau chiar si o arma in sensul unui arc cu sageti (la fel de mortal) iti dia seama ca actionarea sa in directia unei persoane sau poate chiar actionarea lui, in general, va avea probabilitate mare de a avea un impact asupra unei alte persoane.

Vizavi de intentia reala a faptuitorului de a omori alta persoane, as putea retina tentativa perfecta proprie, daca victima dorita "s-a miscat din vizor" SAU victima concreta s-a interpus intre ucigas si victima dorita... DACA NU si daca victima dorita nici nu era acolo as retina o tentetiva perfecta improprie.

Personal, nu pot retine concurs intre ucidere din culpa si tentativa exact din motivul prevazut anterior : pedeapsa rezultanta e prea mica, iar omorul unei persoane mai mult sau mai putin intentionat a avut loc.
amitza a scris:

serpico a scris:

vax a scris:

Lovirile, urmate de decizia de a fura si comiterea furtului, nu intrunesc elementele constitutive ale infractiunii de talharie. Este vorba de un concurs real de infractiuni, furt (calificat sau nu) si loviri/vatamare/etc. Exemplu de motivare: [ link extern ]
Nu are nicio relevanta dificultatea stabilirii momentului pe cale judiciara. Care de altfel nici nu e asa de greu de stabilit; exemplu: ai 3 martori care-ti spun ca Ion s-a dus cu parul sa-l ia la omor pe Vasile pentru ca acesta a intretinut relatii cu Marioara - si vazand ca i-a cazut portofelul, a zis sa faca rost si de bani de-un paharel.

La grila cu solutiile ce pot fi dispuse prin rechizitoriu, raspunsul corect este ABC. Prin rechizitoriu se poate dispune si neinceperea urmaririi penale. A se vedea, in acest sens:
1. [ link extern ]
2. RIL 48/2007, 44/2008 (ambele vorbesc si de solutia de neincepere a urmaririi penale dispusa prin rechizitoriu)

1. Exemplul tau cu marioara e unul simplu, in practica nu o sa gasesti martori care sa ti spuna in concret ce a gandit faptuitorul, dar ma rog ramai cu parerea ta.
2. in speta de la Inalta curte este cu totul si cu totul alta poveste, acolo nu s a r fi putut retine talharie, deoarece actele de violenta s-au consumat, iar insusirea bunurilor a avut loc mai tarziu. noi (cei care sustinem situatia cu talharia) avem in vedere urmatorul exemplu: faptuitorul loveste victima, acesteia ii cade portofelul si faptuirorul se gandeste ca nu i ar strica o anumita suma de bani, intentie de sustragere survenita.
3. nu vei putea dispune niciodata prin rechizitoriu neinceperea urmaririi penale in acest sens a se vedea art. 263 alin. 1 si alin. 4

Parerea mea

parerea mea este ca vehementa cu care iti sustii ideea te va face sa pici examenul din august.

nu martorii trebuie sa spune ce a gandit faptuitorul in momentul asvarsirii faptei, adresarea unei intrebari de acest fel de catre un anchetator fiind chiar fara rost. MArtorii trebuie sa relateze ceea ce au perceput ei, in speta cu Marioara , spre exemplu, intentia de a lovi, pentru a razbuna onoarea patata a Marioarei, poate fi dedusa din faptul ca Ion tocmai ce aflase de la Gheorghe despre relatiile dintre cei doi, si, foarte suparat a declarat : o sa imi fac dreptate!

intentia de a savarsi o fapta, si chiar mobilul savarsirii sunt extrem de importante la incadrarea juridica a unei fapte, exemplul cel mai elocvent fiind cel dat de Dongoroz privind inlaturarea legitimei aparari: daca x care vroia sa se razbune pe Y , vede ca Y il bate pe Z, si se duce si il omoara pe Y, ca razbunare, iar nu pentru a inlatura atacul indreptat impotriva lui Z, nu va fi considearat ca a actionat in legitima aparare.

Multumesc pt incurajarea in legatura cu examenul. Macar sa intri!
vax a scris:

serpico a scris:

3. nu vei putea dispune niciodata prin rechizitoriu neinceperea urmaririi penale in acest sens a se vedea art. 263 alin. 1 si alin. 4

Parerea mea

Aveti aici subiectul si baremul de corectare pentru proba de drept penal si procesual penal, la procurori, sustinuta la examenul de absolvire INM de anul acesta:
[ link extern ]
[ link extern ]

Relevant e subiectul 3, dispozitivul rechizitoriului. In barem se regaseste atat temeiul de drept pentru dispozitia de neincepere a urmaririi penale din rechizitoriu, cat si o nota referitoare la controversa din jurul art. 263 alin. 4 Cod Procedura Penala.

Este adevarat ca se face trimitere la o eventuala solutie de neinceperea urmaririi penale, dar e ambigua. Eu mi as argumenta parerea pe dispozitiile art. 263 alin. 1 in care se prevede ca rechizitoriul trebuie sa se limiteze la fapta si persoana " pt care s a efectuat urmarirea penala".

Alte discuții în legătură

Admitere magistratura / inm - cartile din care invatati CATALINA29 CATALINA29 Vă rog să-mi spuneti si mie care este bibliografia recomandată (preferată) pentru pregătirea examenului de admitere in magistratură/INM . Vă multumesc! (vezi toată discuția)
Bibliografie admitere inm Iulian81 Iulian81 Buna ziua! Pentru admiterea la INM bibliografia de examen este aceasi in fiecare an? Sau macar asemantoare? Daca nu cum se pot oamenii pregati in doar 60 de ... (vezi toată discuția)
Manuale recomandate admitere magistratura lyl02 lyl02 Este vorba despre admniterea in magistratura a a candidatilor care au o vechime de 5 ani, nu de admiterea la INM. Va rog sa-mi recomandati manuale, ... (vezi toată discuția)