avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 772 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... admitere inm 2010
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

admitere inm 2010

haideti sa ne apucam de treaba
sa incepem cu cartile necesare pentru studiu
poate dintre cei care au reusit anul acesta ne mai posteaza o data cartile de pe care au invatat si cartile de grile ( editiile , editurile , autorii )

eu am urmatoarele carti 1 civil partea generala - beleiu ( am inteles ca boroi e indicat dar as vrea sa stiu care e ultima aparitie si la ce editura )
2. reale - filipescu ; liviu pop ( multi il indica pe barsan - la fel as vrea sa stiu ultima aparitie si editura )
3. obligatii - barsan
4. contracte - deak
5. contracte - deak
6. penal general - mitrache
7. penal special - toader
8. procedura civila - eu am Ciobanu &Boroi , curs selectiv pt licenta ( as dori si mihaela tabarca dar vreau detalii , an de aparitie , editura si titlu pt ca am vazut ca are mai multe carti scoase )
9 . procedura penala - neagu si MARELE COD

credeti ca putem avea surpriza ca anul viitor sa se mearga pe noile coduri ?
SPOR LA TREABA !
Ultima modificare: Joi, 17 Septembrie 2009
ENGFULL, utilizator
D-nul Boroi spune ca din contractul de concesiune izvoraste un drept real opozabil erga omnes si in anumite conditii opozabil chiar si concedentului pe durata existentei conceiunii. Insa nu descrie conditiile in care ii este opozabil concedentului. Personal cred ca exista o diferenta pentru ca in acest caz pe langa dreptul civil aplicat , se face trimitere la elementele de dr. public (statul, unitatile administrativ teritoriale) de aici diferenta....
Ultima modificare: Joi, 22 Iulie 2010
Vasile Mihaela, Consilier juridic
~ Conținut șters la cerere ~
georgenescu a scris:

Ce parere aveti : dreptul de concesiune e opozabil si concedentului sau nu? dreptul de administrare e opozabil erga omnes dar nu si statului . dar dreptul de concesiune? ma gandesc k ar trebui sa fie opozabil si concedentului din moment ce este contract .

Eu zic ca e opozabila erga omnes concesiunea, deci inclusiv concedentului...contractul are putere de lege intre parti si nu vad nici un motiv pt care, chiar statul n-ar respecta prevederile contractului de concesiune.
xyzt a scris:

Grila INM 2006 procedura civila:

Termenul de gratie poate fi acordat:

a) doar in cazul hotararilor susceptibile de executare
b) in toate cazurile in care s-a admis actiunea reclamantului
c) in favoarea mai multor parati, cu conditia ca ei sa fie obligati solidar prin hotarare

La raspunsuri corecte este trecuta doar varianta a).
De ce nu ar putea fi si c)?

Singura explicatie pe are o pot gasi este aceea ca in cazul in care unul din ei nu poate sa plateasca, se va cere executarea obligatiei de la oricare altul care va putea. Deci nu are rost sa se acorde termen de gratie.

Nuanta poate fi si alta la c, in sensul ca nu e o conditie ca paratii sa se afle doar intr-un raport de solidaritate, ci li se poate acorda beneficiul termenului de gratie si paratilor a caror obligatie e indivizibila.
rino83, utilizator
adrian_t87 a scris:

caz ipotetic , a la barul comunal se ridica si zice ma duc sa-l omor , pleaca se intalneste in camp cu b si c (cu ambii fiind certat ) arunca toporul in directia lor il omoara pe c , la proces b sustine ca nu stie daca a vrut sa il omoare pe el sau pe c , acum ce anume o sa-l determine pe a sa nu sustina ca a vrut sa il omoare pe b si ca toporul a sarit gresit in c si sa ia o pedeapsa mai usoara ? ce probe ai in mijlocul campului unde nu era nimeni ... indoiala profita invinuitului .
pentru detalii a se consulta V.Dongoroz (cel mai bun penalist roman),p.423
Traian Pop (de la Cluj ) , Drept Comparat , vol II , pag.469 , I. Oancea pag.220-221 C.Mitrache , 2007 , pag 257 C . Bulai , 1992 , pag. 473 si din cunostintele mele este opinia sustinuta si de T.Toader
si acum elucidarea misterului ... inclusiv C.Bulai sustinea ca absorbtia nu e posibila dar asta in anul 1965 (eroarea in drept ... in J.N. nr.10/1965) si cam in aceasi perioada publica (presupun) si BASARAB opinia sa
DAR de atunci au aparut decizia nr.1903/1968 a Tribunalului Suprem si decizia numarul 783/1975 tot a Tribunalului Suprem (si pentru cei care nu stiu Tribunalul Suprem e denumirea pe care a avut-o I.C.C.J. inainte de 1991 , si dupa cate stiti deciziile sale au rolul de a UNIFORMIZA PRACTICA fiind instanta suprema din Romania , astfel ele reprezinta un fel de recomandare pt toate celelalte instante din tara sa FACA LA FEL)
nu stiu exact dar presupun ca BASARAB nu a mai avut timp sa revina asupra parerii sale iar STRETEANU ca un bun ,,ucenic" normal ca ia sustinut opinia ,,invechita" si asa vad ca fac si studentii lui in ziua de azi si probabil o sa faca si studenti lor in viitor
DAR asta nu inseamna ca exista o controversa , deoarece ,, opinia dominanta in literatura juridica de specialitate si imbratisata de practica judiciara ... infractiune unica " (C.Mitrache ), nu vad precizata NICI o decizie de practica judiciara care sa sustina opinia contrara.
Acum vin cu rugamintea sa imi dati un citat din Basarab sa vad cum explica el lucrurile , chiar m-ati facut foarte curios , si cu o indicatia la ce pagina ce explica problema aceasta la Streteanu .

Cateva observatii la cele spuse de tine: Mitrache si Bulai sustin opinia concursului (citeste tot si nu numai ce iti convine - Mitrache dupa ce zice ca parerea dominanta e cea privind infr. unica continua spunand ca solutia concursului e preferabila). Basarab in schimb, din contra, sustine ca exista o infractiune unica - si uite asa remarca ta rautacioasa ca Streteanu e un "ucenic bun" e la fel de lipsita de rost ca si intreg mesajul tau.
Nu inteleg de ce te incapatanezi sa scrii mesaje de genul asta, mai ales ca chiar tu ai spus ca intentionezi sa incetezi. Pe mine cu siguranta nu ai sa ma convingi (normal din moment ce nu ai argumente) si ma indoiesc ca vei convinge pe altcineva. Chestia cu practica judiciara e un argument bun ... intr-un sistem judiciar bazat pe regula precedentului. Asta e ultimul meu mesaj in legatura cu acest subiect (pe bune) ca nu am timp de pierdut cu astfel de polemici inutile.

P.S. Nu stiam ca lui Dongoroz i-a fost decernat premiul pentru cel mai bun penalist roman. Eu personal as fi avut alti favoriti.
Charmione, utilizator

Alte discuții în legătură

Admitere magistratura / inm - cartile din care invatati CATALINA29 CATALINA29 Vă rog să-mi spuneti si mie care este bibliografia recomandată (preferată) pentru pregătirea examenului de admitere in magistratură/INM . Vă multumesc! (vezi toată discuția)
Bibliografie admitere inm Iulian81 Iulian81 Buna ziua! Pentru admiterea la INM bibliografia de examen este aceasi in fiecare an? Sau macar asemantoare? Daca nu cum se pot oamenii pregati in doar 60 de ... (vezi toată discuția)
Carti pentru admitere in inm alisun alisun Buna. As dori sa dau examenul din august pentru INM...2011 :sorry:. Imi puteti recomanda niste carti dupa care sa invat? si niste carti pentru grile? Am una ... (vezi toată discuția)