rino83 a scris:
Charmione a scris:
rino83 a scris:
Eu prefer concizia informatiilor din Cpp in detrimentul vastei informatii din tratatul lui Theodoru, care, sincer, mai mult ma ajuta sa fac muschi atunci cand n-apuc sa merg pe la sala...de fapt, cand ma uit la cat de gros e tratatul, instantaneu ma incearca un puternic sentiment de dorinta de a citi din Cpp.
@Charmione: Ordonanta presedintiala poate fi folosita cu succes si dupa darea hotararii in fond?
Hotararea pe fond are putere de lucru judecat fata de ordonanta presedintiala in timp ce contrariul nu e valabil. In consecinta atata timp cat avem o hot. in fond o cerere de ordonanta e inadmisibila.
Intradevar e destul de dificil de invatat din theodoru deoarece nu e bine structurat dar pe mine ma ajuta sa inteleg mai bine daca citesc pe langa informatiile condensate din cod si niste explicatii aprofundate.
Nu te supara pe mine, dar te contrazic aici...ordonanta pres. e admisibila si dupa pronuntarea hotararii pe fond si iti enumar doar 2 cazuri cu titlu exemplificativ: 1.pt. inlaturarea piedicilor ce s-ar putea ivi cu prilejul unei executari.art. 581
;2. pt. incuviintarea cererii de suspendare a executarii vremelnice.art.280(5); ambele, cronologic sunt dupa darea in fond a hotararii...intr-adevar, prin ordonanta nu se supune dezbaterii fondul pricinii, ci doar se iau masuri cu caracter vremelnic.
Dupa cate imi dau seama noi vorbim despre lucruri diferite aici. Intradevar este posibila o cerere de ordonanta presedintiala ulterioara pronuntarii hot., de exemplu cererea de suspendare a executarii pana la solutionarea contestatiei la executare (art. 403) dar in acest caz efectele ordonantei nu se produc in raport cu hotararea atacata ci in raport cu contestatia. Ordonanta presedintiala este ceruta in cadrul unui proces prin care se contesta executarea unei hotarari iar decizia asupra ordonantei nu poate avea niciun efect in privinta acelei hotarari, nu o poate schimba in niciun fel. De altfel nici prin insasi cont. la executare nu poate fi modificata sau anulata hot.
In ceea ce priveste incuviintarea cererii de suspendare a executarii vremelnice eu am considerat de la sine inteles ca hotararea care solutioneaza pricina in fond si care are autoritate de lucru judecat este cel putin definitiva. Astfel cererea de incuviintare a suspendarii se poate face numai odata cu apelul sau in timpul judecarii acestuia si nu distinct de acesta deci nu se poate considera ca prin cererea de ord. pres. se ataca si poate fi schimbata hot. data in fond, doar prin admiterea apelului putandu-se ajunge la un astfel de rezultat.
Recunosc ca procedura civila nu e punctul meu forte ( chiar din contra :( ) dar eu asa inteleg problema.