rino83 a scris:
rino83 a scris:
adrin a scris:
rino...dar cand unul cere bani si celalalt ii da de buna voie, ce este? si daca se mai vorbeste si de restituire...? ei da, nu e doar un contract, e un imprumut!
legat de certitudine...daca o vrei absoluta, nu e pe forumul asta!
Dar ce zici, fara sa apelezi la memorie, poti raspunde la intrebarea cu subrogatia? :))
mda, nu inteleg aluziile tale, esti mult prea subtil pt. forumul asta.
ca sa-ti raspund la intrebarea ta, nu e posibila promisiunea de subrogatie consimtita de creditor, fiindca plata trebuie efectuata concomitent cu subrogatia...daca plata s-ar face ulterior subrogatiei, practic ne-am afla in fata unei cesiuni de creanta, careia ii este aplicabil cu totul alt regim juridic.
Fictiv vorbind, daca eu iti cer niste bani, pun in practica toate abilitatile mele de escroc( spun de exemplu ca o sa ajut niste rude de ale tale cu banii), dar la sfarsit inchei apoteotic spunandu-ti; FII FARA FRICA, banii ti-i restitui ! (cand or zbura porcii, spunandu-mi in mintea mea)...e vorba de un imprumut, nu? daca tu vrei sa-l percepi asa, nici n-am sa ma chinui sa te fac sa crezi altceva.
Nu vreau sa ducem discutia in derizoriu si nici sa deviem de la ratiunea pt care intram cu totii pe forumul asta...
Legat de ipoteza cu abilitatile escrocheresti, daca ti-am dat fara sa pomenim de restituire, e contract. Liberalitate. Dar manual. Ca imi zici tu , dupa ce m-am usurat de bani, ca o sa mi-i dai inapoi, poate sau nu sa aiba conotatie juridica. Daca o zici ferm si explicit iar eu tot ferm si explicit, sunt de acord, e o novatie intru imprumut. Daca o zici intr-o doara iar eu, stiindu-te, ori cu bunatate, te bat pe spate si zic lasa!, sau tac molcom, dand din cap cu ochii inchisi, ramane cum am stabilit. Si daca chiar a trecut un avion pe langa noi (ca in Bunuel) cand tocmai picam de acord cu privire la natura contactului, poti invoca error in negotium.
ca tot vad eu peste tot contracte, as zice ca si subrogatia e un contract, cu toate ca nu am citit nicaieri ca ar fi mai mult decat un mojloc de transformare a obligatiei, ori de stingere cum incadreaza codul civil. La fel si novatia si delegatia.
Cat despre promisiunea de subrogatie conventionala in dr creditorului, un ante-contract fiind, de ce nu poate el pproduce efectele voite? Sa spunem ca am cazut de acord sa ma subrog, ma caut in buzunar, dar nu gasesc mai nimic. Cadem de acord ca a doua zi dimineata ne vom intalni si vom face operatiunea cum o cere legea... Chiar nu avem nicio speranta la subrogatie? Tot ce mai putem aduna este o cesiune? Sau pur si simplu trebuie sa ne intalnim prin miracol si sa avem telul comun al subrogatiei? Dar sa zicem ca s-a intamplat asa,ne-am gasit fara sa ne intelegem anterior... Ce-ar fi daca ti-as da banii datorati de debitor, insa nu pe toti,nu am avut chiar fix si cadem de acord sa ti-i dau maine. Ce-ti voi da maine nu va fi tot in contul subrogatiei? va fi altceva, numai pt ca legea cere ca plata sa se faca concomitent cu actul?
E doar un aspect ciudat, la examen fireste voi sustine concomitenta...:)