m13d a scris:
Novaţia prin schimbarea creditorului se deosebeşte de cesiunea de creanţă şi de subrogaţia în drepturile creditorului prin plata creanţei prin faptul că la acestea din urmă obligaţia iniţială rămâne aceeaşi şi se transmite la noul creditor, în timp ce, în cazul novaţiei, obligaţia iniţială se stinge şi se transformă într-o nouă obligaţie, care are un element nou faţă de cea iniţială.
Iar in cazul spetei expuse:
1. Cred ca este un imprumut de consumatie, valabil incheiat in forma consensuala , iar neplata constituie neexecutarea obligatiei . Daca se dovedeste ca scopul in care sunt cheltuiti banii a reprezentat un fapt determinant pentru acordarea imprumutului atunci imprumutul este lovit de nulitate relativa. Desi in principiu contractul de imprumut este consensual pentru probarea lui este necesara forma scrisa, aici poate interveni cea de-a doua persoana ( probarea contractului de imprumut se face si cu martori).
2. Martorul tert in contractul de imprumut , in situatia in care ar sti ca banii imprumutati servesc pentru alt scop si acest fapt este determinant pentru incheierea contractului, este complice la dol.
Nu stiu cine greseste si nici nu vreau sa fiu inteleasa gresit , speta in cauza este un pic cam incompleta, insa Mihai ai mare grija si nu confunda civilul cu penalul inselaciune nu cred ca poate fi sub nici o forma..
Nu le confund(cred) dar infractiunea este primul lucru la care m-am gandit dupa ce am citi enuntul care ce-i drept e cam ambiguu si e scris asa din amintiri (inca nu am inteles care e faza cu a treia persoana dar sigur e ceva gresit la un cuvant). Avand in vedere ca indeplineste cam toate conditiile pentru a o cataloga drepyt infractiune, asta am ales.
revenind totusi la intrebare cred ca esti singurulsingura care a si dat un raspuns pentru ca ai zis undeva ca va fi anulat contractul si ce-i drept asa este (ca e vb de imprumut de folosinta sau inselaciune acesta va fi anulat sau este nul dupa cum nulitatea este relativa sau absoluta) si daca nu ma insel intrebarea a fost ce solutie se va da?
Ar fii bine daca cel care a intrebat va reveni totusi cu niste lamuriri sau cu enuntul intrebarii asa cum a fost formulat in carte.