avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 834 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... admitere inm 2010
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

admitere inm 2010

haideti sa ne apucam de treaba
sa incepem cu cartile necesare pentru studiu
poate dintre cei care au reusit anul acesta ne mai posteaza o data cartile de pe care au invatat si cartile de grile ( editiile , editurile , autorii )

eu am urmatoarele carti 1 civil partea generala - beleiu ( am inteles ca boroi e indicat dar as vrea sa stiu care e ultima aparitie si la ce editura )
2. reale - filipescu ; liviu pop ( multi il indica pe barsan - la fel as vrea sa stiu ultima aparitie si editura )
3. obligatii - barsan
4. contracte - deak
5. contracte - deak
6. penal general - mitrache
7. penal special - toader
8. procedura civila - eu am Ciobanu &Boroi , curs selectiv pt licenta ( as dori si mihaela tabarca dar vreau detalii , an de aparitie , editura si titlu pt ca am vazut ca are mai multe carti scoase )
9 . procedura penala - neagu si MARELE COD

credeti ca putem avea surpriza ca anul viitor sa se mearga pe noile coduri ?
SPOR LA TREABA !
Ultima modificare: Joi, 17 Septembrie 2009
ENGFULL, utilizator
Guys, chiar e controversata in doctrina chestiunea. Problema noastra nu e ca e controversata in doctrina, ci sa nu cumva sa fi dat preainalta curte vreo solutie intr-o situatie de genul asta, ca atunci, daca ne pica o astfel de grila la examne, geaba o mai contestam pe motiv de controversa in doctrina, important e sa nu fie controversa in practica. My opinion.

ma ajuta cineva si pe mine cu furtul si abuzul de incredere intre soti, pls
Ultima modificare: Miercuri, 21 Iulie 2010
ContSters50370, utilizator
driaana a scris:

Guys, chiar e controversata in doctrina chestiunea. Problema noastra nu e ca e controversata in doctrina, ci sa nu cumva sa fi dat preainalta curte vreo solutie intr-o situatie de genul asta, ca atunci, daca ne pica o astfel de grila la examne, geaba o mai contestam pe motiv de controversa in doctrina, important e sa nu fie controversa in practica. My opinion.

ma ajuta cineva si pe mine cu furtul si abuzul de incredere intre soti, pls

Intre concubini e abuz de incredere insusirea bunului de cel in a carei detentie se afla bunul comun...cica se prezuma ca-i inseala increderea celuilalt concubin...in materie de soti, am citit ca insusirea bunurilor comune aflate in posesia sau detentia legitima a celuilalt sot, fara consimtantul acestuia, cu scopul neandoielnic de a si le insusi, constituie elementul material al infractiunii de furt.
O scurta intrebare: de ce la TEMATICA pt examen, la partea cu Raspunderea penala nu sunt mentionate decat 3 capitole, mai exact de ce nu apar si Individualizarea judiciara a pedepselor si Individualizarea judiciara a executarii pedepsei? Nu intra? Sau se subintelege ca trebuie automat sa le stim, ca sa le putem aplica corespunzator pt persoana juridica...?
vax a scris:

karmen_monica a scris:

Zici ca latura obiectiva lipseste cu desavarsire...dar, asa cum precizezi ulterior, de ce sa nu se ia in calcul acelasi element material cu prima infractiune? Nici eu nu sunt 100% convinsa de povestea asta, dar daca e sa punem problema din unghiul tau, totusi consider ca sunt intrunite CONDITIILE PT TENTATIVA; in consecinta, exista hotararea de a savarsi infractiunea, aceasta se pune in executare, apoi rezultatul nu se produce...
Mai mult decat atat, sa nu scapam din vedere analizarea intregii situatii in considerarea atitudinii psihice a infractorului.

Explicatia cu latura obiectiva se referea la un alt exemplu, cel cu "error in personam". Pentru cazul cu "aberratio ictus", raspunsul anterior dat de adrian_t87 este cel pe care-l consider corect: tentativa este absorbita in infractiune.

Referitor la "aberratio ictus", diferenta apare din perspectiva din care privesti situatia de fapt. Eu o vad mult simplificata, si anume: faptuitorul trage cu pistolul, stiind ca poate ucide o persoana, urmare pe care o urmareste si care se produce. Faptul ca este o alta persoana, si faptuitorul nu-si atinge astfel scopul, nu este de natura sa aduca o alta incadrare juridica a faptei de mai sus. Si anume omor fata de cel decedat, cu intentie directa (calificata de scop chiar). Eu cred ca este destul de bine luata in calcul pozitia subiectiva a faptuitorului...

Charmione a scris:

Deci sa inteleg ca tu consideri ca in ipoteza in care autorul trage spre cineva si nimereste o alta persoana se retine omor fata de aceasta din urma iar fata de victima vizata nimic fiindca nu exista latura obiectiva. Dar daca autorul trage spre o persoana dar nu o nimereste nici pe aceasta si nici pe alta atunci practic nu avem nicio infractiune, nu?

Asa cum explicam mai sus, problema este cum privesti situatia de fapt. Eu as privi-o astfel: a tras cu arma, stiind ca poate ucide o persoana, urmare pe care o urmarea, dar care nu s-a produs. Tentativa de omor, savarsita cu intentie directa.

serpico a scris:

Este adevarat ca se face trimitere la o eventuala solutie de neinceperea urmaririi penale, dar e ambigua. Eu mi as argumenta parerea pe dispozitiile art. 263 alin. 1 in care se prevede ca rechizitoriul trebuie sa se limiteze la fapta si persoana " pt care s a efectuat urmarirea penala".

Poate nu e clar ce inseamna baremul respectiv. Toate acele mentiuni trebuie sa se regaseasca in dispozitivul rechizitoriului. Ele nu sunt alternative. Cu alte cuvinte se dispune, prin acelasi rechizitoriu, trimiterea in judecata a unei persoane, si neinceperea urmaririi penale fata de alta.
Asa cum spuneam mai sus, aceasta este opinia din practica, si, ce este mai important, opinia formatorilor INM.

MEA CULPA! E ADEVARAT CA PRIN RECHIZITORIU SE POATE DISPUNE NEINCEPEREA URMARIRII PENALE ( desi mai sunt controverse in acest sens ).
Draga colega ,
1.Nu iti inteleg ironiile si acuzatiile , eu doar incercam sa imi sustin punctul de vedere cu argumente logice(parca am dreptul asta ...) si nu am adus cu nimic atingere persoanei tale din cate imi dau seama, cu exceptia ultimului post cand un pic de ironie a fost raspunsul la post-ul tau anterior
2.Ai interpretat gresit unele lucruri pe care le-am sustinut si te sfatuiesc sa revezi ce am zis cu calm si rabdare (exemplu , eu nu am zis ca culpa nu exista ci am zis ca culpa si a avea ghinion nu sunt sinonime , era un indemn sa folosesti termenii juridici specifici)
3.Am banuiala(deloc fondata si e posibil sa ma insel) ca ai studiat la Universitatea din Cluj , te sfatuiesc sa iei in considerare ca exista si profesori din alte locuri care uneori au si opinii contrare celor care predau acolo.

forumul acesta nu este dedicat polemicii si continuand astfel nu facem decat sa influentam negativ rostul lui si sa facem o defavoare celor care participa la el astfel eu incetez de a mai discuta problema aceasta.

Cu stima si respect,
Adrian

Alte discuții în legătură

Admitere magistratura / inm - cartile din care invatati CATALINA29 CATALINA29 Vă rog să-mi spuneti si mie care este bibliografia recomandată (preferată) pentru pregătirea examenului de admitere in magistratură/INM . Vă multumesc! (vezi toată discuția)
Bibliografie admitere inm Iulian81 Iulian81 Buna ziua! Pentru admiterea la INM bibliografia de examen este aceasi in fiecare an? Sau macar asemantoare? Daca nu cum se pot oamenii pregati in doar 60 de ... (vezi toată discuția)
Manuale recomandate admitere magistratura lyl02 lyl02 Este vorba despre admniterea in magistratura a a candidatilor care au o vechime de 5 ani, nu de admiterea la INM. Va rog sa-mi recomandati manuale, ... (vezi toată discuția)