amitza a scris:
as vrea sa va cer opinia cu privire la diferentele care exista intre subrogatia in drepturile creditorului consimtirta de catre debitor si novatia prin schimbare de creditor............pentru ca raspunsurile citite in Statescu pe mine nu ma multumesc.:(
sau poate ca nu le inteleg eu esenta.
si as vrea sa va supun atentiei speta in care o persoana , spunandu i alteia ca are nevoie de bani ptr a se interna in spital, desi in realitate este perfect sanatoasa, ii cere acesteia din urma o suma de bani, si ulterior nu ii mai restituie. ce solutie ati pronunta?
dar daca ar fi a treia persoana careia ii spune aceleasi lucruri?
Nu stiu daca este bine dar incerc totusi sa dau un raspuns.
Daca in cazul subrogatiei obligatia ramane aceeasi in cazul novatiei obligatia veche se stinge (dar nu inseamna ca nu isi produce efectele) si ia nastere in schimb o noua obligatie. De fapt asta este esenta novatiei (novatio=nou). Exemplu la moda ca e vremea recuperarilor : banca X are un debitor Y. X vine datoria lui Y catre recuperatorul Z ( este o cesiune de creanta dar este acelasi lucru cu subrogatia in drepturile creditorului cu conditia sa fie notificata debitorului) si astfel Y tre sa plateasca aceeasi datorie lui Z. Daca intre Y si Zar fi fost novatie obligatia initiala s-ar fi stins si ar fi fost inlocuita de una noua in sensul ca sa nu ii dea banii datorati ci sa ii dea oua de exemplu pana la concurernta acelei sume.
La a doua intrebare pare a fi inselaciune dar ar putea fii si un simple act juridic neexecut daca intre cei doi ar fii existat de exempu un contact de imprumut sau daca demonstraxa ca a avut nu stiu ce probleme si nu a putut restitui banii fiind in incapacitate de plata.